Özgür Soy: Gemlikte bir dünya limanı kurduk
Borusan Lojistik Liman İşletme ve Uluslararası Taşımacılık Genel Müdür Yardımcısı Özgür Soy ile Borusan Lojistik Genel Müdürlük ofisinde yapmış olduğumuz söyleşiyi sizlerle paylaşıyoruz
Borusan Lojistik Liman İşletme ve Uluslararası Taşımacılık Genel Müdür Yardımcısı Özgür Soy ile Borusan Lojistik Genel Müdürlük ofisinde yapmış olduğumuz söyleşiyi sizlerle paylaşıyoruz
Borusan Lojistik, özellikle son iki yıldır büyük bir ivme kazandı. Bu başarıyı neye borçlusunuz?
Başarılı performansımızın altında, Borusan Grubu şirketlerinden biri olarak stratejik planlamaya verdiğimiz önem, öngördüğümüz hedeflerimiz doğrultusunda önceden planlamış olduğumuz yatırımlarımızı aksatmamamız yer alıyor.
2009 yılında yaşanan krizi Borusan Lojistik’in önceden gördüğünü ve 2008’den başlayarak kendini bu koşullara göre hazırladığını söyleyebiliriz. Kriz sürecinde verimliliğe odaklandık. Değiştirebileceğimiz tüm sabit giderlerimizi, değişken ve iş hacimlerine paralel hale getirdik. Aynı zamanda yatırımlarımızı sürdürdük. Süreç iyileştirmeye verdiğimiz önem doğrultusunda geliştirme projelerine hız kesmeden devam ettik. Sonuç olarak yılı çok küçük bir küçülme ile hedeflerimize paralel tamamladık. 2010 yılına ise son derece hızlı başladığımızı söyleyebilirim.
Lojistik sektörüne yepyeni alışkanlıklar, yeni bir bakış açısı kazandırdınız. Sektördeki diğer firmalardan farklı olarak neler yapıyorsunuz?
Yaptığımız yatırımlarla sürekli kapasitemizi artırıyor, sunduğumuz yüksek kaliteli hizmetlerle müşteri memnuniyetini daima daha yukarı çekiyoruz. Bu performansımızda başarıyla uyguladığımız Yalın 6 Sigma metodolojisi büyük rol oynuyor. Yalın 6 Sigma metodolojisi ile iş süreçlerimizi sürekli mükemmelleştiriyoruz. Yenilikçi yönümüz güçleniyor, ihtiyaçlara tam olarak cevap veren hizmetler sunabiliyoruz. Türkiye lojistik sektöründe Yalın 6 Sigma Metodolojisi uygulayan tek firma biziz. Dünyada da bunu yapan 10 lojistik firması arasında yer alıyoruz.
Özellikle otomotiv ve demir çelik sektörüne yönelik en yoğun hizmet veren firmalardan birisiniz. Bu sektörler neden öncelikli olarak sizleri tercih ediyorlar?
Borusan Limanı’nın bulunduğu bölgede otomotiv ve demir çelik tesisleri ve önemli bir ihracat, ithalat faaliyeti bulunuyor. Sunduğumuz hizmet ve sağladığımız imkanlarla bu tesislerin işlerini kolaylaştırıyoruz.
Genişleme yatırımı ardından 10 bin konteyner kapasiteli ana hat gemileri limanımıza yanaşarak indirme ve bindirme yapabiliyorlar. Gemiye yüklenen bir konteyner aktarmasız olarak en kısa sürede alıcıya ulaşıyor. Bu da ihracatçı firmanın malının teslimi açısından büyük önem taşıyor, zaman kaybından dolayı yaşanan olumsuzlukların ve müşteri kayıplarının önüne geçiyor. Liman sahası içerisinde yaptığımız teknolojik hamlelerle kamyon trafiğini minimuma indirdik. Ana kapıdan giriş yapan bir kamyon 25-30 dakikalık bir zaman diliminde yükünü alarak ve tüm işlemleri tamamlanarak müşteriye doğru yola çıkıyor.
Sunduğumuz yüksek standartlı hizmetler bu sektörlerde bize yönelik tercihin artmasında rol oynuyor.
Geçtiğimiz aylarda Borusan Holding’in önemli açılışları oldu, bunların arasında da en dikkat çekeni Liman yatırımınızdı… Limanın proje aşamasından, kuruluş amaçlarından, kapasitesinden, limanda verilen hizmetlerden ve ülke sanayisine, ülke ekonomisine sağladığı katkılardan bahseder misiniz?
Borusan Limanı’nda 2008 yılında başlatılan toplam 100 milyon dolarlık genişleme yatırımı, planlanan zamanda tamamlandı. Bölgenin en hızlı ve verimli limanı konumundaki bu tesisimiz, yatırım sonrasında büyüyen kapasitesi ile hizmet vermeye başladı. Bu yatırım ile Borusan Lojistik’in liman kapasitesinde yaklaşık iki kat artış sağlandı.
Borusan Limanı, hem fiziki şartları hem de ekipman parkıyla 10.000 TEU kapasiteli dev konteyner gemilerine de hizmet verebilir konuma geldi. Yatırım sonucunda Borusan Lojistik, 5 milyon ton genel kargo, 400.000 TEU konteyner ve 250.000 araç elleçleme kapasitesine ulaştı. 1400 metre yanaşma yeri ve 280.000 m² gümrüklü ve 80.000 m² gümrüksüz terminal sahasına sahip oldu.
Yatırım kapsamında inşa edilen 450 metrelik lineer rıhtım uzunluğu ve 14.5 metre su derinliği ile Türkiye’de bir ilk oluşturuyor. Büyük ana hat gemileri bu sayede limanımıza yanaşabiliyor. Daha hızlı ve hasarsız çalışabilmek için ekipmanlarda ciddi bir yenilemeye gittik. Yeni vinçlerimizle saatte 60 hareketi garanti edebiliyoruz.En yüksek uluslararası standartlarda hizmet sunuyoruz. Gemlik’te bir dünya limanı kurduğumuzu söyleyebilirim.
2010 yılı hedeflerimizi 200 bin konteyner, 2.5 milyon ton kuru yük ve 180 bin araç elleçleme olarak belirledik. Bu hedefleri aşacağımıza inanıyoruz.
Borusan Liman kapasitesi ve modern hizmet olanaklarıyla ekonomimiz için ciddi değer yaratacak, ihracat ve ithalatta çok önemli ihtiyaçları karşılayacaktır.
Ülkemizdeki limanların teknolojik gelişmişliği, kapasiteleri ve hizmet kaliteleri göz önünde bulundurulduğunda gelişmiş ülkelere nazaran hangi konumdayız?
Türkiye’de bugün limanların ciddi bir kapasite ve verimlilik sorunu bulunuyor. Ülkemizde halen 180 liman var, ama bunların toplamı bile yurtdışındaki bazı liman bölgeleriyle yarışacak durumda değil. Dolayısıyla daha büyük ölçekli, dünya standartlarında hizmet ve olanak sunan limanlara ihtiyacımız bulunuyor. Önümüzdeki yıllarda Türkiye’de böyle limanların sayısının artacağını düşünüyorum.
Ülkemizdeki demir çelik üretimi her geçen gün artmakta… Özellikle yassı mamulde önemli yatırımlar yapılıyor ve bir – iki yıl içerisinde net ihracatçı olacağız. Bununla birlikte otomotiv sektöründe de önemli yatırımlar bekleniyor. Bu durum lojistik sektörüne ve limanlara nasıl yansır?
Hiç kuşkusuz bu gelişmeler sektörümüzün iş hacmini ve Borusan Limanı gibi modern, uluslararası standartlarda hizmet veren limanların önemini artıracaktır. Borusan Limanı gibi limanların çoğalması gerekiyor. Borusan Lojistik olarak biz Türkiye’nin büyümesine paralel olarak artacak iş hacmine göre planlamamızı ve yatırımlarımızı yapıyoruz. Demir çelik ve otomotiv gibi sektörlerin ihracat faaliyetlerindeki ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılayabilmek için çalışmalarımızı sürdüreceğiz.
Borusan olarak önümüzdeki yıllarda başka liman yatırımlarınız olacak mı? Sizce mevcut liman, ihtiyacı ne kadar süre karşılar?
Türkiye ekonomisi hızla büyüyor ve ihtiyaçlar da artıyor. Bu tempoya ayak uydurmak için yatırımları aksatmamak ve kapasiteyi sürekli artırmak gerekiyor. Yeni bir ekonomik kriz riski ortaya çıkmadığı takdirde önümüzdeki dönemde Borusan Liman yatırımının üçüncü ve dördüncü fazlarını devreye sokmayı planlayabiliriz. Liman yatırım izinlerimiz zaten alınmış durumda
Borusan Lojistik kısa ve uzun vadede neler yapmayı planlıyor?
Borusan Lojistik olarak inovasyona ciddi yatırım yapıyoruz. Bu yatırımların getirisini de önümüzdeki yıllarda alacağımızı düşünüyoruz.
Bu yıl ayrıca yurtdışı yatırımlarımıza, özellikle İran ve Cezayir’deki ülke yapılanmalarını güçlendirecek yatırımlara ağırlık vereceğiz. Aynı zamanda Kazakistan’da yine Borusan Logistics markası ile 100 Borusan Lojistik’e ait bir şirket kurmak da bu yılki hedeflerimiz arasında bulunuyor.
Orta ve uzun vadede, bölgesel ağırlığımızı artırmak, limancılıkta dünya pazarında yer almak istiyoruz. Bu bakımdan farklı ülkelerde bir pazar arayışımız olduğunu söyleyebilirim. Özelleştirmeleri izliyoruz. Bu alanda yatırım yapmak isteyen ya da kendi limanını büyütmek isteyen kişilerle know how’umuzu paylaşmaya hazırız.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.