Sam Amca’dan Yunanistan’a kamyonla para
ABD’li finans devleri Yunanistan’ın Euro’dan vazgeçmesi halinde kamyon ve trenle Yunanistan’a para gönderecek. Yunanların Drahmi’ye dönüşüne hazırlık yapan Ford ise bilgisayar sistemini bu para birimine uygun hale getirdi.
EKONOMİK krizde 3’üncü yılı geride bırakan Yunanistan, daha fazla kemer sıkarak iflastan kurtulmaya çalışıyor. Ancak bu çabanın başarısız olabileceğini düşünen Amerikalı şirketler, Yunanistan’ın Euro’dan çıkışına karşı senaryo hazırlığında. ABD’li finans devi Merrill Lynch şimdiden Yunanistan’ın Euro’dan çıkması durumunda, müşterilerinin oradaki çalışanlarına maaşlarını nasıl ödeyecekleri konusunda tavsiyede bulunuyor. New York Times’ın haberine göre Merrill Lynch, Euro’dan çıkışla birlikte oluşabilecek bir nakit sıkışıklığı karşısında gerekirse kamyonlara para yükleyerek Yunanistan’a gönderilebileceğini belirtiyor. Bazı uluslararası şirketler de, böylesi bir durumda Atina’ya trenle Euro taşıyarak, çalışanlarının maaşlarını ödeyemeyi planlıyor.
3 senaryo konuşuluyor
Merrill Lynch’in Avrupa, Ortadoğu ve Afrika Bölgesi Global İşlemler Bölümü Başkanı Carole Berndt, kurumun Euro kriziyle ilgili üç senaryo üzerinde durduğunu belirterek, “Biri tek bir ülkenin Euro’dan çıkışı, diğeri birden çok ülkenin çıkması ve diğeri de Euro Bölgesi’nin tamamen dağılması” diyor. Bir diğer finans devi JP Morgan Chase de, işini şansa bırakmayan kuruluşlardan. JP Morgan, daha şimdiden sınırlı sayıdaki özel müşterilerine drahmiye uyumlu banka hesabı açtı bile. JPMorgan Chase Avrupa Hazine Hizmetleri Başkanı John Gibbons, Amerikalı şirketlerin Arvupalı şirketlere göre Euro krizi konusunda daha endişeli olduğuna dikkat çekerek, “Sınırlı sayıda da olsa bazı büyük Amerikan şirketi kendilerine drahmi banka hesabı açmamızı isteti. Henüz böyle bir para birimi olmasa da, müşteriler bu taleple geliyorlar. Amaçları en uç senaryoya hazır olmak ve kaybedecekleri bir şey de yok” şeklinde konuşuyor. Büyük Amerikan danışmanlık şirketleri, kurumsal müşterilerine, Yunanistan’ın Euro’dan çıkmasının nasıl büyük bir şok dalgasına yol açacağının bilinmediğini, o nedenle şimdiden önlem almaları gerektiğini öneriyor. Şirketlerin çoğu olası bir çıkışa hazırlanıyor ama adını vermek istemiyor. Örneğin Almanya ve Fransa ekonomi bakanlıklarının olası bir çıkışa hazırlandıkları biliniyor. Iberia Airlines ve British Airways de, Yunanistan’dan sonra İspanya’nın Euro’dan çıkışına hazırlandıklarını kabul ettiler.
Artık imkânsız değil
Boston Consulting Grup Almanya yönetici ortağı Heiner Leisten, “15 ay önce imkansız görülen Yunanistan’ın Eruo’dan çıkışı artık mümkün görülüyor” diyor. PricewaterhouseCoopers da, Euro’dan çıkışın zamanlamasının bile düşündüğünü, cuma akşamı piyasaların kapanmasından sonra olacağı yönünde görüş bildirildiğini kaydediyor.
Ford, bilgisayarda ‘Drahmi’yi ayarladı
ABD’li otomotiv devi Ford ise Yunanistan’ın Euro’dan çıkarak kendi para birimi Drahmi’ye dönmesi olasılığına karşılık bilgisayar sisteminde değişikliğe gitti. Ford kendi bilişim altyapısında yaptığı değişiklikle Yunanistan’ın drahmiye dönmesi durumunda bunu anında sistemlerine yansıtabilecek.
Kredi kartı değişime uyum sağlayacak
MASTERCARD Risk yönetim birimi yöneticisi, “Birçok senaryoya bakıyoruz. Bir ya da birden çok ülkenin Euro’dan çıkışı durumunda nasıl bir iletişim stratejisi uygulanacaığını bile düşünüyoruz. Bir ya da iki gün içinde değişime uyum sağlayacak şekilde hazırlıklıyız” dedi. Bir diğer ödeme sistemleri şirketi Visa da, böylesi bir olasılığına aynı şekilde hazırlandığını duyurmuştu.
Piyasada sarsıntı beklentisi
TÜM yazı Avrupalı liderlerin Euro krizine çözüm bulacağı umuduyla iyimser geçiren global piyasalar da bu konuda artık daha kötümser. Corporate Executive Board’un bu yaz ABD’de yaptığı bir araştırmaya göre müşterilerinin yüzde 80’i Yunanistan’ın Euro’dan çıkacağını bekliyor.
Fırtına öncesi sessizlik
DÜNYA piyasaları bu yaz oldukça sessiz bir dönemden geçerken, bir dizi önemli ekonomik, finansal ve siyasi olay sonbaharda fırtınalar estirecek. Eylül ile birlikte Kasım ayına kadar devam edecek süreçte, dünyanın en büyük merkez bankaları ekonomiyi canlandırmak için toplantılar düzenleyecek ve dünyanın en büyük iki ekonomisinde ABD ve Çin’deki başkanlık seçimleri oldukça yakından takip edilecek. Uzmanlar ise yaz döneminde yaşanan sessizlikte, yatırımcıların kendilerini olası bir hızlı yükselişten kâr edecek ve krizle mücadele adına atılacak mali politikaların etkisiyle yaşanabilecek şoklardan olabildiğince az etkilenecek şekilde konumlandırdığına işaret etti. Asya merkezli finansal danışmanlık şirketi Aviva Investors’ın menkul kıymetler birimi baş sorumlusu Tahnoon Pasha, “Piyasalarda olası bir düşüş ihtimalini kesinlikle göz ardı etmiyoruz” dedi.
Sonbahar sezonu, ABD Merkez Bankası Başkanı (Fed) Ben Bernanke’nin Jackson Hole’da yaptığı ve gerektiğinde devreye girme kapısını açık bıraktığı konuşmayla başladı. Bernanke’nin konuşması ekonomik iyileşmeye yönelik umutları artırdı ve ABD borsaları, altın, petrol ve on yıllık ABD tahvillerini yukarı çekti. Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi’nin ‘Euro’yu kurtarmak için ne gerekiyorsa yapacağız’ sözü verip vermeyeceği bekleniyor. Cumartesi günü Çin’den gelen rakamlarda ise, sanayi üretiminin Ağustos ayında azaldığı ortaya çıktı. Bu hafta, ABD ve Avrupa’da sonbaharın resmi başlangıcı olarak kabul ediliyor. Yatırımcılar yaz tatillerinden dönüp, mali yılsonu rakamlarına göre yatırım işlemlerine başlıyor.
Piyasaların seyri bu tarihlere bağlı
6 Eylül: Avrupa Merkez Bankası (ECB) mali politika toplantısı. Bankanın euroyu kurtarma planlarına netlik kazandırması bekleniyor.
12 Eylül: Almanya Anayasa Mahkemesi, Avrupa kurtarma fonu ve hazırlanan mali paketin Almanya kanunlarına karşı gelip gelmediğini oylayacak.
12-13 Eylül: Avrupa Merkez Bankası (ECB) politika toplantısı. Euro bölgesi ülkelerinin tahvillerini yeniden satın alınmaya başlanabilir.
4 Ekim: Avrupa Merkez Bankası toplantısı var. Bir önceki toplantıda açıklanmasa, tahvil alım programı bu toplantıdan sonra başlatılabilir.
Ekim: Çin’de başkanlık seçimi olacak.
6 Kasım: ABD Başkanlık seçimi: Dünyanın en büyük ekonomisinin yeni bir lideri olabilir.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.