Posco Assan Karasu'da sıcak haddehane kuracak
Dünyanın önde gelen çelik üreticisi Güney Koreli Posco, Kibar Halding ve Daewoo ortaklığıyla İzmitin Alikahya semtinde kurulan ve 2013 yılı Ağustos ayında da faaliyete geçen Posco Assan TST Paslanmaz Çelik Fabrikası, yıllık 200 bin ton olan üretimini, yeni yatırımlarla 1 milyon tona çıkarmayı hedefliyor.
Dünyanın önde gelen çelik üreticisi Güney Koreli Posco, Kibar Holding ve Daewoo ortaklığıyla İzmit’in Alikahya semtinde kurulan ve 2013 yılı Ağustos ayında da faaliyete geçen ‘Posco Assan TST Paslanmaz Çelik Fabrikası’, yıllık 200 bin ton olan üretimini, yeni yatırımlarla 1 milyon tona çıkarmayı hedefliyor.
Türkiye’nin başta beyaz eşya ve mutfak eşyaları üretiminde kullanılan yıllık 400 bin ton olan paslanmaz çelik ihtiyacının 200 bin tonunu karşılayan, bunun da dörtte birini ihraç ederek yıllık 1 milyar dolar döviz girdisi sağlayan Posco Assan TST yeni yatırım yapmaya hazırlanıyor. Bugün 500’ü fabrikada olmak üzere alt işyerleri ve diğer hizmetlerle birlikte 700 çalışanı bulunan Posco Assan’ın İş Destek Birimleri Genel Müdür Yardımcısı Selda Seçkiner ile Üretim Müdürü Uğur Türköz çalışmalarıyla ilgili bilgiler verdi. Uğur Türköz, tesisleri gezdirirken Türkiye’de paslanmaz çeliği üreten ya da hammaddesini yapan başka fabrika bulunmadığını, paslanmaz çeliğin Türkiye’de en çok beyaz eşya ve mutfak sektöründe kullanıldığını, evlerdeki evyelerin, bulaşık makinelerinin iç kısmının, çamaşır makinesinin davlumbazının, ankastre, mutfak ürünleri, tencere, çatal, bıçak gibi tüm ürünlerin paslanmaz çelikten yapıldığını hatırlattı. Şu anda Türkiye’nin bu alanda yıllık paslanmaz çelik ihtiyacının 400 bin ton olduğunu belirten Türköz, ek tesislerle Posco Assan’ın yıllık 200 bin ton olan kapasiteyi önce 400 bin tona, daha sonra 1 milyon tona çıkarmayı hedeflediğini belirtti.
‘Maden Cevheri Olup İşleyemeyen Tek Ülke Türkiye’
Fabrikada kullanılan paslanmaz çelik hammaddesinin tamamen yurtdışından ithal edildiğini belirten Uğur Türköz, şöyle dedi: “Hammadde Avrupa ülkelerinden ya da Uzakdoğu’dan geliyor. Türkiye’de çok zengin krom, nikel yatakları var. Fakat biz bu madenleri işleyip metal olarak işleyemiyoruz şu anda. Türkiye, cevheri olmasına rağmen, cevherden paslanmaz çelik üretimi yapamayan tek ülke konumunda. Dünyada 2013 yılında 38,1 milyon ton, 2014 yılında 39,7 milyon ton paslanmaz çelik üretilmiştir. Türkiye ise 150 dolar/ton seviyelerinde ihraç ettiği cevheri, 2 bin 750 dolar/ton seviyelerinde sıcak haddelenmiş yassı mamul olarak geri almaktadır ki, bu durumda ülke olarak ne kadar büyük bir katma değerden mahrum kaldığımızın çok net bir göstergesidir. Bizim cevherimizi bize tekrar yüksek fiyatlarla geri satıyorlar. Biz 3’üncü faz yatırımı da yapabilirsek ve sıcak prosesi de Türkiye’de yaptırabilirsek, bu durumda bu madenlerimizi Türkiye içinde işleyip, kendi ürünlerimizde kullanabileceğiz. Bu da çok ciddi bir maliyet kazancı olacak.” Posco Assan’ın Türkiye’deki madenleri işleyecek sıcak haddehane için gerekli tesisleri Sakarya’nın Karasu İlçesi’nde kurmayı planladığı belirtildi.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.