RUSYA İLE LOJİSTİK MERKEZİNİN YERİ KONUSUNDA MUTABAKAT SAĞLAYAMADIK
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ''iki ülke arasında ticareti 100 milyar dolara çıkarma..
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ''iki ülke arasında ticareti 100 milyar dolara çıkarma..
Bakan Çağlayan: Türkiye ile Rusya arasında vizenin kaldırılması tarihi bir kilometre taşı
Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye ile Rusya arasında vizenin kaldırılması konusunun, iki ülke arasında ''çok önemli bir kilometre taşı, tarihi bir kilometre taşı'' olduğunu söyledi.
Çağlayan, Rus tarafının iki ülke arasında ortak bir banka kurulması önerisinde bulunduğunu da bildirdi.
Rusya Federasyonu Başbakan Yardımcısı Igor Seçin, Devlet Bakanı Çağlayan'ı ziyaret etti. İki bakan ve beraberlerindeki heyetlerin basına kapalı görüşmesinden sonra Çağlayan ve Seçin, gazetecilere açıklamalarda bulundu.
Çağlayan, görüşmede, tavuk ihracatından limanlara, lojistik merkezine, iki ülke arasındaki ithalat ve ihracat konularından ortak bir mekanizmanın oluşturulmasına varıncaya dek birçok konuyu ele aldıklarını belirti.
Rusya'nın Türkiye'nin ithalatında birinci, ihracatında ise altıncı sırada bulunduğunu hatırlatan Çağlayan, bunları çok daha fazla geliştirmek, ticareti dengeli hale getirmek istediklerini ifade etti.
Devlet Bakanı Çağlayan, ''Tavuk ihracatıyla ilgili kota ve rakamlar da birkaç gün içinde belli olacak'' dedi.
Rus tarafının liman konusunda da yaklaşım gösterdiğini, yeni liman alanları ve yeni lojistik merkezleri yapılacağını anlatan Çağlayan, enerjinin yanı sıra birçok alanda hava ulaştırmasından, demiryolu, karayolu ulaştırmasına kadar işbirliğinin devam ettiğini de söyledi.
Çağlayan, şöyle devam etti:
''İki dost ve kardeş ülke, hele hele şimdi vizeyi de kaldırdıktan sonra artık her gün ülkemizde Rus vatandaşlarını daha fazla göreceğiz. Türkler daha fazla Rusya'da görev alacaklar. Bana göre Türkiye-Rusya arasında vizenin kaldırılması son derece önemlidir. Rusya-Türkiye arasında çok önemli bir kilometre taşıdır, tarihi bir kilometre taşıdır.''
-''SOÇİ LİMANI BUNDAN SONRA YÜK LİMANI OLMAYACAK''-
Konuşmasına, ''Ben de tamamen sizlere katılıyorum'' diyerek başlayan Igor Seçin ise iki ülke yöneticilerinin özellikle ekonomi konusunda koydukları hedeflerin çok önemli olduğunu ve sorumluluk gerektirdiğini dile getirdi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ''iki ülke arasında ticareti 100 milyar dolara çıkarma'' hedefi konusunda çalıştıklarını, bu hedefe nasıl ulaşılacağının yöntemi üzerinde durduklarını bildiren Seçin, ''Bu hedefin artık ulaşılabilir olduğunu görüyoruz. İşbirliğimizi her alanda geliştirmek istiyoruz. Özellikle ortak lojistik merkezinin kurulması bu anlamda çok önemli'' dedi.
Soçi Limanı etrafında altyapı konusunda bazı sınırlamaların mevcut olduğuna işaret eden Seçin, şöyle konuştu:
''Soçi Limanı tamamen olimpiyatlar için yapılacak inşaatlara yük kabulünü yapacak. Bu konuda Türk tarafının gösterdiği anlayışa teşekkür ediyoruz. Ayrıca geleceğe yönelik olarak Soçi Limanı'nın bundan sonra hiçbir zaman yük limanı olmayacağını da söylemek isteriz. Bu yüzden Türkiye'deki meslektaşlarımız, ortaklarımızla beraber sistematik bir karara varmaya çalışıyoruz.''
Türk mallarının rahatça Rusya'ya girişini sağlama konusunda önerilerde bulunduklarını ifade eden Seçin, ''Türk tarafının da kabul etmesi halinde bizler federal bütçeden karayolu ve demiryolunun özellikle geliştirilmesine yönelik, altyapının geliştirilmesi için gerekli masrafları karşılamaya hazırız. Bu çok önemli, çünkü Rusya Federasyonu'na Türkiye'den gönderilen özellikle tarımsal ürünlerin bir an önce işlem görerek son tüketiciye ulaşması gerekiyor. Aynı şekilde bu kanatlı et için, yaş meyve sebze için ve diğer tüm ürünler için geçerli'' diye konuştu.
Görüşmede, büyük projelerin gerçekleştirilmesi konusunu da ele aldıklarını, bu tarz projelerin ekonomiye büyük etkisi olduğunu belirten Seçin, ''Örneğin nükleer santralin inşaatında çalışmaların yüzde 25-30'unu yerel firmalar yapacak, Türk firmaları yapacak'' dedi.
Seçin, İskenderun'daki metalürji fabrikasının çalışmalara başladığını, seneye tam kapasite çalışmaya başlayacağını da anlattı.
Igor Seçin, iki ülke arasında, özellikle sorunların görüşülmesine ilişkin, hızlı şekilde görüş teatisinde bulunma mekanizması kurulması yönünde görüş birliğine vardıklarını sözlerine ekledi.
-'Ƈ EYLÜL'E KADAR TÜRK GEMİLERİ SOÇİ LİMANI'NA GİDEBİLECEK''- Bakan Çağlayan da Soçi Limanı konusunda 'Ƈ Eylül'e kadar Türk gemileri oraya gidebilecek. O tarihe kadar diğer limanları hazır edecekler. Çok daha kalıcı, çok daha büyük bir lojistik merkezi ve limanın yapımı devam edecek'' dedi.
Verilen görevleri yerine getirmeye çalıştıklarını da belirten Çağlayan, ''Ümit ediyorum ki 100 milyar doları da çok rahat bir şekilde geçebileceğiz, çok kısa süre içinde 100 milyar dolar bizim karşımızda ufak rakamlar haline gelecek'' diye konuştu.
Igor Seçin'in ''Kesinlikle işadamlarına herhangi bir sınırlama getirmeyeceğiz'' sözlerine üzerine Çağlayan da ''Kesinlikle'' dedi.
ORTAK BANKA KURULMASI ÖNERİSİ
Çağlayan, daha sonra yaptığı açıklamada, Rus tarafının, Igor Seçin'in ''ortak banka kurulması'' önerisinde bulunduğunu, bunun iki ülke arasındaki ticaret hacminin giderek artması açısından önemli olduğunu bildirdi.
Türkiye-Rusya arasında iki ülkenin kendi paraları ile ticaret yapılabildiğini belirten Çağlayan, ''Türk Lirası ve ruble ile ticaret yapıyoruz. Bu çerçevede baktığımız zaman son derece olumlu bir öneri. Bu öneriyi ilgili bakan arkadaşıma da ileteceğim. Zannederim bu konuyla ilgili çalışmalar yapılacak. Türk-Rus ortak bir bankanın ekonomi ve ticaretimiz açısından son derece faydalı olacağı kanaatindeyim'' diye konuştu.
Çağlayan, bir soru üzerine, Soçi Limanı'nı 1 Eylül'e kadar Ro-Ro gemilerinin kullanacağını, o tarihe kadar diğer limanların hazırlanacağını söyledi. Diğer limanların şu anda yaş meyve sebze ihracatçısı açısından çok elverişli olmadığını belirten Çağlayan, ''Soçi'yi artık yolcu, turizm ve olimpiyatlarla ilgili kullanmak istiyorlar. Ancak onun yanı sıra Novorossisk, Tuapse ve Gelincik'e bizim gemilerimizin gidebileceği tarzda hazırlık yapacaklar. Onları da 1 Eylül'e kadar bitirecekler. Novorossisk'i zaten kısmen kullanıyoruz'' dedi.
Kanatlı et ihracatı konusunda ise Çağlayan, ''Özel kota istiyoruz, Türkiye'ye münhasır, Türkiye'ye has bir kota istiyoruz'' diye konuştu.
-''LOJİSTİK MERKEZİNİN YERİ KONUSUNDA MUTABAKAT SAĞLAYAMADIK''-
Lojistik merkezinin yeri konusunda mutabakat sağlayamadıklarını da kaydeden Çağlayan, bu konunun tekrar görüşüleceğini, yer konusunda iki tarafın birbirini ikna etmeye çalışacağını söyledi. Bakan Çağlayan, karayolu taşımacılığının ve Rusya ile ticarette önemli olan denizyolu taşımacılığının dikkate alınması gerektiğini belirtti.
Çağlayan, 'ཊ Haziran'da İstanbul'da bizim koordinasyonumuzda yapılacak olan Rusya'da Yatırım Konferansı var. Yatırım Konferansı'nda da özel sektörle beraber görüşülecek. Bunun yapım ve işletmesinde özel sektörümüz de olsun istiyoruz'' dedi.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.