POSCO, dünyanın önde gelen dev çelik üreticilerinden birisi… Dünyanın birçok ülkesinde yapmış olduğu yatırımlar ve ürettiği yüksek kaliteli ürünlerle adından sıkça söz ettiriyor. Girdiği her pazarda kendini kabul ettiriyor ve kısa sürede ürünlerini pazara kabul ettiriyor. POSCO TNPC de POSCO’nun Türkiye’ye yapmış olduğu bir Çelik Servis Merkezi yatırımı…
POSCO’nun şirket yapısından, yönetim organizasyonundan ve dünya genelindeki hizmet ağından kısaca bahseder misiniz?
POSCO’nun Güney Kore dışında Çin, Hindistan, Meksika, Vietnam ve Endonezya’da sıcak-soğuk-galvanizli sac üretim tesisleri bulunuyor. Ayrıca dünya genelinde toplam 50 civarında çelik servis merkezi faaliyet gösteriyor. Dünyanın en büyük 5’nci Çelik Üreticisi olan POSCO, yıllık 40 milyon tona yakın çelik üretiliyor.
POSCO TNPC olarak Türkiye’de faaliyet gösteriyorsunuz. Peki, sanayicilere hangi ürün ve hizmetleri sunuyorsunuz?
Hizmet verdiğimiz hedef kitle arasında otomotiv endüstrisi ağırlıkta diyebiliriz. Gerek OEM gerekse de yan sanayi firmalarıyla kuruduğumuz günden beri main müşteri olarak çalışıyoruz. Bunun yanında otomotiv yedek parça, beyaz eşya ve trafo çelikleri satış yaptığımız çelik alanlarıdır. Total satışlarımızı oranlarsak otomotiv 70%, STS 17%, beyaz eşya vb. 7%, silisli sac 3%, diğer bölümler 3% olarak söylenebilir.
Ülkemizde birçok ÇSM varken, sanayiciler neden sizin ürünlerinizi tercih etmeli? POSCO TNPC’yi ayrıcalıklı ve rekabetçi kılan nedir?
Müşterilerimizin bizi tercih etmeleri için birçok sebep var. POSCO’nun dünyada ana hedefi kar değil müşteri odaklı bir anlayışı benimsemiş olmasıdır. Bir seferlik değil sürekli ve devamlı bir business partneri olmak ana hedefimiz olup, müşterilerimizin istedikleri en iyi ve alternatif ürünü tam zamanında fabrikalarına sunmak bizim görevimizdir. POSCO TNPC olarak; müşterilerimizin büyümesini kendi büyümemiz olarak gören bir felsefe ve anlayışımız var. Ana hedefimiz ve kuruluşumuzdan bu yana uğraş verdiğimiz konu; sıfır reklamasyon ile Türkiye’deki En İyi Servis Merkezi olarak hizmet vermeyi sürdürmektir.
Otomotiv sektörüne hizmet veren bir firma gözüyle Türkiye ile Güney Kore otomotiv sektörlerini bizim için kıyaslar mısınız?
Bildiğiniz üzere Güney Kore uzun süredir otomotiv üreten bir ülkedir. Hyundai, Kia, Daewoo, Ssangyong kendi markalarını Global 5 marka üretme hedefi ile dünya pazarına sunmaktadır. Senelerdir otomotiv üreten bir ülke olarak iç pazarda da yoğun bir rekabet yaşanmaktadır. Türkiye’de ise Renault, Fiat, Ford, Honda, Toyota, Hyundai 6 tane OEM firmaları kendi aralarında 200.000 - 300.000 ortalama üretim ile hizmet vermektedir. Türkiye’deki otomotiv fiyatları ülkenin gelir düzeyine göre çok pahalı.
Otomotiv endüstrisinin dev ülkesi olarak bilenen Almanya’dan bile 2 kat daha pahalı durumda şu an itibariyle. İnsanlar yeni otomobil satın alırken ciddi hesap yapıp düşünmek zorunda kalıyorlar. 20 sene önce ben POSCO’da işe başladığımda Güney Kore’nin kişi başına milli geliri 10.000 dolar civarlarındaydı. 2-3 yıllık bir çalışma ile kendi otomobilimi rahatlıkla alabiliyordum. Güney Kore’nin otomotiv endüstrisi bu tarihten sonra ciddi aşama kaydetti. Özellikle yurt içindeki rekabet gücü inanılmaz arttı ve otomotiv üreticileri teknik ve Ar-ge yatırımlarına ağırlık vererek diğer otomotiv devleri ile yarışır hale geldi. Bu otomotiv yan sanayi ve diğer sektörleri de etkileyerek ülke çapında ciddi bir ilerleme oluşturdu. Dolayısıyla bu rekabet Kore’deki otomotiv firmalarını da motive ederek dünya markası olmalarını sağladı.
POSCO TNPC, Türkiye pazarına girmeye nasıl karar verdi? Türkiye’deki konumunuz, sektördeki yeriniz ve pazar payınız hakkında neler söyleyebilirsiniz?
POSCO ve POSCO TNPC olarak Türkiye pazarının çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Türkiye ülke olarak Asya ile Avrupa’nın köprüsü olması, 80 milyona yakın genç ve dinamik nüfusu ile ciddi potansiyeli olan bir ülke. Benim görüşüm, Türkiye’nin çalışkan, başarılı genç dinamik kadrosu ile sürekli büyümeyi hedefleyen bir ülke olarak duruş sergiliyor olmasıdır.
POSCO gibi bir dünya devinin iştiraki olmak sizlere ne gibi avantajlar sağlıyor?
Tabi ki dünyanın en büyük çelik şirketlerinden birinin parçası olmak bize gurur veriyor. Az önce de belirttiğim gibi; POSCO’nun bize verdiği en büyük destek; POSCO ürünlerinin yüksek kalite ile beraber fiyat avantajını pazara sunarak, müşteri ile sürekli bir BUSINESS- PARTNER olup müşteri ile WINWIN çalışma biçimini yakalamaktır.
Türkiye ile Güney Kore arasındaki dostluk bağları çok eskilere dayanıyor. Güney Koreli bir firma olarak Türkiye’de sizlere olan yaklaşım ve Türk halkı hakkında neler düşünüyorsunuz?
2014’ün Mart ayında Türkiye’ye geldim. Türkiye’ye gelmeden önce ülkeniz hakkında bildiklerim; Türkiye’nin Asya ile Avrupa’nın arasında köprü olduğu, tarihinizdeki Osmanlı Devleti ve Kore savaşı gibi konularla sınırlıydı. 2002 dünya kupasında ise Kore’deydim ve o coşkuyu Türk seyircileri ile beraber yaşadık. 7 aydır geçen süre içinde hissettiğim en güzel duygulardan biri Türklerin bizi, benim düşündüğümden daha fazla sevmesi ve kibar olmaları... Burada olduğum süre içinde çalıştığım Türk personel ve Türk yöneticilerin tamamı sorumluluk sahibi insanlar… İş hakkında çalışkanlıkları ve ciddi emek vermeleri beni çok memnun ediyor. Takdir edersiniz ki, Türkiye ve Güney Kore’de doğal enerji kaynakları olarak zengin ülkeler değil belki ama doğal kaynaklardan daha önemli olan şey insan kaynağıdır ve bu ülkenizde mevcut. Ülkenizdeki genç ve dinamik nüfus değerlendirildiğinde çok ciddi atılımlar yapabilir. Türk insanı öğrendiği konuları çok iyi pratiğe dökebiliyor. Benim bu kısa sürede çalıştığım insanlardan gördüğüm bu. Bu potansiyeli genele yayabilirseniz ülke olarak gelecekte çok ciddi atılımlar yapılabileceği öngörüsüne sahibim.
Varsa piyasaya sunduğunuz veya sunacağınız yeni ürün ve hizmetlerden bahseder misiniz?
POSCO TNPC olarak şu anda piyasaya CR, GI, PO otomotiv sacları ve beyaz eşya sacları sunuyoruz. Yeni olarak paslanmaz çelik tesisimizde üretilen paslanmaz ve silisli saclarda gelecekte Türkiye pazarında satışımızı artıracağımızı düşünüyorum. Ürün ve hizmetlerde en iyi hizmeti vermeye devam edeceğiz. Yeni ürün sunmaktan daha da önemli olan müşterilerimizle beraber Business-Partner olarak çalışma felsefesini pazarda yaygınlaştırmaya çalışacağız.
Firma olarak Türkiye’deki hedeflerinizden, kısa ve uzun vadede hayata geçireceğiniz projelerinizden bizlere bahseder misiniz?
Şimdilerde tüm dünyadaki çelik üreticileri zor bir zaman diliminden geçiyor. Türkiye; fiyatın gerçekten de çok rekabetçi olduğu bir pazar… Aynı şekilde çelik servis merkezleri arasında da inanılmaz bir rekabet var. POSCO TNPC olarak biz 5 sene içerisinde yavaş ama temkinli bir büyüme sürecindeyiz.
Ciromuz çok yüksek olmasa da bu pazarda söz sahibi olmak istiyoruz. Bizim öncelikli hedefimiz satış pazarımızı arttırarak tam kapasite çalışmaktır. Öncelikle 2 vardiya çalışmaya geçmeyi hedefliyoruz. İlerisi olarak da müşteri portföyümüzü genişleterek, otomotiv sektörü merkezli büyümemizi genişletmeyi planlıyoruz.
Son olarak buraya kadar gelip bizleri ziyaret ettiğiniz için sizlere ve tüm Demir Çelik Store çalışanlarına özel olarak teşekkür etmek istiyorum. Yayınlarınızı bundan sonra da bizzat takip etmeye özen göstereceğim.
Dünyanın en büyük entegre otomotiv çeliği üretim tesisi olan POSCO Gwang-Yang Tesisi’nde üretimde 13 yıl, POSCO merkez satış ve pazarlamada 4 yıl, yine Stratejik Planlama Bölümü’nde 3 yıl görev yaptıktan sonra POSCO TNPC Genel Müdürü olarak Türkiye’ye atandı.
Endüstri mühendisliğinden mezun olduktan sonra Kore’nin sayılı üniversitelerinden Kyung Hee üniversitesinde MBA eğitimini tamamladı. Kore’de kaldığı süre içerisinde birçok Türk-Kore şirketine danışmanlık yaptı.
MBA eğitimini bitirdikten sonra 3 sene DYSK Metal firmasında kuruluşunu gerçekleştirip, yönetici olarak çalıştıktan sonra POSCO TNPC yatırımının başından bu yana şirkette Satış Direktör Yardımcısı olarak görev yapmaktadır. İngilizce, Korece, Arapça bilen Abdullah D. DURAK, uzun bir süredir Uzak Doğu şirketlerinde yöneticilik yapmaktadır.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.