Onur Kalıp San.Tic.Ltd.Şti. Kurucusu ve Genel Müdürü Ahmet Değirmenci: Bugün makina alacak olsam, Dirinler üretiyor desinler hiç düşünmeden alırım
1970 yılından bugüne İzmir’de kalıp imalatı ve parça üretimi yapan Onur Kalıp 40 yılı aşkın süredir sektörün hizmetinde. İlk Dirinler presine 1973 yılında fason üretim yaptıkları bir firma aracılığı ile sahip olan Onur Kalıp bu presi hala kullanıyor.
1970 yılından bugüne İzmir’de kalıp imalatı ve parça üretimi yapan Onur Kalıp 40 yılı aşkın süredir sektörün hizmetinde. İlk Dirinler presine 1973 yılında fason üretim yaptıkları bir firma aracılığı ile sahip olan Onur Kalıp bu presi hala kullanıyor. Makina parkı Dirinler tarihine tanıklık eder durumda olan firmada makinalar babadan oğla devroluyor.
Onur Kalıp firması 1970 yılında 2 ortak tarafından piyasaya kalıp imalatı yapmak amacıyla kurulmuş. İzmir’in 1. Sanayi Sitesinde 50 m2’lik bir atölyede faaliyete başlamışlar. O yıllarda atölyelerinde matkap tezgâhı, eğe, anahtar vb. el aletleri varmış. İlk iş olarak çocuk bisikleti üreten bir firmaya jant kalıplarını yapmışlar. İmkânları kısıtlı olduğu için bu ve bundan sonra ürettikleri birçok kalıbın talaşlı imalat işlemlerini planya ve torna tezgâhı alıncaya kadar başka atölyelerde yaptırmışlar. Bu süreçte büyümek için makina parkını güçlendirmekten başka çaresi olmayan Onur Kalıp, 1971 yılında Dirinler firmasıyla tanışmış ve o dönem için çok ilginç bir sistemle makina sahibi olmuş. Bundan sonrasını, adeta Türkiye endüstrisinin gelişimine ayna tutan Onur Kalıp firmasının Kurucusu ve Genel Müdürü olan Ahmet Değirmenci’nin sözleri ile aktaralım.
Ahmet Bey firmanızın kuruluş tarihi olan 70’li yıllardan başlayalım mı?
70’li yıllarda kalıp yaptırmak için bizimle irtibata geçen firmalar o dönemlerde kalıplarını yurtdışında yaptırıyorlardı. Genel olarak sektörde kalıp üretimi yapan firmalara “bu işi başaramaz” ön yargısıyla yaklaşılıyordu. Birkaç kez kalıbı çalışır vaziyette teslim etmemize rağmen “kalıpta şu kadar adet parça bassın, paranızı o zaman ödeyeceğiz” şeklindeki diyaloglarla karşı karşıya kaldık. Piyasada ismimiz duyuldukça farklı kalıp işleri almaya başladık. Farklı kalıplar yaptıkça da işe daha da hâkim oluyor ve hızla ilerliyorduk.
İlginç Bir Makina Satın Alma Öyküsü
Derken; 1971 yılında planya tezgâhı almaya karar verdik. Fakat elimizde çok az bir birikimimiz vardı. Her gittiğimiz makine satıcısı peşin ödeme istedi vade talep edince de kefilin var mı diye sordular. O dönemde ne peşin paramız vardı ne de kefil olacak kimsemiz.
En son gittiğimiz satıcıdan da aynı sözleri duyunca bu iş olmayacak diye müsaade istedik. Oradan ayrılıp arabamıza doğru yürürken o kişi arkamızdan seslendi ve şöyle dedi. “Arkadaşlar sizler güzel insanlara benziyorsunuz. Fakat sizinle ticaret yapmak için hiçbir şartı yerine getiremiyorsunuz. Size şöyle bir önerim var. Bu makinayı size vereyim, elinizdeki peşinatı bana verin. Aramızda kira sözleşmesi yapalım, kira süresi de istemiş olduğunuz taksit sayısı kadar olsun. Ödemeleri bitirince makinayı size fatura ederim ve kira sözleşmesini de iki taraflı feshederiz. Bu sayede sizi makine sahibi yapmış oluruz.” Bizim için eşi benzeri bulunmaz bir teklifti. Kabul ettik, ilgili aylarda kira öder gibi ödemelerimizi yaptık. Son kirayı ödediğimizde makine bize fatura edildi ve kira sözleşmesini feshettik. Bu sayede makine sahibi olduk.
Kalıpları Yapıyorsunuz, Parçaları da Siz Basın
Daha önce belirttiğimiz gibi o dönemlerde teknik eleman sıkıntısı hat safhadaydı. Kalıplarını yaptığımız bir firma piyasada parçalarını bastırmak için tedarikçi bulamıyordu. Teknik kapasitemizi ve şartlarımızı bildiği için şu teklifle geldi. “Kalıpları siz yapıyorsunuz, 2 adet pres alayım parçaları da siz basın.” dedi. Şartları konuştuk, parça başı anlaştık ve teklifini kabul ettik. Eksantrik pres alımı için araştırma yapmamızı istediler.Piyasada kime sorduysak Dirinler dedi, biz de kendilerine ilettik. 15 ve 30 ton olmak üzere 2 adet Dirinler marka eksantrik pres aldılar. Bir yıl kadar parçalarını bastık; yapmış olduğumuz işlerden dolayı bakiye artınca makinaları bize devrettiler. 1973 yılında artık 1 matkap, 1 planya ve 2 adet presimiz olmuştu. Hem o firmanın hem piyasadaki birçok firmanın parçalarını basmaya başladık.
İşler yoğunlaştıkça gece gündüz çalışmaya devam ettik, artık daha büyük bir atölyeye ihtiyacımız vardı. 1974 yılında ilk atölyemizin yakınlarında bulunan 200 m2’lik yeni bir yer kiraladık ve oraya taşındık. 1976 yılında Dirinler’den yeni presler aldık. Yeni yatırımlarla her geçen gün iş yapma kabiliyetimiz de artmaktaydı. Bu sayede elektrik ve otomotiv sanayi tedarikçisi olarak anılmaya başladık. 1980 yılında ortaklığımıza son verdik. O günden sonra mücadelenin büyük bir zorluğunu tek başıma üstlendim, zorluklarla karşılaştıkça hedeflerimde değişti. Daha kesin ve keskin hedefler koydum. Yıl 1981 idi, durmadan, yılmadan çalışıp ailemi geçindirmem ve 3 oğluma gelecek hazırlamak için çok çalışmam gerekliydi. Çünkü bir gün bu çalışmaların semeresini göreceğimi biliyordum. 1990 yılında Çiğli Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’ ndeki arsayı aldım ve inşaata başladım. Artık yalnız değildim, oğullarım bana her konuda yardım edebilmek adına çabalıyorlardı.
Çiğli Fabrikasına 1997’ de Taşındık
1997 yılında fabrika inşaatını tamamladık ve Çiğli Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’ ndeki fabrikamıza taşındık. 1998 yılında kapı otomatı üretimine başladık. 2000’ li yıllarda otomotiv ve elektrik sektörleri yanı sıra tarım sektörüne yan sanayi olarak çalışmaya başladık. 2000 yılında tedarikçi olarak adım atmış olduğumuz tarım sektörüne 2004 yılından beri ana tedarikçi olarak el aletleri, yedek parça vb. üretimi yapmaktayız. Bu arada da üretimimize yeni makinalar kazandırdık. Şu anda bütün preslerimiz Dirinler marka. Ayrıca
Dirinler marka 8 inç CNC torna tezgâhımızda var. Müşterilerimizin vermiş olduğu güç ve destek ile çalışmaya ve hızla üretmeye devam ediyoruz.
Firmanızda 2 kuşaktır Dirinler makinaları kullanılıyor.Bu kapsamda; Dirinler makinalarının kalitesi ve Dirinler’in size verdiği hizmetler hakkında neler düşünüyorsunuz? Kullandığınız makinaların babadan oğla geçerek hala sorunsuz çalışıyor olması nasıl bir duygu?
Öncelikle Dirinler makinalarından olan memnuniyetimi anlatmadan önce Dirinler ailesini tanımaktan duyduğum memnuniyet ve yaşadığım haklı gururu belirtmek isterim. Dirinler kurucusu rahmetli A.Cemal Dirin, her an yanımızda olduğunu hissettiren dürüst, mütevazi ve yardımsever bir ağabeyimizdi. O kadar alçak gönüllüydü ki; bizden büyük olmasına rağmen ne zaman atölyemizin önünden geçse hal hatır sorar bir problemimizin olup olmadığını öğrenmek isterdi. Sohbet arasında makinalarla ilgili sıkıntımız olup olmadığını
sorar ve “sizler problemi söyleyeceksiniz biz iyileştireceğiz, işte o zaman hep birlikte daha da ilerleyeceğiz” der ve fikir alırdı. Kendisini rahmetle anıyorum, ruhu şad olsun. Şunu da belirtmek isterim ki, rahmetliden sonra gelen nesil de Cemal ağabey kadar iyi niyetli ve yardımsever insanlardır.
Dirinler Makinalarımız Babadan Oğla Devroluyor
1973 yılında Dirinler’ den dolaylı olarak ilk preslerimizi aldık, o presi hala kullanıyoruz. Birçok presimiz var ve hepsi ilk günkü gibi problemsiz olarak çalışıyorlar. Dile kolay, yaklaşık 40 yıldır çalışan bir makinadan bahsediyoruz. Tabi ki böylesine kaliteli ve problemsiz makinaları babadan oğla devretmek ayrı bir keyif veriyor. Bugün makine alacak olayım, Dirinler üretiyor desinler hiç düşünmeden alırım. Dirinler gerek teknik destek gerek yedek parça, ne isteğimiz olursa her zaman yanımızda. Yıllardan beri teknik anlamda yardım istiyoruz cevap hazır, yedek parça alıyoruz ve hiç şüphesiz hemen yerine takıyoruz. Makinamız neredeyse hiç yatmıyor, herhangi bir sözleşmenin altına imza atarken öyle mi olur böyle mi olur gibi hesaplar yapmıyoruz. Bu da bize büyük güç veriyor.
Son olarak firmanızın gelecek hedefleri nelerdir?
Firmamız şu anda elektrik, otomotiv, kalıp ve tarım sektörüne hizmet vermektedir. Hedeflerimizin en başında daha fazla kişiye iş imkânı sağlamak gelmektedir. Bunun için gelecek yıllarda büyümeyi hedeflemekteyiz. Bu büyüme sayesinde de tedarikçisi olduğumuz sektörlerde aranan ana tedarikçi konumuna gelmeyi hedefliyoruz.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.