Paraşüt ile Mutlu Patronlar Arasına Katılın
Paraşüt Kurucu Ortağı Sean X. Yu ile gerçekleştirdiğimiz röportajımızı sizlerle paylaşıyoruz.
Paraşüt Kurucu Ortağı Sean X. Yu ile gerçekleştirdiğimiz röportajımızı sizlerle paylaşıyoruz.
Sorularımıza geçmeden önce bizlere kendinizden kısaca bahseder misiniz?
Çin’de doğdum ve 8 yaşımda Amerika’ya gittim. Burada Harvard Üniversitesi Ekonomi Bölümü’nden mezun olduktan sonra San Francisco’da Lehman Brothers’da ve bir özel sermaye şirketinde uzun bir süre analist olarak çalıştım. Bu süreçte, yüzlerce firmanın finansal ve operasyonel analizini yaptım. Daha sonra 2010 yılında Türkiye’ye geldim. Türkiye’de Endeavor ve Grou.ps’ta çalıştım. Bu süre boyunca startup firmaların gelişmesine ve büyümesine destek verdim. 2013 yılının başında ise iki ortağım Andaç Türkmen ve Fahri Özkaramanlı ile birlikte Paraşüt’ü kurduk.
Paraşüt hakkında bilgi alabilir miyiz? Paraşüt nerede ve nasıl doğdu?
Paraşüt, KOBİ’lere yönelik web tabanlı ön muhasebe uygulaması olarak hizmet veren bir Türk girişimidir. Paraşüt ile fatura takibi, cari hesap takibi, gelir/ gider takibi, raporlama, e-fatura, online tahsilat, stok takibi gibi özellikler sunarak ön muhasebe sürecini kolaylaştırıyoruz. Yurtdışında analist olarak çalıştığım dönemde, işletme sahiplerinin şirketlerini daha iyi yönetebilmeleri için ihtiyaç duydukları finansal bilgilerin ne olduğunu çok daha yakından anlama şansım oldu. Türkiye’de çalıştığım süre zarfında da özellikle Türkiye’deki KOBİ’lerin bu finansal bilgileri kolaylıkla alabilecekleri bir araç olmadığını fark ettim. Bu işletmeler, finansal verilerini genelde dağınık bir yapıda excel tablolarında tutarak manuel olarak yönetiyorlar. Bu durum çok büyük zaman ve iş gücü kaybına sebep oluyor. Doğru iş kararlarını zamanında almak zorlaşıyor. Paraşüt fikri de aslında bu gözlemden doğdu. Kullanım kolaylığı ve her yerden erişilebilir olması da en çok üzerinde durduğumuz noktalar arasındaydı. Paraşüt, web tabanlı bir uygulama olduğundan, internetin olduğu her yerden hizmet almak mümkün. Bir kullanıcı e-postası ve şifresiyle giriş yapıp, gelir-gider takibini kolayca her noktadan yapabiliyor.
“KOBİ’lere çözüm ortaklığı yapıyoruz”
Müşterilerinize sunmuş olduğunuz hizmetler hakkında bilgi alabilir miyiz?
Bahsettiğim gibi hem web hem mobil uygulamamız aracılığıyla, fatura takibi, cari hesap takibi, gelir/gider takibi, raporlama, e-fatura, online tahsilat, stok takibi gibi hizmetler sunuyoruz. Tüm bunların yanı sıra, yakın zamanda banka ve e-ticaret entegrasyonlarımızı hayata geçirdik. Kısa süre önce Akbank ile entegre olduk. Bu entegrasyonla kullanıcılarımızın banka hareketlerini, fatura ve harcamaları ile eşleştirmelerini sağlıyoruz. Bu sayede işletmeler, banka hesap bakiyelerini kolaylıkla güncelliyor ve nakit akışlarını daha hızlı bir şekilde kontrol altına alabiliyor. E-ticaret entegrasyonumuz ile de N11, Hepsiburada, Gittigidiyor gibi pazaryerlerinde veya kendi internet siteleri üzerinden satış yapan KOBİ’ler satışlarını toplu olarak Paraşüt’ün içerisine aktarabiliyorlar. Bunun için StockMount ve Salyangoz markaları ile ayrı ayrı e-ticaret entegrasyonu iş birlikleri yaptık. Böylece müşterilerimiz birden çok programa veya dosyaya gerek duymadan tek bir ekran üzerinden tüm sipariş, müşteri hesabı ve ürün stoklarını takip edilebiliyorlar. Bu entegrasyon ile e-ticaret işi yapan KOBİ’ler için çok büyük kolaylık sağlamış olduk. Hizmetlerimiz bunlarla da bitmiyor. Son gelişmeyle KOBİ’lere Anahtar Teslim e-Fatura hizmeti vermeye başladık. Bu hizmetimizle e-faturaya geçmek isteyen işletmelerin başvuru süreçlerini başından sonuna kadar yönetiyor, oluşabilecek aksaklıklara direkt olarak müdahale ediyor, bu aksaklıkları çözüyor ve e-fatura uygulamasını anahtar teslim olarak sunuyoruz. Bu hizmet ile 15 ila 30 gün arasında değişen e-fatura başvuru sürecini mali mühür bekleme süresi hariç 2 güne indirebiliyoruz. Böylece işletmeler e-faturaya daha kolay geçiş yaparak başvuru süresinde harcayacakları zamanı daha önemli işlerine odaklanmak için kullanabiliyorlar.
Paraşüt’ü kullanan kaç işletme bulunuyor?
Hizmet vermeye başladığımız yıldan itibaren 160.000’i aşkın işletmeye ulaşmış durumdayız.
“Paraşüt, KOBİ’lere yönelik web tabanlı ön muhasebe uygulaması olarak hizmet veren bir Türk girişimidir”
Paraşüt’ün KOBİ’lere sunduğu avantaj ve ayrıcalıklar hakkında bizleri bilgilendirir misiniz?
Hangi ölçekte olursa olsun her işletmenin verimli büyüyebilmesi için finans yönetimine hakim olması gerekiyor. Piyasada bu konuda işletmelerin kullanabileceği çözümler çok hantal ve bir KOBİ’nin kullanmak istemeyeceği kadar karışık. Bu çözümlerin çoğu için donanım-yazılım yatırımı yapmak gerekiyor. Paraşüt, küçük veya orta ölçekli bir işletmenin ihtiyaç duyduğu hizmetleri, basit ve anlaşılır bir şekilde sunuyor. Üstelik herhangi bir alt yapı, işletme veya ek lisans ücreti yok. Aylık veya yıllık abonelik yöntemi ile hizmet alınabiliyor. Yedekleme ve güvenlikle ilgili herhangi bir maliyet ise söz konusu değil. İşletmeler için en kritik konularından birisi olan tahsilat yönetimi de Paraşüt ile oldukça kolay. Bir işletme sahibi zamanı gelen tahsilat ve ödemelerini e-posta ve uygulama içindeki hatırlatmalarla takip edebilir; düzenli kesilen satış faturalarını ve harcamalarını tanımlayarak, faturalarını zamanında kesebilir ve ödemelerini gerçekleştirebilir. Tahsilat sürecini, uygulama üzerinden kredi kartı ile tahsilat yaparak tamamlayabilir. İşletme sahiplerinin yaşadığı bir başka sorun da raporlama konusunda. Bir işletme için en çok vakit alan işlemlerden bir tanesi rapor hazırlamak. Paraşüt kullanıcıları rapor hazırlamak için ekstra zaman harcamıyorlar. Raporlar ay içerisinde girilen verilerle anında güncelleniyor ve kullanıcı Paraşüt üzerinden raporlarına incelenmeye hazır bir şekilde ulaşabiliyor. Girişimciler ve işletme sahipleri Paraşüt sayesinde işlerinin gidişatını artık gerçek zamanlı takip edebiliyorlar. Paraşüt’ün en önemli avantajlarından bir tanesi kullanmak için özel bir eğitime ihtiyaç duyulmaması. Çünkü Paraşüt’ü, uzmanlığı finans ya da muhasebe olmayan ancak ön muhasebe sürecine hâkim olması gereken işletme sahipleri için tasarladık.
Paraşüt’ün bulut tabanlı olması, KOBİ’lere ne gibi faydalar sağlıyor?
Günümüz koşullarında artık mobil haldeyken de işlerimizi yönetebilmek rekabet avantajı kazandırması açısından çok önemli. Paraşüt’ün bulut tabanlı olması sayesinde bir işletme sahibi internetin olduğu her yerden ve cihazdan bağımsız olarak hesaplarına erişip finansal operasyonlarını yönetebiliyor. Paraşüt kullanıcıları verilerini kaybetme korkusu yaşamadan faturalarını kesebiliyor, istediği cihazdan satış, tahsilat ve stok takibi yapabiliyor, mobil cihazlarından da e-fatura gönderebiliyor. Özellikle, mobil uygulama üzerinden e-fatura kesip gönderebilmek Türkiye’de bir ilk.
Paraşüt bünyesinde kaç firma bulunuyor? Mümkünse bizlere referanslarınızdan bazılarını bizlerle paylaşır mısınız?
Şu anda 6000’e yakın Paraşüt’ü aktif olarak kullanan abonemiz var. Kullanıcılarımız genellikle mühendislik, yapı, mimarlık, bilişim, reklam, tasarım ve e-ticaret sektörlerinden. Bu firmalara Parlaq Interiors, English Ninjas ve Iconic’i örnek olarak verebiliriz.
2017 yılının ilk yarısı firmanız açısından nasıl geçti? Yılın ikinci yarısından beklentileriniz neler?
2017 yılı çok güzel başladı. Bu yıl çok önemli iş birliklerine imza attık, başarılarımızı taçlandırdığımız çok önemli ödüller aldık. Paraşüt olarak hizmette sınır tanımıyoruz, KOBİ’lerin ihtiyaç ve gereksinimleri doğrultusunda sürekli olarak gelişmeye devam ediyoruz. Yılın ikinci yarısında, banka iş birliklerini diğer bankalarla da sürdürmeyi planlıyoruz. Halihazırda Türkiye’nin önde gelen 5 bankası ile bu yönde çalışmalarımız devam ediyor. Aynı şekilde e-ticaret entegrasyonu konusunda da farklı siteler ile entegre olmamızı sağlayacak farklı iş birlikleriyle ilgili çalışmalarımız devam ediyor.
Kısa ve uzun vade de hayata geçirmeyi düşündüğünüz projelerinizi bizlerle paylaşır mısınız?
Muhasebeciler ve mali müşavirler bizim için çok kıymetli. Paraşüt, onların iş yükünü paylaşan bir uygulama. Bundan dolayı muhasebeci ve mali müşavirlere yönelik özel bir entegrasyon yapma arzumuz var. Bu entegrasyon üzerinde çalışıyoruz. Böylelikle veri girişine harcanan zamanı azaltarak muhasebesel işlemleri hızlandırmayı hedefliyoruz. Aynı zamanda banka entegrasyonlarının devamı gelecek. Paraşüt olarak, bir işletme sahibinin ticari işlemlerini yapabildiği, takip edebildiği ve yönetebildiği merkezi bir platform olma yolunda ilerliyoruz. Kurulma aşamasındaki bir işletmenin ön muhasebe işlemlerinde ihtiyaç duyduğu temel araç olmak en büyük hedefimiz. İşletme sahipleri ön muhasebe işleriyle çok fazla zaman harcıyor. Bu da kendi işlerine odaklanmalarını zorlaştırıyor. Kısaca, bu tür zorlukların önüne geçmek istiyoruz. Temel hedefimiz; işletme sahiplerinin ön muhasebe işlemlerini kolaylıkla yönetmeleri ve bu yolla işine daha fazla vakit ayırabilen mutlu patronlar arasına katılmasını sağlamak.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.