Servis Robotları
Modüler bileşenlerden oluşan bir centilmen Servis Robotu Teknolojisi üzerine SCHUNK Uzman Günleri Dünya Prömiyeri.
Modüler bileşenlerden oluşan bir centilmen Servis Robotu Teknolojisi üzerine SCHUNK Uzman Günleri Dünya Prömiyeri.
Arkadaş canlısı ve sempatik. İhtiyaç duyulmadığında görünmez. Her za-man hazır. Geleceğin hizmetkârı “Care- O-bot® 4”. Stuttgart’da yer alan Fraunhofer IPA tarafından geliştirilen robot, dünya prömiyerini, SCHUNK Servis Robotikleri Uzman Günleri’nde kutluyor. Care-O-bot® 4’ün modüler dizaynı, değişik yapılandırmalara ve uygulamalara imkan tanıyor.
SCHUNK GmbH & CO. KG yönetici ortağı Henrik A.Schunk; yüksek derece standardizasyonun, mobil servis robotları alanında Care-O-bot® 4’ü dönüm noktası haline getirdiğini vurguladı. Care-O-bot® 4’ün hem kol eklemleri hem de 1-parmak eli SCHUNK’un mobil tutucu sistemleri için standartlaştırılmış modüllerinden alındı. Bay Schunk, servis robot çözümleri genellikle mobil aplikasyonlarda kullanıldığı için, bileşenlerin hafif ve enerji tasarruflu olmak zorunda olduğunu belirtti. “SCHUNK’un mobil tutucu sistemleri tam da bu senaryolar için tasarlandı. Bileşenler, ölçme ve test uygu-lamaları gibi endüstriyel uygulamalarda kullanılmasının yanında, insanları günlük hayatta destekleyebilecek yardımcı sistemler olarak da kullanılabilir.”
Atik ve Modüler
Care-O-bot® 4’ten önceki nesiller, nesne algılama veya güvenli dolaşıma odaklanırken, şimdi ticarileşme yönünde de önemli bir adım atıldı. Fraunhofer IPA takım lideri ve proje müdürü Ulrich Reiser, dördüncü Care- O-bot® jenerasyonunun sadece daha atik, daha esnek ve daha cezbedici olmadığını aynı zamanda daha uygun fiyatlı bileşenleri barındırdığını vurguladı ve iç bileşenlerin, küçük parçalarda dahi daha uygun fiyatla üretilebilen metal saç yapılardan oluştuğunu belirtti.
Maliyet Odaklı Modüler Çözümler
Robottaki modüler konsept farklı yapılandırmalara izin veriyor. Örneğin, bir ya da iki kolu deaktive etmek mümkün. Kompakt küresel formu ile SCHUNK Powerball ERB modülü, kol eklemlerinde kusursuz entegrasyon sağlıyor. Kol bileşenlerinin tüm elektronik kontrolleri ve regülasyon devreleri ERB modülü içerisinde çözümleniyor. Modül içerisinde pozisyon, hız ve dönme momenti kolaylıkla ayarlanabiliyor. Tutucu ve araçlar için besleme hatları tamamen kolların içinde konumlandırıldığından, diğer aygıtlar üzerinde engelleyici kablolar bulunmuyor. Entegre zeka, evrensel iletişim arayüzleri, data transferi ve güç desteği için kullanılan kablo teknolojisi; Powerball’un tekil modüllerde kullanılmasının yanında hafif kollarının kullanıldığı Care-O-bot® 4 benzeri komplike ürünlere de kolay entegrasyonu sağlıyor. Taşınabilir kullanım ve mobilite için, modüller 24 V DC güç kaynağı veya şarj edilebilir bataryalar ile çalıştırılabiliyor. Hafif konstrüksiyon ve tork motorları, düşük enerji tüketimine olanak sağlıyor. Bu özellik, bir yandan enerji maliyetlerini düşürüyorken, diğer yandan şarj edilebilir batarya kullanımında da daha uzun çalışma periyodlarına imkan sağlıyor ve küçük formatlı bataryaların kullanımını mümkün kılıyor.
Farklı versiyonlar uygulanabilir
Care-O-bot® 4’ün boyun ve kalçadaki yuvarlak eklemleri, birçok sensörde olduğu gibi opsiyonel. Uygulama sadece içecek servisi gerektiriyorsa, bir el yerine tepsi kullanmak ya da mobil bazlı servis veya taşıma aracı olarak kullanmak mümkün. Bu şekilde bağımsız spesifik görevler için adaptasyonlar ve ekonomik çözümler yaratılıyor. Geliştirme mühendislerinin en önemli önceliklerinden biri kullanıcı dostu kullanım. Çünkü robotların kullanımı ve programlamalarındaki zorluk, çoğu insanın gözünü korkutmakta. Örneğin Care-O-bot® 4’ün sezgisel çalışmasına olanak sağlayan etkileşim bölgesi kafasının üzerinde olduğundan hem ayakta, hem de otururken erişilebilir bir yükseklikte. Tabi ki robot ile etkileşim, aynı zamanda kameralar ve mikrofonlar aracılığı ile de mümkün.
Bu şekilde insanlar konuşmalarından ve hareketlerinden algılanabiliyor ve kelimelerle ya da hareketlerle robota direktifler verebiliyor. Robot, insanlardan gelen bu kelimeleri ve hareketleri anlayıp anlamadığını çeşitli kafa hareketleriyle belirtebiliyor. Care-Obot ® 4’ün ellerindeki lazer işaretleyici ve çeşitli ışık efektleri de robot ile etkileşim sağlanmasında rol alıyor.
Tasarım ve Mühendisliğin Başarılı Ortaklığı
Gelişim sürecinde görev alan Stuttgart merkezli tasarım stüdyosu Phoenix Tasarım’ın genel müdürü Andreas Haug; Care-O-bot® 4’ün tasarım ve mühendislik sentezinin yanında işlevselliğinin insani duygularla birleşiminden kaynaklı bir kullanıcı etkileşimi sağladığını belirtti. Robot; modern dizaynı, iki kolu ve kafası ile insan yapısını andırıyor. Fakat robotta tamamen insan görüntüsü amaçlanmadı. Çünkü Ulrich Reiser’e göre, bu kullanıcılarda ‘yanlış beklentiler’ yaratacaktı. Robotta sadece ‘iç değerler’ insani: her zaman sağduyulu bir mesafe bırakıyor, ne anlaşıldığı ve ne yapılacağı belirleniyor, basit hareketler için yetki sahibi ve hatta duyguları bile gösterebiliyor
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.