Eaton Türk pazarını sevdi
Polimer Kauçuk ve Cooperı satın almasıyla son dönemlerde adından sıkça söz ettiren Eaton; elektrik, hidrolik, otomotiv ve uzay- havacılık divizyonlarında faaliyetlerine devam ediyor. Eaton Elektrik Türkiye Ülke Müdürü Tülay Aşmaz sorularımızı sizler için yanıtladı.
Eaton Grubu hakkında bilgi alabilir miyiz? Faaliyet alanlarınız neler?
Eaton’un organizasyon yapısı ve dünyadaki yeri hakkında bizleri bilgilendirir misiniz? Eaton bir Amerikan şirketi. 2013 itibarıyla cirosu 22 milyar dolar olan bir şirket. Merkezi Cleveland’ta bulunuyor. Eaton’un 4 tane divizyonu var. Eaton’un geçmişine baktığımızda 100 yıllık bir şirket ve daha ağırlıklı otomotive hizmet eden bir şirket olarak faaliyete başladı. Şu anda 4 divizyon olarak yoluna devam ediyor.
Bunlar; elektrik, hidrolik, aerospace dediğimiz uzay ve havacılık ve otomotiv divizyonlarıdır. Bunların arasında elektrik, şu anda Cooper’ı satın almasıyla birlikte biraz daha ağırlık kazandı. Ama 4 tarafta da büyümeye hızla devam ediyoruz.
Eaton neden Cooper’ı satın aldı?
Cooper’ın çok güçlü olduğu pazarlar var. Mesela, Eaton’un daha önce çok girmediği ve biraz daha konservatif olan pazarlar var. Mesela, petrol pazarı… Cooper’ın spesifik ürünleri var o pazar için. Şimdi Eaton rahat bir şekilde oraya girmeye başladı. Daha önce hiç girmediği bir alana doğru girmeye başlıyor. Cooper ona o imkânı verdi. Mesela, Amerika’da şu anda Eaton gerçekten çok büyük bir güç haline geldi. Çünkü Cooper’ın da orada teşkilatı var; yüksek gerilimden alçak gerilime kadar, artı, servise kadar, Amerika’da birçok ürünü sunabiliyor duruma geldi.
Peki, Eaton hangi divizyonda daha aktif?
Aslında Eaton hepsinde aktif olarak yoluna devam ediyor. Hepsinin kendi içinde kendi yönetimi var. Ama bazen dönem dönem satın almalarla içlerinden biri öne çıkabiliyor. Eaton’da satın almalarla büyüyen bir şirket. Eaton 2012’de Polimer Kauçuk’u aldı ve bir anda hidrolikte öne geçti.
Türkiye’de sizce durum nedir?
Türkiye’de Polimer’den daha büyük satın alınabilecek bir firma yoktur diye düşünüyorum. Elektrik divizyonunda biz bir satın alma yapamadığımız için bu planımız da yok değil. Ama herhangi bir karar yok. Bu tür satın almalar biraz zaman alan, inceleme gerektiren işler. Özellikle Cooper satın almasıyla beraber biraz daha yavaşlayacağımızı düşünüyorum. Biraz hazmetmek gerekiyor. 2012’nin dünyadaki en büyük satın almasıydı Cooper. Nitekim, Eaton satın alma yaptığı zaman büyük firmaları satın alıyor.
Eaton Türkiye iş hacmi olarak nasıl bir yer alıyor?
Eaton, Türkiye pazarında büyük rakiplerine göre daha yeni sayılır. Pazara biraz geç gelmiş olması buna etken. Çünkü Moller’i satın alarak geldi, daha önce yoktu. Burada fabrikaları olan diğer firmalarla, diğer rakiplerle aynı düzeyde değildi. Geç gelmesinden de kaynaklanan dezavantajları var elbette ki… Elektrik tarafında kendimizi daha pazarda yeni sayıyoruz. Ama mesela, geç gelmesine rağmen, birdenbire hidrolik tarafında çok büyük bir satın almayla sektörünün lideri oldu. Elektrikte de bir süre sonra oraya geleceğimize inanıyoruz.
Türkiye pazarını nasıl görüyorsunuz; zor bir pazar mı?
Türkiye zor bir Pazar... Eaton’a göre, en rekabetçi pazar Türkiye. Bir de şöyle bir şey var: Hem kalitelisini istiyorsunuz, hem en ucuzunu istiyorsunuz. Bazı pazarlara gidiyorsunuz mesela, “Tamam yahu, ucuz olsun da ne olursa olsun” diye kabul ediyorlar. Türkiye öyle değil; Türkiye pazarında ürününüz hem iyi olacak, hem ucuz olacak. O nedenle ciddi bir rekabet var. Yabancı şirketlerin oralarda zorlandıkları çok zaman oluyor. Türkiye pazarında satılan ürünler zaten Amerika’dakinden biraz farklı. Çünkü elektrikli sistemleri farklı çalışıyor. Ama kesinlikle Türkiye’deki daha ucuz. Çünkü bütün rakipler burada. Çinlisi, Uzakdoğulusu, Batılısı burada, Amerikalısı da burada… Herkese açık bir pazar ve de söylediğim gibi, en iyisi olacak, ama en ucuzu olacak. O da ciddi bir rekabet gerektiriyor.
Diğer ülke ofisleriyle karşılaştırıldığında Eaton merkezi yönetimi Eaton Türkiye’yi nerede konumlandırıyor?
Eaton’un Avrupa merkezi İsviçre’de ama genel olarak bir büyüme politikası var. O da tabi ki Amerika’dan geliyor. Türkiye ve Eaton büyüyen ülkelerle birlikte büyümek istiyor. Çünkü gelişmekte olan bir ülke burası... Diğer ülkeler - Avrupa ülkelerini kastediyorum - biraz daha doyuma ulaşmış yerler, çünkü büyüme hızları ve fırsatları daha fazla bu ülkelerin. Çünkü büyüme hızları daha fazla, fırsatla daha fazla bu ülkelerin. Eaton Türkiye biraz da bölgesinde merkez konumunda. Etrafındaki ülkelere bakılacak olursa, kaynakları çok fazla durumda. Biz çevre ülkelere de yönlendirmelerimizi Türkiye’den yapıyoruz. Diğer ülkelere açılan kapı durumunda Eaton Türkiye.
Müşterilerinize sunmuş olduğunuz ürün ve hizmetler neler?
Türkiye’de 4 divizyonda faaliyet gösteriyor. Partnelerimiz, bayilerimiz, distribütörlerimiz var. İhracatta onlar ciddi rakamlar yapıyorlar. Eaton Türkiye merkez konumunda. Buradan büyümeyi planlıyor.
Firmalar ürün ve hizmet alımında neden sizleri tercih etmeli? Müşterilerinize sunmuş olduğunuz çözümler neler?
Eaton’da çok geniş ürünler var. Ürün gamımız oldukça fazla.
Sektörün sorunları ve sektördeki rekabet oramı hakkında neler düşünüyorsunuz?
Türkiye zor bir pazar... Çünkü Türkler kaliteli ürünü en ucuza almak istiyor. Eaton her pazarın kendi pazarına göre ayak uyduruyor. Bizler de rekabet ortamına ayak uyduruyoruz, kendimizi bundan soyutlayamayız. Şunu da eklemek istiyorum. Türkiye’deki rekabet kesinlikle Avrupa’dan daha fazla durumda…
Türkiye’deki müşteri portföyünü nasıl değerlendiriyorsunuz; Avrupa’ya nazaran?
Türkiye büyüyen bir pazar… Bazı kanallar henüz oturmamış. Ama ben bizim daha yolumuz olduğunu düşünüyorum. Biz büyüdük, olduk dememize var.
Şu an satın almak istediğiniz bir firma var mı?
Tabi ki var. Ama bizim görevimiz muhtemel satın alınabilecek firmaları belirleyip yetkili mercilere bildirmek. Sonrasında detaylı bir inceleme ile birlikte gerekli satın almalar yapılmaktadır.
Kısa ve uzun vadede neler yapmayı hedefliyorsunuz?
Ben Türkiye’de bir şirket daha alacağımızı düşünüyorum.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.