Güneydoğu'dan Türkiye'ye açılan kapı: Mina Galvaniz
Türk sanayisinin Güneydoğu Anadoludan parlayan yıldızı konumunda olan Mina Galvaniz, yapmış olduğu fabrika yatırımlarıyla sektörde adından söz ettiriyor. Mina Galvaniz Yönetim Kurulu Başkanı Recep Özekinci sorularımızı sizler için yanıtladı.
Sorularımıza geçmeden önce bizlere kendinizden kısaca bahseder misiniz?
Diyarbakır doğumluyum. 2007 Konya Selçuk Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Fakültesi’nden mezunum. Ailem bu sektörün içinden gelip öncelikle taahhüt işleri yapardı; şimdi aynı sektörün imalatçısı olduk.
Mina Galvaniz’i tanıyabilir miyiz? Müşterilerinize sunmuş olduğunuz ürün ve hizmetler neler, faaliyet alanlarınız neler?
Enerji Nakil hatları çelik üretimi ve galvaniz üretimi yapan ağır sanayi fabrikasına sahibiz. ABD Westech teknolojisi olan fırınımızla ve Alman Pilling kalitesini birleştirerek 12,5 mt boyunda 1,5 mt eninde 2,5 mt derinliğinde Sıcak daldırma galvaniz havuzumuzu kurduk. Kurulumumuzda Alman ve Amerikan teknolojilerinden ayrıca danışmanlık aldık. Kimyasal danışmanlıklarımızı Belçika’dan aldık. Yardımcı kimyasallarımızı İtalya ve Almanya’dan aldık. Kısacası bizim fabrikamız uluslararası bir teknoloji birleşimidir.
Enerji Sektörünün; enerji üretenlerine, enerji nakil edenlerine, GSM operatörlerine, tüm belediyelere, otoyol müteahitlerine, konut sektörü müteahhitlerine hizmet vermekteyiz.
Hizmet verdiğimiz sektörlere, Galvanizli Civatalı Direkler, Kaynaklı Direkler, Kaynaklı Direkler için Travers ve Potans, Irak Tipi Boru Enerji Nakil Hatları Poligon Direkler, Dekoratif Direkler, Çelik Konstrüksiyon Projeli yapılar, Otoyol Bariyerleri, Topraklama Elektrodu, Topraklama Şeritleri, Levhaları üretmekteyiz. Metal işleri üretimlerimiz için sıcak daldırma galvaniz işleminin yanında ayrıca piyasalarda üretilen ürünlere de sıcak daldırma galvanizleme hizmeti vermekteyiz.
Galvaniz tesisiniz ile ilgili bilgileri, yıllık galvanizleme kapasitesi ve galvanizleme çalışmalarınızla ilgili bilgi verir misiniz?
2012 yılında kurulan firmamızın fabrika yatırımı 35.000 m2 alan üzerinde 10.000 m2 kapalı alandan oluşan metal işleme ve galvaniz fabrikası Aralık 2013’te faaliyetine başlamıştır. Fabrikamızın galvaniz havuzu 12,5 mt boyunda 1,5 mt eninde 2,5 mt derinlik ölçülerinde olup, yılda 60.000 ton sıcak daldırma galvanizleme işlemi yapmaktadır. Ayrıca fabrikamızın metal işleme bölümünde 30.000 ton yıllık metal ürünler üretimi yapılmaktadır.
Sizce Türkiye’de galvaniz yeterince biliniyor mu, yeteri kadar ilgi var mı? Yeterli değilse sizce nedenleri nelerdir?
İlk maliyetleri yüksek olduğu için çok fazla bilinmiyor ancak uzun vade de hem maliyeti çok düşük hem de çevreci ve sağlıklı. ABD’de galvanizli ürünler %90 oranında iken bu ülkemizde %10- %20 seviyesinde seyrediyor. Ülkemizde metal boya ile korunuyor ve bu sebeple de metalin ömrü 7-8 sene oluyor. Oysa galvanizli ürünler 78-80 yıl doğada korozyona uğramadan kullanılabiliyor.
Hammadde konusunda dışa bağımlılık sektörü nasıl etkiliyor. Siz bundan etkileniyor musunuz? Devletin bu konuda uyguladığı prosedürler yaşadığınız sıkıntılar var mıdır?
Çinko ve çelik hammaddelerinin Dünya Borsalarınca fiyatları tespit ediliyor. Fiyatları sabit değil bu durum iyi bir planlama yapılmasını etkiliyor. Çinko yaygın olarak İran’dan çıkıyor. İran’a uygulanan ambargo hem sevkiyatı hem de fiyatları etkiliyor.
Galvaniz pazarını yeterli görüyor musunuz? Sizce sektörün gelişmesi için neler yapılabilir?
Yurt içinde ve yurt dışında ilk üretim ve satış yılımız olmasından dolayı bütçe hedeflerimizi tutturmayı hedefliyoruz. Planlamasını yapmış olduğumuz satış pazarlama ağındaki müşterilerimiz ile uzun soluklu ilişkiler geliştirmek istiyoruz. Yeni üretim teknikleri ve Ar-Ge çalışmaları yaparak ürün gamımızı geliştirmek istiyoruz. Galvaniz sektörünün çevreci bir sektör olduğu devletçe; halka ve tüketicilere anlatılması gerekiyor. O zaman sektör tam anlamıyla verimli üretimler yapabilecektir.
Piyasadaki rekabet ortamı hakkında neler düşünüyorsunuz? Sizce adil bir rekabet ortamından söz edebilir miyiz?
Sektördeki rakiplerin finansman sıkıntısından dolayı maliyetin altında teklifler vererek iş almaları dolaylı olarak beni de etkiliyor. Doğru fiyat doğru zamanda üretim ve satış yapılmamış olması gelecekte sorunlarımız olacaktır.
Kısa ve uzun vadede hayata geçirmeyi düşündüğünüz plan ve projeler neler?
Çevreci olan bu sektörü ülkemizde yaymak daha fazla kullanım sahası elde etmek için biz de tanıtımlara katkı sağlamak yönünde projeler ve bilgilendirme programları yapıyoruz; yapmaya da devam edeceğiz.
Son olarak eklemek istedikleriniz…
Çocuklarımızın geleceği ve doğanın gelecek nesillere sağlıklı olarak bırakılması için galvanizli ürünler öncelikli tercihimiz olmalıdır.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.