Recep Atakaş: Ortadoğu'daki İnşaatların Demir Çeliğini Biz Verebiliriz
İskenderun Sanayici ve İşadamları Derneği (KİSİAD) tarafından düzenlenen 'İşadamları deneyimlerini paylaşıyor' konulu programda konuşan iş adamı Recep Atakaş, 35 yıllık iş hayatı ve tecrübelerini paylaştı. Türkiye'nin yassı Demir Çelik üretiminin önemli kısmının İskenderun'dan karşılandığını belirten Atakaş, "Kentimizde Demir Çelik sektöründe sıfırdan yapılan tek kalemde en büyük yatırımı gerçekleştirdik. Yılda 2.5 milyon ton sıcak saç üretilecek. 1 milyon 200 bin ton asistleme tesisi, 900 bin ton soğuk saç, 800 bin ton galvanizli boru ve 400 bin ton boyalı saç üretilecek. 800 bin ton servis merkezinden, 10 milyon ton da elleçleme yapılacak ve limanda hizmet vermeye başladı. Galvaniz fabrikamız üretime başladı. Bu işlemler gerçekleştiğinde ülkenin yıllık 60 milyar dolarlık döviz girdisi sağlanacak." şeklinde yaptıkları yatırımla ilgili teknik bilgiler verdi.
Rus Demir Çelik Devi Magnitogorsk Iron And Steel Works (Mmk) ile İşbirliği Yaparak Türkiye'nin En Büyük Demir Çelik Fabrikasını Kuran Atakaş Şirketler Grubu Sahibi Recep Atakaş, Bütün Kriz Dönemlerinde Yatırım Yaptıklarını Söyledi.
Rus Demir Çelik devi Magnitogorsk Iron And Steel Works (MMK) ile işbirliği yaparak Türkiye'nin en büyük Demir Çelik fabrikasını kuran Atakaş Şirketler Grubu sahibi Recep Atakaş, bütün kriz dönemlerinde yatırım yaptıklarını söyledi. Krizin aşıldığını ve yabancıların yatırım için harıl harıl çalıştığını kaydeden Atakaş, Ortadoğu'daki inşaat potansiyelinin Türkiye'deki Demir Çelik fabrikaları için büyük bir ihracat fırsatı sunduğunu ifade etti. Körfez İskenderun Sanayici ve İşadamları Derneği (KİSİAD) tarafından düzenlenen 'İşadamları deneyimlerini paylaşıyor' konulu programda konuşan iş adamı Recep Atakaş, 35 yıllık iş hayatı ve tecrübelerini paylaştı. Türkiye'nin yassı Demir Çelik üretiminin önemli kısmının İskenderun'dan karşılandığını belirten Atakaş, "Kentimizde Demir Çelik sektöründe sıfırdan yapılan tek kalemde en büyük yatırımı gerçekleştirdik. Yılda 2.5 milyon ton sıcak saç üretilecek. 1 milyon 200 bin ton asistleme tesisi, 900 bin ton soğuk saç, 800 bin ton galvanizli boru ve 400 bin ton boyalı saç üretilecek. 800 bin ton servis merkezinden, 10 milyon ton da elleçleme yapılacak ve limanda hizmet vermeye başladı. Galvaniz fabrikamız üretime başladı. Bu işlemler gerçekleştiğinde ülkenin yıllık 60 milyar dolarlık döviz girdisi sağlanacak." şeklinde yaptıkları yatırımla ilgili teknik bilgiler verdi. İsdemir'in yassı üretime, Tosyalı Holdingin de yeni tesislerinde üretime geçmeden önce ülkede her yıl 8 milyon yassı mamülün ithal edildiğine vurgu yapan Atakaş, "Bu da yaklaşık 6 milyar Dolar döviz demekti. Tüm bunları göz önüne alarak çevreye duyarlı yüksek teknolojiye sahip daha çok katma değer oluşturan yassı mamül üreten çelik farikası kurmaya kara verdik. Hedefimiz daha çok ihracat, istihdama daha çok katkı sağlamaktır." ifadesini kullandı. Bölgedeki Demir Çelik fabrikalarının tam kapasite ile hizmet vermeye başlaması ile özellikle Ortadoğu bölgesindeki inşaat potansiyeli düşünüldüğünde bölgede kurulacak olan panel tesisleri için ihracat fırsatları çok fazla olacaktır. Bu bölgedeki Demir Çelik ihtiyacını biz karşılayabiliriz." dedi. İskenderun ve çevresindeki Demir Çelik tesisleri sayesinde beyaz eşya ve otomotiv üretiminde de önemli artışlar olacağını kaydeden Atakaş, "Beyaz eşya otomotiv ve yan sanayisinin önemli girdileri galvanizli ve boyalı saç olduğu için bölgenin bu alanda büyük potansiyeli bulunmaktadır." diye konuştu.
Ülkede yaşanan krizlerin hepsinde yatırıma devam ettiğini söyleyen İskenderun Sanayici ve İşadamları Derneği (İSSİAD) Başkanı Recep Atakaş, dünyada yaşanan son ekonomik krizin de aşıldığını ve yabancı yatırımcıların ülkede yatırım için yer aradığını vurguladı. Atakaş, "Türkiye'nin en büyük yabancı ortaklı yatırımlarından birini bölgemizde yaptığımız bu krizinde aşıldığını bir göstergesidir. Bir ülkede demokrasi varsa hür teşebbüs vardır. Bu memleket varsa biz varız, yoksa sıfırız. Hiçbir konuda moralinizi bozmayın, sorunlarla uğraşmayın." dedi.
Mustafa Kemal Üniversitesi Yazıcı Kültür Merkezi salonunda gerçekleştirilen konferansa Hatay Valisi M. Celalettin Lekesiz, Belen Kaymakamı ve İskenderun Kaymakam Vekili Mehmet Öz, Belediye Başkanı Yusuf Civelek, 39. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Gürsel Öztürk, İskenderun Deniz Üs Komutanı Tuğamiral Turgay Erdağ, MKÜ Rektörü Prof. Dr. Şerafettin Canda, Tosyalı Holding Başkanı Fuat Tosyalı, Deniz Ticaret Odası Başkanı Bülent Kavsak, KİSİAD Başkanı Tamer Eker, sanayici ve iş adamları ile davetliler katıldı.
Konferans öncesi konuşan KİSİAD Başkanı Tamer Eker ise Türkiye'nin Ortadoğu'ya açılan kapı olması, demir, deniz, kara ve hava yolunun bu noktada birleşmesi ile bölgenin her geçen gün öneminin biraz daha arttığını belirtti.
Recep Atakaş kimdir?
1953 yılında Atakaş ailesinin 3. evladı olarak dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini Hatay Kırıkhan'da tamamladıktan sonra ilk iş olarak baba mesleği olan esnaflık yapmaya başladı. Atakaş, daha sonra esnaflığı bırakarak demir tüccarlığına başladı ve aynı dönemde Bursa Uludağ Üniversitesi Türkçe Öğretmenliği Bölümünü kazanarak aynı zamanda eğitimini sürdürdü. Demir ticaretinde yıllar içerisinde ilerleyen Atakaş, bölgenin önemli demir tüccarlarından biri oldu. Bu süreçte otomotiv sektöründe distribütörlük yapan işadamı, 1989 yılında kömür ithalatına başladı. Rus çelik devi MMK ile yapmış olduğu ortaklık Atakaş için önemli bir atılım oldu. Atakaş, 2008 yılında aldığı TBMM üstün hizmet madalyasının yanında bir çok ödül ve plaket aldı. Atakaş Şirketler Gurubu ve Rusya'nın Demirçelik devi MMK'nın İskenderun Körfezinde kurdukları fabrika, dünyanın önden gelen finans yayın kuruluşlarından (Euromani) dergisi tarafından finans ve proje alanında Avrupa ve Ortadoğu birincisi seçildi.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.