Micha Galvaniz Türkiye'de otomasyon sistemine sahip tek galvaniz fabrikasıdır
Türkiye de galvanizin lokomotifi haline gelen Mitaş T. A. Ş. ile dünyanın İnşaat devlerinden Fransız Fayat Group un ortak yatırımı olan Micha Galvanizli Çelik Konstrüksiyon San. A. Ş. müşteri ihtiyaç ve beklentilerini ön planda tutup, kaliteli üretimi temel prensip sayarak 2007 yılında Aliağa Organize Sanayi Bölgesinde üretim hayatına başladı. Micha galvaniz Satış Pazarlama Sorumlusu Derya Yapar firmasına ve sektöre yönelik tüm merak edilenleri sizler için aktardı.
Sorularımıza geçmeden önce bizlere kendinizden kısaca bahseder misiniz?
1979 yılında Kırşehir’de doğdum. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Kimya bölümünden 2000 yılında mezun oldum; ardından Anadolu Üniversitesi Eczacılık fakültesi Analitik Kimya dalında yüksek lisansımı tamamladım. Çalışma hayatıma satış pazarlama departmanında devam ettim ve bu alanda 8 yılı ilaç sektöründe olmak üzere toplamda 10 yıllık bir deneyime sahibim. Sıcak daldırma galvaniz sektörüne Micha Galvaniz ile adım attım ve halen devam etmekteyim
Micha Galvaniz’i tanıyabilir miyiz? Müşterilerinize sunmuş olduğunuz ürün ve hizmetler neler, faaliyet alanlarınız neler?
Şirketimiz Aliağa Organize Sanayi Bölgesi’nde (ALOSBİ) 35 bin metrekarelik alan üzerinde 2007 yılında faaliyete başlamıştır. Tesisimiz 90.000 Ton/Yıl çelik konstrüksiyon, 90.000 Ton/Yıl galvanizleme kapasitesine, 78.000 Ton/Yıl paketleme ve 108.000 Ton/Yıl sevkiyat kapasitesine sahiptir. Fabrikamızda üretilen galvanizli çelik direklerin yüzde 80’i yurtdışına ihraç edilmektedir. Yurt içinde ise TEİAŞ müteahhitleri ve özel çelik konstrüksiyon imalatlarında yer alınmaktadır. Bunun yanı sıra iç piyasaya kapasitemizin %20’si kadarını, sadece sıcak daldırma galvaniz hizmeti olarak vermekteyiz.
MİCHA aşağıda ana hatları verilen temel faaliyet alanlarında hizmette bulunmaktadır:
• 750 kV’a kadar Enerji Nakil Hatları için kafes yapıda direkler
• Trafo Merkezleri için her türlü çelik yapılar
• Her türlü İletişim Hattı Direkleri.
• Aydınlatma ve Bayrak vb. Direkleri
• Çelik Konstrüksiyon
Galvaniz tesisiniz, yıllık galvanizleme kapasitesi ve galvanizleme çalışmalarınızla ilgili bilgi verir misiniz?
Micha Galvaniz Türkiye’de otomasyon sistemine sahip tek galvaniz fabrikasıdır. Galvaniz ocağımız 7,5 mt x1,80 mt x 3,20 mt boyutlarına sahip olup bu boyutlara uygun hertürlü malzemeye sıcak daldırma galvaniz yapılabilmektedir. TS EN ISO 1461 ve ASTM A123 standartlarına göre sıcak daldırma galvaniz yapılmaktadır.
Yıllık galvanizleme kapasitemiz 90.000 Ton/Yıl’dır. Fabrikamız galvaniz kaplama kapasitesinin %80’ini kendi imalatları için değerlendirirken , %20 kapasitesini sadece sıcak daldırma galvaniz işlemi için iç piyasaya ayırmaktadır. Bu anlamda Ege Bölgesi’nde gerek kapasite, gerek kalite anlamında ilk sırada yer almaktadır.
Sizce Türkiye’de galvaniz yeterince biliniyor mu, yeteri kadar ilgi var mı? Yeterli değilse sizce nedenleri nelerdir?
Türkiye’de gerek uzun ömürlü koruma, gerekse maliyeti diğer yöntemlere göre uzun vadede daha düşük olan sıcak daldırma galvaniz yöntemi yeterince bilinmemektedir. Bunun nedeni bilinçli üreticiler dışında galvanizin bilinmemesi veya maliyet olarak yüksek olduğu düşüncesiyle tercih edilmemesidir. Bu anlamda üreticilerin bilinçlendirilmesi ve uzun vadede maliyetinin diğer koruma yöntemlerine göre çok daha uygun olduğunun açıklanması gerekmektedir. Biz elimizden geldiğince üstümüze düşen görevi yerine getirmeye çalışmaktayız ancak maalesef iç pisayadaki müşterilerimiz için ilk öncelik maaliyet olmaktadır.
Uluslararası firmalarla çalışan tüm müşterilerimiz malzemelerine galvaniz yaptırmaktadır çünkü sözleşmelerinde bu husus şart koşulmaktadır. Türkiye’deki tüm projelerde galvaniz şart koşulursa bu sorun ortadan kalmış olur.
Galvaniz pazarını yeterli görüyor musunuz? Sizce sektörün gelişmesi için neler yapılabilir?
Galvaniz sektörü gelişmekte olan ve önümüzde ki yıllarda farkındalığın ve talebin artmasıyla gelişmeye açık bir sektördür. Bölgesel olarak değerlendirdiğimizde Ege Bölgesi galvaniz pazarı diğer büyük şehirlere göre maalesef çok kısıtlı. Bunun nedeni özel sektörünün çok gelişmiş olmaması ve farklı nedenlerden dolayı özellikle devlet kaynaklı büyük projelerin Ege bölgesindeki fabrikalar tarafından alınamaması olarak sıralanabilir. Sektörün gelişebilmesi için biraz önce belirttiğim gibi üreticilerin galvaniz konusunda daha çok bilinçlendirilmesi ve talebin arttırılması, devlet kaynaklı ihalelerde Ege Bölgesi’ndeki üreticilerin de tercih edilmesi gerekmektedir.
Piyasadaki rekabet ortamı hakkında neler düşünüyorsunuz? Sizce adil bir rekabet ortamından söz edebilir miyiz?
Belirtiğim gibi iç piyasada en önemli koşul maliyet, bu nedenle galvaniz kaplama yaptıran firmalar için ilk öncelik işin kalitesi değil maliyet olmaktadır. Fiyat önceliğinin bilincinde olan, özellikle Ege bölgesi dışında bulunan galvaniz fabrikaları fiyatları çok düşürerek müşteri kapma yarışına girmiş durumdalar. Ancak galvaniz yaptıran firmaların düşük maliyet = kalite eşitliğinin elde edilmesi güç bir eşitlik olduğunu unutmamaları gerekmektedir.
Biz Micha Galvaniz olarak uluslararası standartta galvaniz kaplama yapmaktayız ve fabrikamızda kaplama yapılan tüm malzemelerin arkasında durarak müşterimizden gelen en ufak bir sorunu anında çözüme ulaştırmaktayız.Yıllardır bu çalışma prensibiyle hareket ederek sektörde var olmaya devam etmekteyiz. Bizi mutlu eden konu ise , Ege Bölgesi’nde Micha Galvaniz’in diğer galvaniz fabrikalarına göre kalite ve hizmet açısından farklı bir yer edinmiş olması ve bu farkındalığı yaratabilmiş olmamızdır. Tabii ki bu farkındalılığa sahip tüm müşterilerimiz bizi tercih etmeye devam etmaktedir. Adil bir rekabetin olabilmesi için fiyat ve kalite konusunda tüm şirketlerin ortak bir noktada buluşması gerekmektedir ancak piyasa koşulları gözönüne alındığında bu elde edilmesi güç bir durum olarak değerlendirmek gerekir.
Kısa ve uzun vadede hayata geçirmeyi düşündüğünüz plan ve projeler neler?
Kısa ve uzun vadede tek bir planımız, mevcut toplam kapasite ve karlılık kriterlerini her zaman bir önceki yılın, ayın, haftanın üstüne çıkarmak ve bunun için gerekli projeler üretmektir.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.