Müşterilerimize güvenilir çözümler sunmayı hedefliyoruz
ÇAĞ CAD/CAM Yazılım Satış Müdürü İlker Keleş ile gerçekleştirdiğimiz röportajımızı sizlerle paylaşıyoruz.
ÇAĞ CAD/CAM Yazılım Satış Müdürü İlker Keleş ile gerçekleştirdiğimiz röportajımızı sizlerle paylaşıyoruz.
Öncelikle bizlere kendinizden ve firmanızdan bahseder misiniz?
1989 - 1990 yılında Meslek Lisesi öğrenimi ile Torna Tesviye mesleğine giriş yapmış oldum. Sonraki iş hayatım 2000 yılların başına kadar çeşitli firmalarda Kalıpçılık yaparak geçti. Sektörde CNC Tezgahların ve Bilgisayar destekli tasarım programlarının agırlık kazanması ile birlikte ben de bu değişime dahil oldum. Meslek hayatımın son 13 yılını CNC Tezgah ve Cad/Cam yazılım programlarını hem halen ögrenerek hemde sektörde hizmet vererek devam etmekteyim. 2011 senesinden itibaren ise ÇAĞ CAD/CAM firmasında Yazılım Satış Müdürlüğü görevini sürdürmekteyim.
Firmamız ülkemizin bilgisayar destekli üretim konularında giderek artan ihtiyaçlarını karşılamak amacı ile 1993 yılında kurulmuştur. O günden bu yana hizmet sunmakta olan ÇAĞ CAD/CAM BİLGİSAYAR DESTEKLİ ÜRETİM SANAYİ VE TİCARET LTD. ŞTİ., özellikle bilgisayarla üretim uygulamalarına yönelik olarak komple yazılım, donanım ve sistem konularında satış, destek, danışmanlık ve uygulama faaliyeti göstermektedir.
Amacımız Türk CAD/CAM Endüstrisine çözümler sunmak, bu alandaki en son gelişmelerin Türkiye’de kullanılması için ortam yaratmak ve konusunda uzmanlaşmış diğer ileri teknoloji firmaları ile işbirliği yapmaktır.
Müşterilerinize sunmuş olduğunuz ürün ve hizmetlerden bahseder misiniz?
Müşterilerimize CAD/CAM alanında DELCAM Ltd/İngiltere firmasının gelişmiş işleme yazılımları, Tersine Mühendislik alanında SOLUTIONIX ve ARTEC3D optik tarayıcıları ve 3D SYSTEMS firmasının GEOMAGIC yazılım ailesi ile Robotla işleme konularında gerek sistem satış eğitim ve destek gerekirse uygulama ve danışmanlık hizmetleri vermekteyiz. Bunun haricinde sektörün ihtiyacı olan 3D model tarama ve modelleme işleri ayrıca tersine mühendislik işlerini de sürdürmekteyiz.
2011 yılından itibaren ise Türkiye piyasasında özellikle mermer ve taş işleme sektorune hizmet vermek için firma bünyesine 1 adet 6 eksen İtalyan T&D ROBOTICS tarafından özel mermer işleme sistemi eklenmiş Kuka marka robot dahil ettik. Bu robot ile müşteri isteğine göre taş, mermer ve ahşap cinsi ürünler işleyerek hem fason iş yaparak hem de ellerinde robotu olan firmalara yazılım desteği hizmeti sunarak cozumler üretmekteyiz.
Ağırlıklı olarak çözüm ürettiğiniz sektörler hangileri?
Ağırlıklı olarak kalıpçılık sektörüne ve makina yedek parça imalat üretim süreclerinde hizmet veren müşterilerimize büyük oranda çözüm sunuyoruz.
Bunun dısında; Otomotiv, Havacılık, Medikal, Kuyumculuk, Reklamcılık, Savunma sanayi, Dental, Cam kalıpcılıgı, Ayakkabı, Mobilya ve dekarasyon gibi sektorlerede cok ozel mühendislik hizmetlerini sunuyoruz. Özellikle son dönemlerde 5 eksen CNC Tezgah satışlarının piyasada hız kazanması ile birlikte bizlerde 5 eksen Cam yazılımlarının en guclusu olan PowerMILL PRO ile müşterilerimize hizmet vermekteyiz.
Çağ Cad Cam tasarım yazılımları konusunda müşterilerine neler sunuyor?
Tasarım yazılımları konusunda Delcam plc ürünlerin en güçlüsü olan PowerSHAPE ve ArtCam pro paketlerini müşterilerimize sunmaktayız. Tasarımda Özelllikle Cam kalıpcılılarının ve Plastik kalıpcılarının tercih ettiği PowerSHAPE Cad yazılımı müşterilerimizin en cok tercih ettigi bir üründür. Bunun dışında yine kuyumculuk sektöründe takı tasarımı ve ahsap desen oyma ve rolyef kabartma işlerinin yapıldığı sektörlerde yine en çok tercih edilen ArtCam pro paketimizdir. Bu yazılım ile aynı zamanda CNC Pantograf Tezgahlarında Artistik Cad ve Cam işleme, desenli yazı yazma işlerinide çok rahat ve sorunsuz bir şekilde yapabilmektedirler.
Yazılım sistem tercihlerini yapmak için nelere dikkat edilmesi gerekiyor? Bu konudaki görüşlerinizi bizlerle paylaşır mısınız?
Yazılım sistem tercihlerinde en önemli özellik, işinize uygunluğu; bu da beklentilerinizi çok iyi tariflemenizi ve hizmeti sunacak kuruluşunda özellikle sizin sürecinizi anlayacak alt yapıda olmasını gerektiriyor. Karar sürecinde muhakkak işinize özel örnek bir uygulama sürecinin komple incelenmesini öneriyoruz. Ek olarak sistemin eğitimi, desteği çok çok önemli.
Satış sonrası hizmetleriniz neler?
Satış sonrası süreçte hizmetlerimiz, kurulum, sistemin ayarları ile başlıyor. Genellikle 2 aşamaya bölünmüş eğitimin tamamlanması sonrası ilk işte uygulama desteği sunuyoruz. Peşinden destek süreci başlıyor. Söz konusu süreçte, genellikle telefonla ilk kademe destekle çözülmekte. Bu aşamda çözülemeyen sorunları için, genellikle ikinci kademe de Internet üzerinden uzaktan bağlantı için özel bir yazılımla destek hizmetleri yürütülmekte. Gerektiğinde müşteri yerinde destek hizmetleri de sunulmakta. Uzun süreli uygulama hizmetleri ile proje desteği de verilmekte.
Firmalar ürün ve hizmet alımında neden sizleri tercih etmeli? Sunmuş olduğunuz ayrıcalıklar neler?
Özellikle kullanıcının tam kapasite ile sistemi kullanabilmesi hedefleyen stratejilerimizle bugüne kadar yaklaşık 700’ü aşkın kuruluşu desteklemekteyiz. Destek hizmetlerimiz sadece kendi sattığımız ürünler ve hizmetlerde değil, sistemi komple çalışır durumda tutacak şekilde, sistemle ilgili tüm bileşenler de kendimiz satmış olmasak da yardımcı olmaktayız. Uygulamadan gelen teknik birikimlerimizle, sadece ürün satıcısı konumlarında firmalara göre çok sağlıklı ve hızlı hizmet sunmaktayız.
Son yıllarda teknolojide büyük yenilikler görüyoruz. Firmalar artık daha az maliyetli üretim sistemlerine yöneliyorlar. Bu noktada Çağ Cad Cam olarak ne gibi çözümler üretiyorsunuz?
Yazılım konusunda en büyük maliyet avantajlarından biri eskiden komple ve bölünemez olan paketlerin giderek bölünebilir olması. DELCAM’ın özellikle ArtCAM ile sağladığı bu esneklik, başlangıç paketi alıp ihtiyaca göre büyütülebilir bir yapıya sahip. Donanım alanında da başlangıç, standard ve ileri kademe ihtiyaçlara göre çözümlerin seçilmesi, ihtiyaçlarınıza uygun doğru fiyatlandırılmış konfigürasyonlarla başlama olanağı sunuyor.
Yazılım sektöründeki rekabet ortamı hakkında neler düşünüyorsunuz?
Rekabet kullanıcılar için çok avantajlı. Yazılım sektöründe en önemli problem, işin karmaşıklığından dolayı, aynı kalite ve yetenekteki ürünlerin değerlendirilebilmesinin zorluğu. Her bir sektördeki ve her bir farklı uygulamalarda tercih edilen yazılımlar artık temel olarak netleşmiş durumdadır. Örneğin kalıp işleme paketleri ile parça işleme paketleri farkı gibi. Rekabette iyi bir kalıp işleme paketinin, iyi bir parça işleme paketi ile sadece fiyata bakılarak karşılaştırılması en büyük yanlışlık, özen gösterilmeli.
Yazılım sektöründeki genel durumunu bizler için yorumlar mısınız? Sizce dünya ile kıyasladığımızda Türkiye yazılım konusunda ne durumda?
Maalesef bir kaç örnek dışında tüm sektör, çok çok kıymetli ve pahalı dövizimizi sadece ve sadece yurtdışındaki üreticillere akıtmakla meşgul. Acınacak ve utanılacak bir durumdayız. Kendi kaynakları ile CAD/CAM paketi geliştirme çabalalarında muhakkak bilmediğimiz çabalar vardır, ama Sn. Ata DEMİRER’in SOLIDCNC çalışmaları desteklenmeli. Umarım kendilerini ve benzerlerini de bir gün tam donanımlı CAD/CAM paketi olarak uluslarası pazarlarda görürüz. Ülke çapında politikalar için çaba gösterilmeli.
Son olarak eklemek istedikleriniz…
Yazılım sektöründe alınan şey lisans yani “kullanım hakkı”, kısaca paketin sahibi değilsiniz, esas alınan en önemli şey karşılığında alacağınız hizmet. Sektörünüzde çok iyi bir paketi alıp, satıcının yetersizliğinden dolayı tam kapasite ile kullanamayacaksanız, yine yanlış karar ve verimsizlik demek. Sektörümüz bunun farkında olmalı.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.