Yalçın Paslı: ‘Müşterilerimize daha iyi hizmet verebilmek için eğitimlere, seminerlere ağırlık vereceğiz.’’
1981 yılında, Universal ve CNC tezgahlarının ithalatı satışı konularında hizmet vermek üzere kurulan, bugün 50''nin üzerinde mühendisi ve 140 çalışanıyla konusunda lider bir kuruluş olmayı başaran Tezmaksan Makina Sanayi ve Ticaret A.Ş, Mali İşler Müdürü Yalçın Paslı yapmış oldukları çalışmaları ve ileriye dönük projelerini dergimizle paylaştı.
1981 yılında, Universal ve CNC tezgahlarının ithalatı satışı konularında hizmet vermek üzere kurulan, bugün 50''nin üzerinde mühendisi ve 140 çalışanıyla konusunda lider bir kuruluş olmayı başaran Tezmaksan Makina Sanayi ve Ticaret A.Ş, Mali İşler Müdürü Yalçın Paslı yapmış oldukları çalışmaları ve ileriye dönük projelerini dergimizle paylaştı.
2011 yılı performansınızı değerlendirir misiniz? Performansınızı geçen yılın aynı dönemi ile kıyaslar mısınız?
2009 yılında yaşanan global kriz sonrasında, Türkiye’nin rakamlara da net olarak yansıyan yüksek büyüme hızı, Türk İmalat Sanayisine teknoloji ve makine tedarik eden firmamıza da olumlu etki yapmıştır. Geçen yılın aynı dönemine kıyasla iş hacmimizde yaklaşık 2 katı bir artış gözlemledik.
Döviz kurlarındaki dalgalanma satışınızı ve karlılığınızı nasıl etkiliyor?
3. Çeyreğin başlarında Döviz kurlarındaki dalgalanma nedeniyle yatırımcıların bir kısmı beklemeye geçmişlerdir fakat alımlar durmadı çünkü müşterilerimizin de işlerinin iyi olması nedeniyle sürekli sipariş aldılar ve bunları imal etmeleri için makine yatırımları yapmaları gerekiyordu. Müşterilerimiz ağırlıklı olarak ihracata yönelik imalat yapıyorlar dolayısı ile borçlanmaları da döviz üzerinden oluyor. Firma olarak satışlarımızı makinayı hangi döviz para biriminden alıyorsak aynı döviz para biriminden satarak gerçekleştiriyoruz, bu sayede kur ve parite dalgalanmalarından etkilenmiyoruz.
Talepte durum nedir? Tedarikçisi olduğunuz sektörlerde hangi gelişmeler yaşanıyor?
Türkiye’de son dönemlerde Otomotiv endüstrisi büyük bir ivme ile gelişmektedir. Dünya üzerinde daralan kar marjlarına paralel üreticiler aynı karlılığı tutturabilmek amacı ile teknoloji yatırımına öncelik veriyorlar. Örnek vermek gerekirse eskiden 100 birim ürün imalatından elde ettikleri kara ulaşabilmek için bugün 150 birim üretmek zorundadırlar. Bu yüzden teknoloji ağırlıklı makinelere olan talep her geçen gün daha da artmaktadır. Bu durum hem büyük üreticiler, hem de KOBİ’ler için geçerlidir. Tornanın girmediği sektör ve fabrika neredeyse yok denecek kadar az olmakla birlikte, günlük yaşantımızın bir parçası olan otomobillerimizin bir çok parçası tornalar sayesinde üretilir.Otomobillerimizin kalbi olan motorların krank, piston, gömlek, pim, kam mili, supap gibi parçaları yürüyen aksamda bulunan şanzıman dişlileri, aks, şaft, dingil süspansiyon sisteminde bulunan rot, rotil, amortisör fren tertibatında bulunan fren diski, kampana ve birçok sistemin bağlantısında Tezmaksan Makinanın geniş ürün yelpazesinden bir model bulabilmek mümkün.Tezmaksan Grubundan bu sektöre yönelik en fazla tercih edilen tezgahlardan biri de Goodway’dir. Hitap ettiğimiz sektörlerden otomotiv aralık ayı satışlarının netleşmesi ile muhtemelen pazarın 5.ci büyüğü olacak..Bu alanda çalışmalarımız devam edecek…
Yeni yatırım ve projeleriniz var mı?
2012 yılı için yatırımızı insan kaynakları üzerine planlıyoruz. Şirket içindeki verimliliğimizi arttırmak müşterilerimize daha iyi hizmet verebilmek için eğitimlere, seminerlere ağırlık vereceğiz. Bunun dışında daha hızlı termin ve daha görsel uygulama planları yapmaktayız. . 2012 yılında makina sektöründe 20 büyüme öngörmekteyiz..Avrupa’da imalatçılar zor durumda ve alternatif Pazar arayışı devam etmekte..Bu süreçte Türkiye büyüyen ve parlayan pazar olmaya devam edecek..Dolayısı ile bizlerin pazarın büyümesine paralel önceliğimiz tedarikçilerinizin sistem alt yapılarını oturtmaları konusunda çalışmalar yapmayı planlamak olmalı..
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.