Piyasalarda sessiz yazdan sonra sonbahar fırtınalı geçecek
Piyasalar bu yaz oldukça sessiz bir dönemden geçti ancak gelen sonbaharla başlayacak bir dizi önemli ekonomik, finansal ve siyasi olay, piyasalarda sonbahar fırtınası estirecek.
Piyasalar bu yaz oldukça sessiz bir dönemden geçti ancak gelen sonbaharla başlayacak bir dizi önemli ekonomik, finansal ve siyasi olay, piyasalarda sonbahar fırtınası estirecek.
Eylül ile birlikte Kasım ayına kadar devam edecek süreçte, dünyanın en büyük merkez bankaları ekonomiyi canlandırmak için toplantılar düzenleyecek ve dünyanın en büyük iki ekonomisinde ABD ve Çin’deki başkanlık seçimleri oldukça yakından takip edilecek.
Uzmanlar ise yaz döneminde yaşanan sessizlikte, yatırımcıların kendilerini olası bir hızlı yükselişten kâr edecek ve krizle mücadele adına atılacak mali politikaların etkisiyle yaşanabilecek şoklardan olabildiğince az etkilenecek şekilde konumlandırdığına işaret etti.
Asya merkezli finansal danışmanlık şirketi Aviva Investors’ın menkul kıymetler birimi baş sorumlusu Tahnoon Pasha, “Piyasalarda olası bir düşüş ihtimalini kesinlikle göz ardı etmiyoruz” dedi.
Sonbahar sezonu, ABD Merkez Bankası Başkanı (Fed) Ben Bernanke’nin Jackson Hole’da yaptığı ve gerektiğinde devreye girme kapısını açık bıraktığı konuşmayla başladı.
Bernanke’nin konuşması ekonomik iyileşmeye yönelik umutları artırdı ve ABD borsaları, altın, petrol ve on yıllık ABD tahvillerini yukarı çekti.
YATIRIMCILAR SONBAHARA HAZIR
Bernanke’nin konuşması, diğer merkez bankalarından gelecek kararlara yönelik bir gösterge olarak kabul ediliyor. Avrupa’ya gelindiğinde, yatırımcılar bu hafta gerçekleşecek toplantıda Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi’nin “euroyu kurtarmak için ne gerekiyorsa yapacağız” sözü verip vermeyeceğini bekliyor.
PROGRAM YOĞUN
6 Eylül: Avrupa Merkez Bankası (ECB) mali politika toplantısı. Bankanın euroyu kurtarma planlarına netlik kazandırması bekleniyor.
12 Eylül: Almanya Anayasa Mahkemesi, Avrupa kurtarma fonu ve hazırlanan mali paketin Almanya kanunlarına karşı gelip gelmediğini oylayacak.
12-13 Eylül: Avrupa Merkez Bankası (ECB) politika toplantısı. Euro bölgesi ülkelerinin tahvillerini yeniden satın alınmaya başlanabilir.
4 Ekim: Avrupa Merkez Bankası toplantısı var. Bir önceki toplantıda açıklanmasa, tahvil alım programı bu toplantıdan sonra başlatılabilir.
6 Kasım: ABD Başkanlık seçimi: Dünyanın en büyük ekonomisinin yeni bir lideri olabilir.
Diğer yandan Cumartesi günü Çin’den gelen rakamlarda, fabrika üretiminin Ağustos ayında azaldığı ortaya çıktı. Ülkede satın alma yöneticileri endeksinin de son dokuz ayın en düşük seviyesine gerilemesiyle birlikte, bu Pekin yönetiminin bugüne makul seviyede kalan ekonomik teşvik önlemlerini artıracağının bir işareti olarak kabul edildi.
Bu hafta, ABD ve Avrupa’da sonbaharın resmi başlangıcı olarak kabul ediliyor. Yatırımcılar yaz tatillerinden dönüp, mali yılsonu rakamlarına göre yatırım işlemlerine başlıyor. Bu nedenle sonbaharda yatırım hacminin artması ve doğal olarak piyasalarda dalgalanmanın yaşanması bekleniyor.
VERİ PATLAMASI YAŞANACAK
Yakın zamanda, özellikle Avrupa olmak üzere piyasalarda veri patlaması yaşanacak. Gözler şimdilik ECB’nin Perşembe günkü mali politika toplantısında. Merkez bankasının tahvil alım programına yönelik detaylı bilgiler vermesi bekleniyor.
Avrupa borç krizi üçüncü yılına girerken, yatırımcılar bugüne kadar alınan önlemlerin ışığında yeni dönemde de somut bir adımın atılmasını beklemiyor.
Avustralya merkezli finansal danışmanlık şirketi Pengana Capital’ın fon yöneticilerinden Tim Schroeders, “Şu anda tüm yüreğimle bir politika hamlesi bekliyorum ama daha çok borç krizini çözüm yolunda atılacak adımların daha fazla şeffaflaşmasını bekliyorum” dedi.
Ekim: Çin’de başkanlık seçimi olacak.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.