Osman Kılavuz: Kardemirin geleceği garanti altında
Türk demir çelik sektörünün duayen kuruluşu Kardemir, geçirmiş olduğu kötü dönemleri geri bırakmış durumda. Yeni yapılanmayla birlikte geleceğe güvenle bakmaya başlayan kuruluşun Genel Müdürü Osman Kılavuz, dünya çapında yaşanan küresel krizden de etkilenmediklerini dile getiriyor.
Türk demir çelik sektörünün duayen kuruluşu Kardemir, geçirmiş olduğu kötü dönemleri geri bırakmış durumda. Yeni yapılanmayla birlikte geleceğe güvenle bakmaya başlayan kuruluşun Genel Müdürü Osman Kılavuz, dünya çapında yaşanan küresel krizden de etkilenmediklerini dile getiriyor. 2008 yılında baş gösteren ve dünyayı etkisi altına alan krize karşı 2008 yılında Kardemir'in üretimini 2007 yılına göre artırdığını söyleyen Osman Kılavuz, net hadde mamulü olarak bakıldığında yüzde 33 oranında 2007 yılına göre daha fazla üretim yaptıklarını söyledi. Bu durumda nervürlü inşaat demiri üretiminin 2007 yılına göre daha fazla olduğu nu anlatan Kılavuz, şöyle konuştu: "Ray ve profil haddehanesindeki üretimimiz 2007 yılına göre daha fazla oldu.
Dolayısıyla net hadde üretimini yüzde 33 oranında artırdık. Ham çelik üretiminde ise geçen yıla göre yüzde 4 daha fazla ürettik. Ancak bu gelişmeler 2008 yılının Ağustos ayına kadar olumlu geçti, son dört aydaki üretimimizi biraz piyasa şartlarına göre organize ettik. Çok daha fazla üretme imkânımız olmasına rağmen günün şartlarına göre yapıp talebe göre iş yaptık."
Dolayısıyla ilk 8 aylık üretimdeki artışlar ile son 4 aydaki üretim artışlarının aynı olmadığını ifade eden Kılavuz, sözlerine şöyle devam etti: "Hatta son 4 ayda üretimimizde azalma oldu ama 8 ayda üretimimiz fazla olduğu içinde 2008 yılı 2007 yılına göre daha başarılı geçti. Bu başarıda tüm çalışma arkadaşlarımızın emeği var. Çok büyük bir aileyiz ve çok büyük bir ekibiz. Bu ekibin sırt sırta vererek üretim artışını ve üretim kalitesini artırmadaki hedefi doğrultusunda hareket etmesi neticesinde bu başarıya vardık. 2008 yılının ilk dokuz ayını değerlendirdiğimizde finansal açıdan da başarılı bir yıl oldu. 2007 yılından çok daha iyi bir şekilde 2008 yılının dokuz ayını kapatmış olduk. Son üç ayla ilgili bir şey söyleyemiyorum çünkü tam rakamlar ortaya çıkmadı."
Kardemir’in geleceği parlak
Osman Kılavuz, Kardemir'in geleceği için önem arz eden yatırımları yaşanan krize rağmen yaptıklarını ve bununla birlikte fabrika ile birlikte Karabük'ün de geleceğini garanti altına aldıklarını söyledi. 2008 yılında en önemli yatırımlarının 4 no’lu yüksek fırın yatırımı olduğunu belirten Osman Kılavuz, şöyle konuştu: "4 no’lu yüksek fırını Kardemir çalışanları yüksek fırın ekipmanlarının çok büyük bir kısmını fabrikada kendileri üretti. Montajını ise işçilerimiz yaptı ve devreye alınmasında Çinlilerle beraber gerçekleştirdi. Temmuz ayının başından beri 4 nolu yüksek fırın üretimini sürdürüyor ve gerçekten çok mükemmel bir fırın." Bunu Kardemir ve Karabük adına önemli bir yatırım olarak gördüğünü belirten Kılavuz, şunları söyledi: "Çünkü yüksek fırın yatırımını başarmak öyle kolay bir iş değil ama Kardemir çalışanları ve Kardemirliler bunu başararak Karabük'te pastayı büyüttüler. Bu şekilde Karabük'ün de geleceği garanti altına alınmış olundu. Bunun yanında bir nolu yüksek fırını 2008 yılının sonlarına doğru yıkıp 2009'un ilk yarısında devreye almayı planlıyorduk. Bu dünyada gelişen global krizden dolayı bir nolu yüksek fırının yıkımını yavaşlattık yıkmaya devam ediyoruz ama çok hızlı bir şekilde yıkmıyoruz. Önümüzdeki günlerde hızlanıp hızlı bir şekilde 2009 yılında da bir no’lu yüksek fırını aynı dört no’lu yüksek fırın gibi benzeri bir şekilde yapmayı planlıyoruz." 2008 yılında planladıkları şu an bitirmeye çalıştıkları yatırımlar olduğunu da anlatan Kılavuz, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bunlardan biri kütük makinesi modernizasyonu, bunu normalde 2008 yılının Ağustos veya Eylül ayında tamamlayacaktık ve piyasanın iyi gitmesinden dolayı biraz onu geciktirdik. Ocak ayında 10 gün için de tamamlayarak ilk kütük ürünümüzü başarıyla aldık. Kütük makinemizin kapasitesi 750- 800 bin ton yıllık üretimi vardı, ancak yapılan modernizasyon ve yatırım sonrası kapasitemiz bir kütük makinesi ile yıllık üretimimizi 1.2 milyon tona çıkarmış olacağız. Yaptığımız modernizasyon ile ikinci bir kütük makinesi kazanmış olduk. Bunun yanında konverterimiz eskimişti, tamamen değiştirdik. Ray ve profil haddehanemiz devreye girdikten sonra kontine haddehaneyi modernize ettikten itibaren bizim tüketmiş olduğumuz yarı mamul yani blum ve kütük miktarı arttı. Öyle olunca da piyasaya kütük vermeye başladık."
2007 yılından önce verdikleri miktarlarda piyasaya kütük veremez durumda olduklarını anlatan Kılavuz, şöyle konuştu: "Yaptığımız kütük makinesi modernizasyonundan sonra 2008 yılından ve bundan önceki senelerde verdiğimiz kütük miktarından daha fazla piyasaya kütük vereceğiz. Piyasaya kütük vermede de 4 no’lu ve 1 no’lu yüksek fırınında büyük oranda etkisi olacaktır."
Kendileri için önem arz eden üç tane önemli yatırım olduğunu anlatan Kılavuz, şunları söyledi: "Bunların bir tanesi 1 No'lu yüksek fırını yıkıp yeniden 4 nolu gibi yapmak, ikincisi yüksek fırınları hammadde yönünde destekleyecek sinter tesisi, üçüncüsü ise konverter yatırımımız. Bunların dışında çok önemli olan ikinci pota yatırımı onu durdurmadık ve devam ediyor. Mart ya da Nisan ayında pota yatırımı bitecek ve Çelikhane bölümünde çok büyük bir rahatlama olacak. Önemli üç yatırıma bu yıl başlayıp 2010 yılında tamamlamayı hedefliyoruz. Bunun için dünyadaki gelişmeleri yakından takip ederek ne yapabiliriz diye çalışmalarımız devam ediyor. Kardemir olarak bu kriz döneminde bu yatırımları tamamladığımız taktirde kriz bittiği ve pazar durumunun düzelmesinde çok büyük avantaj yakalamış olacağız. Büyük ihtimalle üç yatırımsimiz yaptı ve devreye alınması yapamasak bile en az bir ya da ikisini tamamlamayı hedefliyoruz. Ama her şey dünyadaki gelişmelere bağlı."
Kriz tedbirlerimizi aldık
Kılavuz, "Dünya genelinde yaşanan ülkemizin de yaşadığı krizden Kardemir olarak negatif etkilenmediğimizi söylemek doğru olmaz, bizde negatif etkilendik" dedi. Mesela Ağustos ayında inşaat demiri fiyatının bizde bin 950 Lira, kütük ise bin 250 avro seviyesinde olduğunu hatırlatan Kılavuz, şöyle konuştu: "Bu fiyatlar çok keskin bir şekilde 900 ila 800 civarına düştü ve talep daralması oldu. Ancak Kardemir'in şu şansı oldu, ürettiğini rahat satabildi. Ürettiğini rahat sattığı takdirde Kardemir'in bu krizden belki negatif etkilenmesi söz konusu ama sıkıntısız atlatmasını ben öngörüyordum ve öngördüğüm şekilde dört ayda gelişme oldu. Dolayısıyla şu an üretiyoruz, satıyoruz ama çok büyük para kazanmıyoruz ama biz faaliyetleri kesintisiz sürdürüyoruz."
Kılavuz, bu nedenle hiçbir Kardemir çalışanını işten çıkarmadıklarını, ücretsiz izine çıkarmadıklarını hatta ücretli izinli işçileri bile çıkartmadıklarını söyledi. Normal günlerdeki gibi faaliyetleri sürdürdüklerini anlatan Kılavuz, şunları söyledi: "Ancak şu var, tüm Kardemir'li dünyanın çok büyük bir krizle karşı karşıya olduğunu biliyor. Ona göre ürettiğini en iyi şekilde, fazla ve verimli üreterek maliyeti aşağıya çekmek içinde elinden geleni yapıyor. Bu konuda sendikamızda bize büyük destek veriyor. Sendika ve yönetimle bir yumruk olarak bu krizi hatasız ve problemsiz bir şekilde atlatmak için azami gayret içindeyiz. Şimdiye kadar problemsiz olarak taşıdık ve bundan sonra da taşıyacağımıza tüm çalışanlar olarak eminiz. Prensip olarak mesaisiz üretim yapmaya çalışıyoruz. Özellikle yatırım döneminde mesaili çalışıyorduk ve yatırımlar tamamlanınca mesaileri bitirdik. Dolayısıyla mesaisiz çalışmanın daha verimli olduğunu gördük ve şu an mesai yaptırmamak için gayret ediyoruz."
Ray üretimi sürüyor
Geçen sene yeni ray profil haddehanesinde 70 bin tonun üzerinde ray ürettiklerini anlatan Kardemir Genel Müdürü Osman Kılavuz, sözlerine şöyle devam etti: "Ürettiğimiz bu rayın bir kısmını devlet demir yoluna, bir kısmını da Türkiye'de bazı illerdeki metrolarda kullanmak üzere özel sektöre ürettik. Bunun dışında geçen sene İran'a bir miktar ray sattık ve bu senede satmak için çalışmalarımız devam ediyor. Çevre ülkelerle kontak halindeyiz."
İran, Irak, Suriye, Suudi Arabistan, Ürdün gibi ülkelerin ray talepleri olduğunu ve bunları karşılamaya çalıştıklarını anlatan Kılavuz, şunları söyledi: "Bizim burada uluslararası standartlarda ray ürettiğimizi gören komşu ülkelerimiz çok mutlu oluyor ve bizim tesislerimizden ray almayı arzu ediyorlar. Bu yıl Suriye ile sözleşme yaptık ve Suriye'de bazı makamlarda imzaya girecek. Bugünlerde imzadan çıktıktan sonra uluslar arası standartlarda 36 bin ton ray üretip teslim edeceğiz. Çok kısa sürede bu rayları üretip teslim edeceğimize eminiz. 2009 yılında da Devlet Demir Yolları'nın ray ihtiyacı da çok rahatlıkla Kardemir tarafından karşılanacaktır."
Çelik-İş Sendikası ile toplu sözleşme görüşmelerinin başladığını ve yedi toplantı olduğunu söyleyen Kılavuz, sözlerini şöyle tamamladı: "Yaklaşık 24 madde üzerinde anlaşma yaptık. Görüşmeler devam ediyor. Çok olumlu ve başarılı bir şekilde görüşmeler devam ediyor. Hem şirketimiz hem de çalışanlarımız açısında bu TİS görüşmeleri faydalı olur."
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.