40 Yılı aşkın bir tecrübenin adı: Yolbulan Baştuğ Metalurji
Yolbulan Baştuğ Metalurji Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Baştuğ ile gerçekleştirdiğimiz röportajımızı sizlerle paylaşıyoruz.
Yolbulan Baştuğ Metalurji Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Baştuğ ile gerçekleştirdiğimiz röportajımızı sizlerle paylaşıyoruz.
Türk demir çelik sanayi kuruluşları içerisinde kendisini ilk 5 firma arasında gören ve yapmış olduğu yatırımlar ile adından sıkça söz ettiren Yolbulan Baştuğ Metalurji, yeni devreye giren haddehanesi ve yeni yatırım planlarıyla en kısa sürede sektörde ilk 3 arasına girmeyi hedefliyor.
Bizlere kısaca firmanızdan bahsederken, müşterilerinize sunmuş olduğunuz ürünler hakkında bizleri bilgilendirir misiniz?
Yolbulan Baştuğ Metalurji, sektörde 40 yılın aşkın süredir faaliyet gösteren Yolbulan ve Baştuğ ailelerinin ortaklığında 2008 yılında Osmaniye Organize Sanayi Bölgesi’nde kuruldu. Haziran 2010’da faaliyete geçen çelikhanemizde bulunan elektrikli ark ocağı Dünya’da ilk kez uygulanan teleskopik tipli elektrikli ark ocağıdır. Çelikhanemizde yarı mamul dediğimiz kütük, bloom, beam blank ve slap üretimi gerçekleştiriyoruz.
2014 sonunda 80 milyon dolarlık yatırımla faaliyete geçen haddehanemizde nihai mamul dediğimiz inşaat demiri üretimine de başladık. Böylece entegre bir tesis haline geldik. Yolbulan Baştuğ Metalurji’nin tüm yatırımlarında olduğu gibi son teknoloji kullanılarak yatırımı tamamlanan haddehanemizde yüksek hızlı (45m/sn) 8-65 mm aralığında nervürlü inşaat demiri üretilmektedir. Yeni haddehanemizle birlikte yaklaşık 155 bin metrekaresi kapalı olmak üzere 700 bin metrekarelik bir alan üzerinde üretim gerçekleştiriyoruz.
Yolbulan Baştuğ Metalürji’nin Türk çelik sanayisindeki konumu, üretim merkezleri, ürün gamı ve yıllık kapasitesi hakkında bilgi alabilir miyiz?
Türk demir çelik sanayi kuruluşları içerisinde kendimizi ilk 5̀̀̀̀̀̀̀̀in içinde görüyoruz. Yeni devreye giren haddehanemizle ve yeni yatırım planlarımızla hedefimiz en kısa sürede sektörde ilk 3 arasına girmektir. Tüm üretimimizi Osmaniye organize sanayi bölgesinde bulunan entegre tesisimizde gerçekleştiriyoruz. 2 milyon ton sıvı çelik kapasiteli çelikhanemizde kütük, bloom, beamblank ve slap üretebilmekteyiz. Yeni devreye giren haddehanemizde yıllık 1 milyon 250 bin ton 8-65 mm. Arası nervürlü inşaat demiri üretebilmekteyiz.
Yıllık 2 milyon ton üretim kapasitesi ile Türkiye’nin en büyük sıvı çelik üreticilerindensiniz. Aynı zamanda dünyada ilk kez kullanılan ve günlük 6.500 ton sıvı çelik üretim kapasiteli teleskopik tip elektrikli ark ocağına ve 1 milyar doları aşan ciroya sahipsiniz. Türk demir çelik sektöründeki pazar payınız ve hizmet verdiğiniz sektörler nelerdir?
Direkt olarak inşaat sektörüne endirekt olarak da makine sanayi, beyaz eşya gibi lokomotif sektörlere hizmet vermekteyiz. Büyümeye devam ediyoruz ve üretim ağımızı genişletiyoruz. 1 milyon 250 bin ton/yıl kapasiteli yeni haddemizin devreye girmesinden sonra kalan 750 bin tonluk yarı mamulün haddelenmesi için yeni yatırım araştırmalarımız devam ediyor. 750 bin tonluk yarı mamulü piyasadaki talepler çerçevesinde ne tür bir haddeleme yaparak mamule çevireceğimize karar vereceğiz. Piyasanın talebine göre inşaat demiri de sac olarak da haddeleyebiliriz. Tesisimizin altyapısı buna uygun.
Avrupa ülkeleri ve demir çelik sektöründe belli seviyelere ulaşmış olan ülkelerdeki haddehanelerle ülkemizdeki haddehaneleri kıyasladığınızda arada ne gibi farklılıklar ortaya çıkıyor? Ürün kalitesi bakımından onlarla boy ölçüşebiliyor muyuz?
Avrupa ülkelerindeki haddehanelerle aramızdaki tek farkın paslanmaz inşaat çubuğu olduğunu söyleyebilirim, onun dışında ürün kalitesi bakımından hiçbir fark yoktur. Üretim hacmi olarak Avrupa’dan çok öndeyiz. Üretim teknolojilerimiz aynı.
2015’te yeni yatırım planları, üretim gamınızı genişletme ve yeni pazarlara açılma gibi projeleriniz olacak mı?
Nihai hedefimiz maliyet avantajını sağlayacak tam entegre tesis konumuna gelmek. Bu nedenle Yolbulan Baştuğ Metalurji bünyesinde üretilen tüm sıvı çeliği entegre olarak nihai mamule çevirmek, bunu yaparken de kaliteli ve katma değerli ürünler üretmek istiyoruz. Bu kapsamda iyileştirme yatırımları ve yeni yatırımlarımız önümüzdeki yıllarda da devam edecektir.
Son olarak eklemek istedikleriniz…
Türk demir çelik üreticileri olarak üretim kalitesi ile dünyada söz sahibi olma hedefindeyiz. Tüm pazarlarda kabul ve talep görerek dünyanın dört bir tarafına ürün satabiliyoruz. Sektör olarak en büyük rakibimiz Çin. Çinli üreticiler iç pazardaki daralmadan dolayı devlet desteğiyle ihracata yöneldi ve agresif bir satış politikası uygulayarak ciddi oranlarda ucuz ürün satıyor. Bu anlamda, bizim devletimizin de demir çelik üreticilerini desteklemesini bekliyoruz.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.