Saygın bir yazılım firması olmayı hedefliyoruz
Cad Cam Yazılım CEOsu Ural Çelik ile gerçekleştirdiğimiz röportajı sizlerle paylaşıyoruz.
Cad Cam Yazılım CEOsu Ural Çelik ile gerçekleştirdiğimiz röportajı sizlerle paylaşıyoruz.
Sorularımıza geçmeden önce bizlere kendinizden ve firmanızdan bahseder misiniz?
10 yıldır sanayinin çeşitli sektörlerindeki firmalarda Ar-Ge ve inovasyon departmanlarında tasarım sorumlusu görevlerinde bulundum. Bu süre içinde CAD/CAM programları konusunda çeşitli kurumlarda eğitimler verdim.
Edindiğim bilgi ve tecrübe sayesinde 2012 yılında kurduğum CAD CAM YAZILIM firmasında genel müdür olarak görevimi büyük bir mutlulukla sürdürmekteyim. 1985 İstanbul doğumlu, evli ve İstanbul Üniversitesi Makine Bölümü mezunuyum. Her zaman pozitif ve olumlu düşünen, gören, insan sevgisiyle dolu işini severek yapan mutlu biriyim.
Firmamız CAD/CAM Eğitimleri vererek sektöre hizmet vermeye başlamış, Kısa sürede sektörde tercih edilen bir marka olmuştur. 2014 yılında IMOLD, Power Surfacing, SprutCAM ve ZW3D Yazılımlarının Türkiye Distribütörü olarak Türkiye’deki müşterilerine hizmet vermeye devam etmektedir.
Müşterilerinize sunmuş olduğunuz ürün ve hizmetler neler?
• CAD ve CAM Programlarımız
• IMOLD • Power Surfacing
• SprutCAM
• ZW3D
3D Printer, 3D Scanner ve Mühendislik Hizmetleri (Ürün Tasarımı, Kalıp Tasarımı, Makine Tasarımı Analiz, Tersine Mühendislik ve CNC İşleme)
Ağırlıklı olarak hangi sektörlere hizmet veriyorsunuz?
Talaşlı imalat sektörü Çatısı altında Kalıpve Makine Sektörü birçok müşterimiz bulunmaktadır. Bu sektördeki müşterilerimize ağırlıklı olarak hizmetler veriyoruz. Diğer sektörlere de ayrıca hizmetler veriyoruz.
Kalıp sektörünün genel durumu, pazar büyüklüğü ve gelişimi hakkında neler düşünüyorsunuz?
Türkiye’de kalıp sektörü çeşitli gazete ve dergilerde verilen röportajlarda 2.5 milyar dolar civarında bir üretim olduğunu okumuştum. Bu rakam ülkemizin mevcut potansiyeli göz alındığında çok yetersiz olduğu yorumunu yapabilirim.
Türkiye genelindeki kalıpçı Firmaların gelişememesi Küçük ve Orta ölçekli firmaların (KOBİ) konumunda yerinde saymaları, Kendilerini geliştirme konusunda yetersiz kalmaları, Kalıp konusundaki eğitimlerin yetersiz olması başlıca nedenler olarak sıralayabilirim. Bu nedenleri ortadan kaldıracak her türlü inovasyon çalışması ile 2.5 milyar dolar rakamı geçecek potansiyel Türkiye sanayindeki kalıpçı firmalarda olduğunu düşünmekteyim.
Sektörde toplam kalıpçı firma sayısı 5 bin civarındadır. Türkiye geneline baktığımızda en fazla kalıp firması İstanbul’da olduğunu diğerleri Bursa, İzmir, Ankara, Eskişehir, Kocaeli ve Samsun’da yer almaktadır.
Sektöre sunduğunuz en yeni ürünlerinizden, özelliklerinden ve getirdiği avantajlardan bahseder misiniz?
ZW3D Türkçe CAD/CAM Programı:
En büyük avantajı benzer CAD veCAM programlarından düşük maliyeti ile yatırımcının bütçesini zorlamaması ve kısa vadede yatırım geri kazanılması.
ZW3D ile aşağıdaki avantajları işletmenize katabilirsiniz.
• Uygun fiyat garantisi
• Kullanıcı dostu ara yüzü sayesinde kolayca öğrenebilirsiniz.
• Hızlı Geometri Modülü
• Güçlü montaj tasarımı •
Esnek yüzey modelleme
•Hızlı kalıp Tasarımı
• Katı ve yüzeylerle verimli çalışabilirsiniz.
• Takım yolu çıkartma zamanlarınızı hızlandırabilirsiniz.
•Quickmill ile imalat sürecinizin maliyetini düşürebilirsiniz.
SprutCAM Türkçe CAM Programı:
SprutCAM ile tüm imalat ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz. CNC (Torna, Freze, Tel Erezyon, Jet Kesim ve Robot) tezgahlarınızı güvenle yönetebilirsiniz. Zengin CNC makine arşivi ile 1100 markayla uyumlu çalışmaktadır. SprutCAM tüm popüler CAD programları ile uyumludur. (ZW3D, SolidWorks, Alibre Desing, Solid Edge, Power Shape, Space Claim, Kompas 3D, Tflex, Invertor, Autocad Mechanical Desktop, Rhinoceros, Mega CAD ve Free CAD) IMOLD for SolidWorks: SolidWorks ile birlikte çalışan IMOLD ile kalıp tasarım sürelerinizi mimize edebilir, Kalıp sektörü için geliştirilmiş kullanıcı dostu araçlar sayesinde bir kaç adımda kalıp tasarımı hızlı ve zahmetsizce yapabilirsiniz. IMOLD Öğrenmesi çok kolaydır. Sizlerde IMOLD öğrenip çalıştığınız firmaya artı katabilirsiniz. Çalıştığınız firmada rekabet edebilirliğini artırabilmek için bugün bir IMOLD lisansı satın alarak rakiplerinizin verdikleri kalıp teslim sürelerinden %60 hızlı kalıpları teslik ederek bir rekabet ayrıcalığı kazanın.
Pazar payınızı artırma adına yurtiçi ve yurtdışında yürüttüğünüz çalışmalar neler? 2014’te hangi fuar, seminer vb. etkinliklere katıldınız ya da katılacaksınız?
Sektörel fuarları yakından takip ediyoruz. Bütün fuarlara katılmaya özen gösteriyoruz. Katılamadığımız fuarlara partner firmalarımızın standlarında ağırlıyoruz. 6-9 Mart tarihlerinde düzenlenen 3T Fuarın’da ARI MAKİNE standında müşterilerimizi ağırladık. 24-27 Nisan’da KONMAK 2014 fuarında Nitaş MAKİNE standında müşterilerimizi ağırlayacağız. İşini yeni kuran ya da CAD/CAM yazılımı yatırımı yapmayı düşünen firmalara fuar boyunca indirimli CAD/CAM yazılımlarından yararlanabilecekler. Türkiye genelindeki Üniversitelerde CAD/CAM Seminerleri veriyor ve bu seminerlerimizi her yıl devam ettirmeyi hedefliyoruz.24.Mart.2014 tarihinde İnönü Üniversitesi Mühendislik Teknoloji Tasarım Birliği Topluluğu ile CAD/ CAM Semineri verilmiştir. 30.Nisan 2014 tarihinde İstanbul Üniversitesi Makine Mühendisliği Teknolojileri Kulübü CAD/CAM semineri verilecektir. 05.Mayıs 2014 tarihinde Celal Bayar Üniversitesi Kariyer Günleri kapsamında CAD/CAM Semineri verilecektir. Seminer sonrasında bölüm hocaları ve öğrencilerin aşırı ilgi ve talebi doğrultusunda üniversitelere ücretsiz eğitim lisansları vererek ürünlerimizin Türkiye genelinde bilinirliği artırmayı hedefliyoruz.
2013’ün son günlerinde başlayan ve hızla artan döviz kuru sektöre, firmanıza ve ülke ekonomisine sizce nasıl yansıdı?
CAD/CAM Yazılımları ülkemizde dövizle satılmaktadır. Bu sebeple de döviz kurundaki değişiklikler yatırım yapmak isteyen müşterilerimizi çoğunluğunu etkilemiştir. Bu süreci döviz sabitleyen kampanyalar ile satışlarımızı gerçekleştirdik. Umarım kısa vadede döviz düşer yatırım yapacak müşterilerimiz yatırımları yapıp sanayinin gelişmesi ile ülke ekonomisine katkıda bulunabilirler.
Türk sanayisinin içinde bulunduğu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz? Sizce sektörün gelişimi adına neler yapılabilir?
Türk sanayisinin bulunduğu durumdan memnun değilim. Üniversitelerimizdeki mesleki eğitimlerin geliştirilmesi Eğitim, Araştırma ve ihtiyaca uygun personeller yetiştirmesi gerekmektedir. Bu kapsamda üniversitelerin sorunların dinlenmeli ve çözüm yoluna gidilmelidir. Türk sanayisi olarak iş gücü sorunu, Teknoloji sorunu ve Yönetim sorununu çözdüğümüz takdirde sektörümüzün gelişmesini hızlandırabiliriz.
Kısa ve uzun vade de hedefleriniz neler? Önümüzdeki dönemlerde hayata geçirmeyi düşündüğünüz plan ve projeleriniz neler?
Uzun vadedeki hedefimiz CAD CAM YAZILIM markamızı Türkiye’nin dört bir yanındaki ofisleri ile müşterilerinin sıkıntılarını anlık çözebilecek saygın bir yazılım firması olmayı hedefliyoruz. Robot İşleme sistemleri konusunda kısa vadede müşteri ihtiyaçlarına göre genellikle pahalı 5 eksenli işleme merkezleri kullanıldığı alanlarda. Fanuc, Kuka, Staubli, Yaskava Motoman, Toshiba, Mitsubishi, Nachi, ABB vb. Endüstriyel robotların etkili kullanımı sağlayarak pahalı yatırımları mimize etmeyi hedefliyoruz.
Ayrıca SprutCAM Robot: Robot Sistemler 2.5 Eksen ve 5 Eksen Frezeleme, Eğri şekilli parçaların kesilmesi, Ark Kaynak, Delme, Oyma, Lazer, Plazma ve Su jeti ile iş parçaların kesilmesi için NC programlarının geliştirme imkanına izin verir.
Son olarak eklemek istedikleriniz…
Genç, Dinamik, konusunda uzman ekibimiz ile size ve işinize değer katacak projelerde birlikte çalışmak dileği ile..
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.