Sorularımıza geçmeden önce bizlere kendinizden kısaca bahseder misiniz?
1998 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Sırasıyla Schneider Elektrik, Çolakoğlu Metalurji ve Siemens gibi firmalarda farklı pozisyonlarda görev aldım. Ocak 2008’den bu yana Rockwell Otomasyon Türkiye’nin Genel Müdürlüğü’nü yapmaktayım.
Rockwell Automation’u tanıyabilir miyiz? Faaliyet alanlarınız neler?
Dünyada, kendisini endüstriyel otomasyon ve bilgi işine adamış en büyük şirketlerden biri olan Rockwell Automation, müşterilerini daha üretken yaparken, dünyayı daha sürdürülebilir bir yer haline getirmektedir. Genel Merkezi Milwaukee, Wisconsin’de bulunan Rockwell Automation’da, 80’den fazla ülkede müşterilere hizmet sağlamakta olan yaklaşık 22.000 kişi çalışmaktadır. Rockwell Automation, Rockwell Automation Inc’nin bir kuruluşudur. Uzay ve havacılık savunma sanayi ve yazılım gibi birçok alanda faaliyet gösteren Rockwell International, 1985 yılında 1,651 milyar dolar ile dönemin en büyük satın alımını gerçekleştirerek, temeli 1903 yılına dayanan ve sektörde birçok ürün ve sistem icat eden Allen- Bradley şirketini Rockwell Software ile birleştirdi ve Rockwell Automation adıyla otomasyon pazarında da faaliyetlerine başladı.
Rockwell International, Rockwell Automation firmasını kurmasına rağmen, donanım pazarında halen Allen Bradley ismiyle faaliyetlerini sürdürüyor. Dolayısıyla ismi Rockwell Automation olan şirketimizin ürünlerine bakıldığında Allen Bradley markası görülüyor. Rockwell Automation, müşterilerinin talepleri doğrultusunda en küçük komponentten, komple bir bilgi ve otomasyon sistemi sunabilecek kadar geniş bir portöye sahiptir. Sistemlerimizin genişletilebilir yetenekleri sayesinde müşterilerimizin ürün maliyetlerini düşürerekpazarda daha rekabetçi olmalarını sağlıyoruz. Partnerlerimizle olan kuvvetli ilişkilerimiz, yerel servis ağımız ve global desteğimiz sayesinde ürün ve hizmetlerimizi müşterimizin ihtiyacı doğrultusunda şekillendirebiliyoruz. Komple bir tesis otomasyonundan yönetim bilgi sistemlerine kadar geniş bir yelpazeye sahip olan ürün ve sistem çözümlerimiz sayesinde, tüketici ürünleri imalatı ve ağır sanayi alanlarında hemen her tür endüstriye çözümler sunuyoruz. Ana başlıklarıyla ürün gruplarımızda PAC (Proses kontrolü), PLC (programlanabilir lojik kontrol üniteleri), LV AC/DC motor sürücüleri, MV AC motor sürücüleri, soft starter ve akıllı motor kontrol üniteleri, operatör panelleri ve mesaj göstergeleri, motion kontrolörleri ve servomotorlar, kontrol, izleme ve SCADA yazılımları, kontaktör, röle, sensör ve benzeri kontrol komponentleri, emniyet ve vibrasyon kontrol izleme ve daha bir çok çeşit sistemleri bulunuyor.
Rockwell Automation’un organizasyon yapısı ve dünyadaki yeri hakkında bizleri bilgilendirir misiniz?
Rockwell Otomasyon Tic. A.Ş. 1993 yılından bu yana Rockwell Automation Türkiye ofisi olarak faaliyet gösteriyor. Endüstriyel otomasyon, kontrol ve yazılım konularında geniş bir ürün ve hizmet yelpazesine sahip Rockwell Software ve Allen- Bradley gibi konusunda lider markaları bünyesinde bir araya getiriyor. Asırlık deneyimleri ile son kullanıcılara, mühendislik ve taahhüt firmalarına, makina ve teçhizat üreticilerine çözüm sunuyor, tüm sanayi alanlarında kullanılan endüstriyel otomasyon ve kontrol ekipmanlarını/sistemlerini; yazılım, mühendislik, devreye alma ve eğitim hizmetleriyle birlikte veriyor.
Rockwell Automation, Kuzey Amerika, Güney Amerika, Avrupa-Ortadoğu- Afrika (EMEA) ve Asya Pasifik olarak bölümlendirilen dünya otomasyon pazarına 80 ülkeden fazla konumdaki yerel organizasyonlarıyla hizmet sağlıyor. Rockwell Automation Türkiye olarak biz EMEA bölge yönetimine bağlı çalışıyoruz. Ancak projelerimizde ve müşterilerimizin ihtiyaçlarına küresel organizasyonumuzla çözümler sunuyoruz. Türkiye’de İstanbul ve An-kara’da bulunan ofislerimiz ve yine İstanbul’da bulunan depomuzla hizmet veriyoruz. Bunların yanı sıra Türkiye genelinde yaygın distribütör ve sistem entegratör ağımızla ülkemizin her bölgesindeki yeni yatırım projelerinde ve mevcut tesislerin işletme destekleri ve modernizasyon projelerinde faaliyet gösteriyoruz.
Diğer ülke ofisleriyle karşılaştırıldığında Rockwell Automation merkezi yönetim, Rockwell Türkiye’yi nerede konumlandırıyor?
Rockwell Automation için Rockwell Türkiye’nin önemi çok büyük. Şirketimizin üst yönetimi Türkiye’nin istikrarlı büyüyen pazarını ve Türk şirketleri tarafından hizmet verilen Ortadoğu, Afrika, Orta Asya ve Rusya gibi pazarları ilk öncelikligelişme bölgeleri olarak değerlendirmektedir. Türkiyenin jeopolitik ve ekonomik olarak etkinliği, şirketimizinde ülkemizi yalnızca kendi iç pazarı olarak değil, aynı zamanda Türkiye’nin müteahhit şirketleriyle etkin olduğu pazarları da kapsayacak potansiyelde değerlendirmesine olanak sağlamaktadır.
Ayrıca Türkiye şirketimizin için genç ve yetişmiş personel anlamında ciddi bir potansiyel olarak görülmektedir. Bu nedenle İTÜ ile çok boyutlu bir ‘’üniversite partner programı’’ başlatılmıştır.
Müşterilerinize sunmuş olduğunuz ürün ve hizmetlerden bahseder misiniz?
Komple bir tesis otomasyonundan yönetim bilgi sistemlerine kadar geniş bir yelpazeye sahip olan ürün ve sistem çözümlerimiz sayesinde, tüketici ürünleri imalatı ve ağır sanayi alanlarında hemen her tür endüstriye çözümler sunmaktayız. Genel anlamda ürünlerimiz küçük bir makina kontrolünden, komple bir proses kontrolüne (DCS) uzanan geniş bir ailedir.
Ana başlıklarıyla ürün gruplarımızı aşağıda bulabilirsiniz.
DCS (Controllogix)
PAC (Compactlogix)
PLC (Compactlogix,PLC-5, SLC500 ve MicroLogix , Micro800)
Yazılım RSLOGIX, RSVIEW 32, Factory Talk View SE, Connected Components Workbench)
LV AC/DC Motor Sürücüleri / 0.37- 690 kW (PowerFlex)
MV MCC ve Soft Starterlar
MV AC Motor Sürücüleri / 2400 V – 6600 V, 150 kW - 25.000 kW (PowerFlex 7000)
Servo Motor Sürücüleri / ( Ultra, Kinetix aileleri )
LV Soft Starter ve Akıllı Motor Kontrol Üniteleri (SMC aileleri)
LV MCC (çekmeceli tip)
Operatör Panelleri ve Mesaj Göstergeleri ( Panelview Serileri )
Motion Kontrolörleri (A-B, Anorad) Kontrol, İzleme, Optimizasyon ve SCADA Yazılımları, (Rockwell Software, Propack Data), ERP (vantage point, pavillion, enregrasyon ve raporlama)
Kontaktör, röle, sensör ve benzeri kontrol komponentleri ( Allen- Bradley, )
Emniyet (Safety) ve Vibrasyon Kontrol- İzleme ürünleri ve sistemleri ( Allen Bradley)
Rockwell Automation Türkiye olarak daha çok hangi sektörlere hizmet veriyorsunuz?
Yeni ürün tasarlarken ya da araştırma geliştirmesini yaparken daima üretim maliyetlerinin optimize edilmesi üzerine yeni ürünler üzerine çalışmalarımızı yürütüyoruz. Zaten teknoloji üreticisi ve teknoloji buluşçusunun farklı bir şekilde hareket etmesi beklenemez. Bu anlamda her sene diyebiliriz ki yeni ürün grupları ile tanışıyoruz. Özellikle belki son döneme bakarsak piyasaya sürmüş olduğumuz otomasyon ölçekli çok değişik sistemler üretmiştir. Bunlar küçük bir makina otomasyonundan büyük tesis boyutunda bir otomasyona kadar değişik seviyelerde sistemlerdir. Dolayısıyla basit bir makina uygulamasına büyük bir proses otomasyonu uygulamasıyla cevap vermenize gerek kalmamakta bu da hem yatırım maliyetini düşürmekte hemde makinanın en optimize şekilde otomasyonunu sağlamaktadır. Bunun dışında belki ürünlerin teknik detaylarında bilgileri ayrıca bir makale ile belirtmekte fayda var. Çünkü tek tek ürün bazında bakıldığında bazı ürünlerin özelliklerinin birleştirilerek tek ürüne dönüştürülmesi ya da bazı ürünlerimize ek özellikler katılarak daha fazla fonksiyonu gerçekleştirebilmesi gibi çok yenilikçi çözümler sunmaktadır.
Fakat bunlara şimdi tek tek değinmek çok uzun sürecek çünkü aşağı yukarı iki yüz binin üzerinde ürün çeşiti olan bir firmada her yıl kaç ürünün bu şekilde yeni özelliklerle piyasaya sürüldüğünü sizde takdir edersiniz. Özellikle belki bir spesifik örnek vermek gerekirse alçak gerilim motor sürücülerinden bir sürücü sisteminin aynı zamanda hareket kontrolü kabiliyetini içinde barındırması bir cihazla her iki işlemide yaptırabilmek özellikle yatırım maliyeti açısından da mühendislik maliyeti açısındanda oldukça büyük avantajlar sağlamaktadır bu çok küçük bir örnek ama buna benzer örnekleri yüzlerce binlerce örneğe çıkartmak mümkün.
Türkiye’de otomasyon sektörünün genel durumu ve Pazar büyüklüğü hakkında neler söyleyebilirsiniz?
Rockwell Automation bu pazardan ne kadar pay alıyor?
Pazarın cirosal büyüklüğü çeşitli spekülatif rakamlarla anılmakla birlikte 800 milyon ile 1 milyar dolar arasında tahmin edilmektedir. Elbette bu pazarı belirlerken endüstriyel otomasyon alanına dahil edilen ürün ve sistem yelpazeleri her şirket için değişkenlik gösterdiğinden bu pazar tahmini çoğu şirket için farklı rakamlar ifade edebilmektedir.
Ayrıca Türkiye pazarını yalnızca ülkemizle sınırlı düşünmek de bir yanılgı doğurmaktadır. Çünkü gerek müteahhit şirketlerimiz gerekse de sistem entegratörlerimiz aracılığıyla Orta Doğu, Orta Asya, Rusya ve Kuzey Afrika’da da önemli bir pazar ülkemizden kontrol edilmekte olup bu coğrafyayı düşündüğümüzde yukarıda zikrettiğimiz pazar hacmi çok küçük kalmaktadır.
Firmalar ürün ve hizmet alımında neden sizleri tercih etmeli? Sunmuş olduğunuz ayrıcalıklar nelerdir?
Müşterilerimiz ihtiyaçlarına en uygun otomasyon sistemi tercihini yaparken mutlaka uzun vadeli maliyet hesaplarını düşünmelidirler. Yani bir sistemin maliyeti yalnızca ilk yatırım maliyeti değildir. İşletme, bakım, destek, yedek parça, istenmeyen duruşlardan kaynaklanacak üretim kayıpları vb maliyetleri de değerlendirmeleri en sağlıklı yaklaşım olacaktır. Rockwell olarak biz yukarıda bahsettiğim tüm etkenlerde müşterilerimize en optimum çözümü sağlamaktayız. Müşterilerimize bir tedarikçiden ziyade bir çözüm ortağı vizyonu ile yaklaşmaktayız.
Yani müşterilerimize yalnızca onların taleplerine teklif vererek değil de maliyetlerine azaltırken performanslarını nasıl arttıracaklarına yönelik çalışmalar yaparak çözümümüzü sunmaktayız. Bu da müşterilerimize sağladığımız en büyük katma değerlerden biridir.
Satış sonrası servis desteklerimizin çeşitliliğide yatırım sonrasında müşterilerimizin sistemlerini en efektif şekilde yönetmelerine yardımcı olmaktayız.
Yani kısacası Rockwell’in tercih edilmesinin nedeni yüksek kalitedeki ürün ve sistemlerini kaliteli satış ve satış sonrası hizmetleri ile birleştirmesidir.
Otomasyon sektöründe yazılım çok önemli bir konu… Rockwell Automation ürünlerinde hangi markalarda, hangi yazılımlar kullanılıyor?
Yapılan kontrol karmaşık ya da basit olsun kontrolördeki veriler üst sistemlere ulaştırılmazsa üretim sistemiyle ilgili bir çok nokta bilinmezlerden oluşur. Bunun için üretim verimliliğinizi arttırmak, giderleri düşürmek, mevzuatlara uygun çalışmak ve sisteminizin hassasiyetini arttırmak için üretim sistemi ile fabrikanızın yönetim sistemleri arasındaki gerçek-zamanlı data alışverişi çok kritiktir. Rockwell Automation olarak sunduğumuz FactoryTalk entegre platformuyla yüksek derecede ölçeklenebilir, modüler yazılımlarla fabrikanızdaki sistemleri birleştirebilir, verilerinizi bilgiye dönüştürebilirsiniz. FactoryTalk yazılımından öte bir platfordur ve bir çok ayrı göreve sahip yazılımı üretim sisteminize kontrolörleriniz ve saha cihazlarınız ne olursa olsun entegre eder. Örnek vermek gerekirse; FactoryTalk View SE/ME – SCADA ve Operatör panel yazılımıdır FactoryTalk View Point – Factory- Talk View SE/ME’ ye uzaktan erişimi sağlar FactoryTalk Historian – Farklı veritabanlarına data yazmayı sağlar FactoryTalk Vantage Point – Alarm/ Olay ya da dataları istenilen rapor formatında sunar FactoryTalk Transaction Manager – Kontrolör ve veritabanı arasında direk iletişimi sağlar FactoryTalk Batch – Reçete sistemleri yönetimini sağlar FactoryTalk Asset Center – Her marka PLC, PAC, DCS yedeklerinin otomatik olarak alınmasını, yapılan en ufak değişimin kayıt altına alınmasını sağlar.
Yüz yılı aşkın süredir global yeteneklerimiz ile müşterilerimize rekabet ve teknoloji avantajı sağlayan endüstriyel otomasyon, kontrol ve bilgi teknolojileri çözümlerimiz ile hizmet vermekte, önümüzdeki yıllar için liderlik yapacak ve örnek olacak çözümler için sürekli çalışmaktayız.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.