Rulo sac stoklanmasında kullanılan PEHLİVAN, Özarar Mühendislerinin ürünüdür
Özarar Kaldırma Makineleri San. Tic. A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Umur Özarar vinç sektörünün içinde bulunduğu durumu
Özarar Kaldırma Makineleri San. Tic. A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Umur Özarar vinç sektörünün içinde bulunduğu durumu
Özarar Kaldırma Makineleri San. Tic. A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Umur Özarar vinç sektörünün içinde bulunduğu durumu, yapmış oldukları çalışmaları ve projelerini Demir Çelik Store Dergisi ile paylaştı.
Özarar Vinç, bu sektörün en köklü firmalarından biri… Bugün birçok devlet kuruluşunda sizin yıllar öncesine ait vinçleriniz çalışıyor. Bu tecrübe, birikim ve köklü firma yapısı size pazarda nasıl bir avantaj sağlıyor?
Özarar Türkiye’nin en modern vinç üretim tesislerine sahiptir. 1959 yılında İstanbul’da kurulan ilk fabrika uzun yıllar başarı ile gelişen Türk sanayisinin ihtiyaçlarına cevap vermiştir. Gelişen ve globalleşen pazarın ihtiyaçları doğrultusunda 2006 yılında Özarar Arslanbey vinç üretim fabrikasının temellerini atarak 2008 yılında 2. fabrika faaliyete geçirilmiştir.
Kuruluşunun 50. yılını kutlamaya hazırlanan Özarar Kaldırma Makineleri Sanayi, 1959 yılında Türk sanayisine mühendislik hizmeti vererek başlattığı hamleyi gelişen ülkenin ihtiyaçları doğrultusunda 1968 yılında, kaldırma ve taşıma sistemleri imalatına yöneltmiş ve bu alanda haklı bir saygınlık kazanmıştır.
Kuruluşumuzdan beri amacımız mühendislikte, üretimde ve serviste seçkin kadromuzun katkı ve çalışmaları ile en iyiye ulaşmak olmuştur. Uluslararası standartlara uygun çalışmalarla yüksek kalite, yüksek güvenlik ve yüksek teknoloji ile hazırlanan ürünler ülke sanayisinde geniş kullanım alanı bulmuştur. Firmamız kuşaktan kuşağa bilgi ve tecrübe aktararak alanında tecrübeli, eğitimli ve konusunda uzman çalışanları ile üstün başarıyı yakalamış gerek yurtiçi gerekse yurtdışı hizmetleri ile global bir çalışma alanı sağlamıştır.
Kurulduğu günden bu yana geçen yarım asra yakın süreç içerisinde Özarar, her zaman kaliteli üretimi ve buna bağlı müşteri memnuniyetini kendisine hedef seçmiştir. Bu bağlamda Kaliteli ve güvenli üretimimizi American Systems Registrar gözetmenliğinde alınan ISO 9001:2000 kalite sistem yönetimi belgesi ve Bureau Veritas gözetmenliğinde alınan CE belgesiyle de perçinleyerek daima daha ileriyi, daha kaliteliyi, daha güvenliyi hedef alan çalışmalarımız, sizlerin bizlere olan güveniyle devam etmektedir.
Özarar Demir-Çelik sektörüne yönelik yeni ürün geliştiriyor mu?
Bugüne kadar ithal edilen tonglar artık ÖZARAR tesislerinde üretiliyor. Özarar mühendisleri ve Özarar Ar-Ge departmanının ortak çalışması ile geliştirilen PEHLİVAN bu senenin flaş ürünüdür. Pehlivan'ı ihtiyacınıza uygun kapasitede 12 Ton, 20 Ton yada 30 Ton olarak seçebilirsiniz.
Pehlivan
Özarar mühendislik ve Ar-Ge departmanlarının ortak çalışması ile geliştirilen, rulo sacların taşınması ile stoklanmasında kullanılan PEHLİVAN, tasarım ve teknoloji açısından 50 yıllık Özarar tecrübesi ve birikiminin son ürünüdür.
Tasarım
Pehlivan çift taraflı açılıp kapanabilen çeneli kolları ile rulo sacların yer kaybı olmadan alınabilmesine imkân veren tasarımı sayesinde sac ruloları yakın istiflenebilir ve “C Kanca” kullanımına göre kısıtlı stok sahalarında 40-50 oranında stok sahasının artırılmasını sağlar. Ayrıca otomatize edilmiş dönme hareketiyle operatörün malzemeye yaklaşmadan emniyetli bir şekilde döndürülerek taşıması sağlanır. Üstelik Pehlivan'ı ihtiyacınıza uygun kapasitede, 12, 20, ya da 30 Ton olarak seçebilirsiniz.
Güvenlik
Pehlivan, üzerinde iki adet ayarlanabilir tong kolu ve moto-redüktörler monte edilmiş kaynak konstrüksiyonlu bir yapıdan meydana gelmektedir. Pehlivan’ın kolları, zincir bağlantısı kullanılan mekanizma, frenli bir motor ve motora bağlı redüktör grubu vasıtasıyla elektromekanik olarak hareket ettirilir. Koruyucu kavrama mekanizması tahrik milinin zarar görmesini engeller. Pehlivan’ın kollarının açma kapama ve dönme mekanizmasının bütün hareketlerinde, durdurma işlemi limit switch’ler vasıtasıyla sağlanır. Pehlivan’ın kolu tırnaklarına düzgünce oturtulmuş sac rulosu vb. bir yük, kollar vasıtasıyla kaldırılırken, kolları hareket ettiren sürücü motor yine elektronik limit switch’ler ile kilitlenir ve çenelerin açılıp kapanmasını engeller. Koruyucu kavrama sistemi, tong kolları sürücü motoru ve döndürme motorunu, aşırı yüklemeye karşı korur.
Bakım
Pehlivan’ın bakımını rahat yapabilmeniz için 1.1 m x 1.8 m ebadında ayrı bir platform geliştirilmiştir. Bakım platformu size güvenli bir çalışma ortamı sağlayabilmek için korkuluk ile çerçevelenmiş ve Pehlivan’ın ölçülerine göre tasarlanmıştır.
Kalite
Pehlivan, diğer tüm Özarar ürünleri gibi yüksek kalite standartlarında ve en yeni teknolojiyle üretilmektedir. 50 yılı aşkın bir süredir Türk ve dünya sanayisine hizmet veren Özarar, bugün 3 kıtaya kalitesi hem Avrupa Birliği (Conformité Européenne) tarafından hem de Germanischer Lloyd Group gibi dünyanın önde gelen kuruluşları tarafından onaylanmış vinç ve kaldırma makinaları üretmektedir.
Ağırlıklı olarak üretimini yapmış olduğunuz vinçler hangi sektörlerde kullanılıyor? Yurt içi referanslarınızdan bazılarını bizimle paylaşır mısınız?
Sektörde en çok rağbet gören ürünümüz çift kirişli gezer köprülü vinç dir. Çift kirişli gezer köprülü vinçler, yüksek kaldırma kapasiteleri ve ağır kullanım şartları için ideal çözümdür. Güçlü yapısı ve kompakt tasarımı sayesinde diğer kaldırma ekipmanları ile karşılaştırıldığında daha ekonomiklerdir. Özarar çift kirişli gezer köprülü vinçleri, geniş bir müşteri istek yelpazesini hızlı, verimli ve kaliteli bir şekilde karşılayabilmek için standart üretim kapasitesi olarak 100 ton'a kadar olan talepleri seri şekilde üretmektedir. Ağır hizmet sınıfı uygulamalar için çift kirişli gezer köprülü vinçler açık arabalı olarakta dizayn edilebilirler. Eğer kaldırılacak yükün büyük bir bölümü ana kaldırma kapasitesinden az ise daha hızlı bir yardımcı kaldırma ünitesi aynı araba üzerine eklenebilir.
Demir-çelik sektörü yapısı itibari ile vinç kullanımının yoğun olduğu bir sektördür. Özarar Kaldırma Makinaları Sanayi, yarım asırlık süreçte demir-çelik üreticilerinin ve distribütörlerinin çözüm ortağı olmuştur. İskenderun demir çelik, Ereğli demir çelik, diler demir çelik gibi Türkiye’nin önde gelen demir-çelik üretim haddehanelerinde Özarar ağır hizmet vinçleri, döner arabalı vinçleri, holler arası geçiş sistemleri gibi uygulamalar başarı ile uygulanmıştır.
53 yıllık süreç de Özarar vinçlerini tercih eden demir-çelik firmalarına; İskenderun demir çelik, Ereğli demir çelik, Diler demir çelik, İzmir demir çelik, Bamesa, Borusan, Cevher Döküm, Çimtaş, Mannesman, Arcelor Mittal, Asil Çelik ve Grup Metal’e teşekkürü bir borç biliriz.
Özarar Demir-çelik sektörüne yönelik çeşitli uygulamalar yapmaktadır. Bu uygulamaların başında
ağır hizmet tipi vinçleri gelir. Özarar ağır hizmet tipi vinçleri en zor çalışma şartları için tasarlanmış vinçlerdir. Ağır kullanım şartları, extreme hız, extreme yükseklik, extreme kapasite, teknolojik uygulama kombinasyonları başarı ile uygulanmaktadır.
AĞIR HİZMET TİPİ VİNÇLER İÇİN ÖRNEK UYGULAMALAR
- Ağır hizmet sınıfları
- Extra kaldırma yüksekliği
- Extra hız
- Çoklu kanca
- 360° döner araba
- Ağır hizmet konstrüksyon tasarımı
- Vinç kontrol sistemi ( Radyo, PLC, Buton, Joystick)
- Tutucu aparat entegresi ( magnet, tong,... etc.)
- Hız kontrol sistemi
- Otomasyon
- Gerçek dikey kaldırma
- Anti-sway system
- Tartı sistemi
- İkinci fren
Özarar markalı vinçler birçok liman da, tersane de ve denizcilik işletmesin de kullanılmaktadır. Gemi inşa sanayisin de işin yapısına uygun tasarlanan maximum kaldırma yüksekliğine sahip, yüksek tonajlı, salınım engelleme sistemli, frekans konvertörlü sistemler kendine geniş kullanım alanı bulmaktadır. Özarar tersane vinçleri özel tasarımı sayesinde maximum kaldırma yüksekliğini müşteriye sunmaktadır.
ÜRETİM PROGRAMI
- Çelik Halatlı Elektropalanga
- Ex-proof vinçler
- Tek Kirişli Gezer Köprülü Vinç
- Çift Kirişli Gezer Köprülü Vinç
- Portal Vinç
- Kepçeli Vinç
- Döner arabalı vinç
- Vinç Komponentleri
- Yük asansörü
- Bayrak Vinç
- Transfer Arabaları
- Kanca altı aparatları
- Monoray Taşıma Sistemleri
- Özel Taşıma Sistemleri
- Özel Üretim Vinçler
SABANCI HOLDING BUNYESİNDE 400 ‘ÜN ÜZERİNDE ÖZARAR VİNCİ KULLANILMAKTADIR.
Son olarak Kocaeli Arslanbey’de kurmuş olduğunuz yeni fabrika ile önemli bir yatırıma imza attınız. Bu yatırımın maliyetinden, üretim kapasitesinden ve size kazandırdığı avantajlardan bahseder misiniz?
2008 ‘de İzmit Arslanbey Organize Sanayi Bölgesinde kurulan ÖZARAR ARSLANBEY VİNÇ ÜETİM TESİSİ hizmete girmiştir. Yeni kurulan tesis de 80 personel istihdam etmesi planlanmaktadır. Tesisin yatırım maliyeti 5 milyon TL civarındadır.
Özarar her zaman büyümeyi hedefleyen bir firmadır. Kriz ortamında çalışanlarını çıkartarak maliyetleri düşürme politikası yerine büyüme politikasını benimsemiştir. Yurtiçinde daralan pazar bizleri ve birçok Türk firmasını yabancı pazarlara yöneltmektedir. Bu bağlamda Avrupa, Afrika ve Asya ülkeleri birçok gerek coğrafi gerekse ikili ilişkiler açısından bizler için uygun pazar şartlarını yaratmaktadır.
Bunun yanında Özarar yalnız vinç sektöründe değil, farklı sektörlerde de yatırımı olan başarılı bir firmadır. Farklı sektörlere yapılan iştirakler risk oranlarını dengelemekte ve firmayı daha da güçlendirmektedir.
Özarar ihracata yönelik ne gibi çalışmalar yapıyor? Hâlihazırda yurt dışında hangi ülke ve tesislerde çalışan vinçleriniz bulunuyor?
Yarım asra dayanan başarılı sürecin neticesinde Özarar markalı ürünler 3 kıtada kendine Pazar oluşturmuştur. Asya, Avrupa ve Afrika’nın birçok ülkesinde Özarar vinçleri kullanılmaktadır. İhraç edilen ürünler başlıca olarak Fransa, Almanya, Rusya, Ukrayna, Mısır, İran, Irak, Türkmenistan, Kazakistan, Azerbaycan, Suriye, …vs gibi ülkelere gönderilmektedir.
Bunların yanında Özarar sanayimizin gereksinimlerine daha iyi hizmet edebilmek amacıyla zincirli vinç ve elektrik iletme sistemleri ihraç etmektedir. İtalyan Donati Sollevamenti S.r.l. firmasının Türkiye distribütörü olan Özarar Kaldırma Makinaları Sanayi, 20 yılı aşan bir zaman sürecinde bu ortaklığı başarı ile sürdürmektedir. Aynı zaman da İtalyan Cariboni firması ile kapalı bara, elektrik besleme sistemleri ve aksesuarları alanında 20 seneyi geçen başarılı bir sürece imza atılmıştır.
Vinç sektöründe yeteri kadar denetim yok ve birçok firma vinç üretimi yapıyor kendi çapında… Bu noktada yeni kurulan TEVİD bahsi geçen soruna çare olabilecek mi? Bu dernekle ve yapabilecekleriyle ilgili olarak neler düşünüyorsunuz?
Sektörün başlıca gündem maddesi şimdiye kadar piyasada oluşan haksız rekabet şartları, merdiven altı üretimin bir türlü önüne geçilememesi ve kalitesiz ithal ürünlerin Türk pazarına girmesidir.
Bu sıkıntılara bir son verebilmek amacı ile 6 vinç firmasının katılımı ile TEVİD kurulmuştur.
TEVİD (Elektrikli Vinç İmalatçılar Derneği) 2010 yılında kurulan derneğimizin şu an için 6 üyesi bulunmaktadır. Yaklaşık olarak sektörün 80’ini temsil eden derneğin üyelerinin toplam cirosu yaklaşık 100 milyon Dolar, istihdam ettiği kişi sayısı da 1000 kişiden fazladır. Bu rakamlar her geçen gün gerçekleşen katılımlarla artmaktadır.
TEVİD’in amacı Denetimsizliği ortadan kaldırmak, konu ile alakalı bakanlıkları harekete geçirmek ve vinç satın alacak kişi veya kurumları bilinçlendirmektir.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.