Türkiye genelinde 200'den fazla bayimiz bulunuyor
Yurt çapında 200den fazla bayisi bulunan Yaşar Makina, Türkiyenin dört bir tarafında faaliyetlerine devam ediyor. Bayilerine ve son kullanıcıya yönelik eğitimler düzenleyerek farkındalık yaratan Yaşar Makina Genel Müdürü Mehmet Hayri Özyaşar ile gerçekleştirdiğimiz röportajımızı sizlerle paylaşıyoruz.
Öncelikle sizi ve firmanızı tanıyabilir miyiz?
1956 yılında kurulan şirketimiz makina sektöründe faaliyetine başlamıştır. Metal sanayiinde demir kesme makinası üzerine büyük ihtiyaç olduğunu tespit ettikten sonra bu konuda 1 yıl kadar süren Ar-Ge çalışmamızın ardından demir kesme makinası imalatına başladık. 60‘lı yıllarda bu makinanın Türkiye’de ilk imalatına biz başladık. O zamandan günümüze kadar da bu konudaki öncü firma olmanın haklı gururunu ve sorumluluğunu yaşıyoruz.
Firmanızın bünyesinde hangi faaliyetler gösteriliyor, müşterilerinize hangi ürün ve hizmetleri sunuyorsunuz?
Demir kesme makinaları, demir bükme makinaları, dam vinci, yer vinci (gırgır) bims kesme makinaları ve çeşitli endüstriyel bıçaklar, imalatlarımız arasında yer alıyor.
Müşterilerinizden gelen talepler doğrultusunda ürün yelpazenizi geliştiriyor musunuz? Mümkünse referanslarınızdan bazılarını öğrenebilir miyiz?
Ürünlerimizin tamamında aslında müşterilerimiz bizi yönlendiriyor. Onlardan gelen ek talepleri karşılarken ürün de gelişimini sürdürüyor. Bazen bir demirci ustasının, bazen de bir sanayicimizin talebini karşılarken yeni fikirler ürünün kalıcı donanımı haline geliyor.
Ağırlıklı olarak hangi sektörlere hizmet veriyorsunuz? Ürünleriniz hangi alanlarda kullanılıyor?
Ürünlerimiz, makina ve metal sanayi ve inşaat sektöründe kullanılmaktadır.
Satış sonrası hizmetleriniz hakkında bizleri bilgilendirir misiniz?
Satış sonrası müşteri memnuniyeti kuruluşumuzun ilk yıllarından bu yana en önemli prensibidir. Değerli müşterilerimizin sorunları ve gelen talepler hakkında satış ve pazarlama müdürümüz ve imalatta çalışan teknik ekibimiz rutin toplantılar düzenlerler. Bu toplantılarda yapılan fikir alışverişi ile müşteri memnuniyetini en üst düzeye çıkaracak optimum çözüm bulunur. Düzenlediğimiz “müşteri memnuniyet anketleri” en büyük referans noktalarımızdandır.
Sektörde en sık karşılaştığınız sorunlar nelerdir? Bunların iyileştirilmesi için çözüm arayışlarınız nelerdir?
Sektörümüzde kalifiye eleman sıkıntısı ve kalitesiz, belgesiz ürünlerle rekabet problemleri en büyük sıkıntılarımız. Bu konuda stajyer çalıştırmak ve çizgimizden ödün vermemek tek yapabildiğimiz. İlgili kurumların gerekli düzenlemeleri yapması gerekir.
Sektöre sunduğunuz en yeni ürünlerinizden, özelliklerinden ve getirdiği avantajlardan bahseder misiniz?
Son yıllarda enerji tasarrufu üzerine yoğunlaştık. Üretmiş olduğumuz makina ve yan sanayi ürünlerinde enerji tasarruflu motorlar kullanarak ve makina tasarımında bu konuyu da dikkate alarak önemli bir mesafe kat ettik. Bu konuda bayilerimize ve son kullanıcıya yönelik eğitimler düzenleyerek farkındalık yarattık. Sektördeki pazar payımızın büyümesi de bu çalışmalarımızın adeta meyvesi oldu.
Pazar payınızı artırma adına yurtiçi ve yurtdışında yürüttüğünüz çalışmalar neler? 2014’te hangi fuar, seminer vb. etkinliklere katıldınız ya da katılacaksınız?
Şu anda yurt çapında 200’den fazla bayimiz bulunmakta. Türkiye’de giremediğimiz nokta yok gibi. Bu zamana kadar yurtiçinde kendi sektörümüzle ilgili fuarları takip ettik. Bazen bölgedeki bir bayimiz aracılığı ile bazen kendimiz katılımcı olarak veya ziyaretçi olarak fuarları takip ettik. Zira fuarlar bir sektörde, bizim gibi öncü kuruluşların adeta vitrinleri. Bundan sonra yurtdışı fuarlara da ilgi göstereceğiz. Zira ürünlerimizin tamamı uluslararası kabul gören belgelere sahip…
Türkiye’de makina sektörünün genel durumu, pazar büyüklüğü ve gelişimi hakkında neler düşünüyorsunuz?
Ülkemizde makina sektöründe gelişim ibresi artı yönde olmakla beraber oldukça yavaş… Pazar, görünenden çok daha büyük... Yerli firmalar hala makina ithalatını engelleyemiyor. Ar-Ge çalışmalarına ve pazarlamaya, özellikle de reklama yeterli önem verilmiyor.
Kısa ve uzun vadede hayata geçirmeyi düşündüğünüz plan ve projeleriniz neler?
Yine aynı sektörle ilgili ürün yelpazemizi genişletmek adına yaptığımız Ar-Ge çalışmalarımız var. Yeni ürünlerin yanı sıra yurt içi pazar payımızı daha da artırmak adına bayilerimizi destekleyen, onları bölgelerinde güçlendirecek bazı çalışmalarımız var. Son olarak da yurtdışında da ülkemizi en iyi şekilde temsil etmek bizim için bir gurur olacak. Bu konuda distribütörlük görüşmelerimiz devam ediyor. Ortadoğu ve Türk cumhuriyetleri başta olmak üzere birçok ülkede görüşmelerimiz ve arayışlarımız devam ediyor.
Son olarak eklemek istedikleriniz nelerdir?
Türkiye’de makina ve metal sektörü ekonomimizde büyük paya sahip ciddi bir sektör. Bu büyük sektörün büyük sorunları var. Kalifiye eleman, yurtiçi ve yurt dışı akreditasyonlar, malzeme tedariki ve pazarlama gücü en önemli sıkıntılardan. Küçük ve orta seviyeli KOBİ şirketlerinin bu sektörde teknolojiye dayalı Ar-Ge çalışmalarına yönelmesi gerekir. Firmaların, ilgili meslek kuruluşlarının ve üniversitelerimizin işbirliği içinde sektörün sorunlarına çözüm bulması gerekir. Türkiye’nin bu sektörde, bölgesinde söz sahibi olması ancak işbirliği ile mümkün görünüyor.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.