Süveyş Kanalı Krizi, Avrupa'ya Giden Çelik Nakliye Ücretlerinde %150 Artışa Neden Oldu
Süveyş Kanalı'nda yaşanan kriz, Avrupa'ya çelik sevkiyatı yapan firma için nakliye fiyatlarını %150 oranında artırdı. İtalya'nın Assofermet derneği, çelik ürünlerinin kırmızı deniz üzerinden Avrupa'ya sevkiyat fiyatlarının 2023 Aralık ayından bu yana neredeyse üç katına çıktığını belirtti.
Çelik İhracatında Yeni Rekor
2023 Aralık ayında başına $1200 olan ortalama çelik nakliye tarifesi, şu anda $3000'e kadar çıkmış durumda. Nakliye maliyetleri, en yüksek seviyesini ise bu yılın Ocak ayının sonunda $5300 ile kaydetti. Assofermet derneği, fiyatın Ocak ayı doruk seviyesinden sonra Şubat ayında düşüşe geçtiğini bildirdi.
Süveyş Kanalı Krizi ve Dolaylı Etkileri
Assofermet Teknik Komitesi Üyesi Jean Pietro Alberti, durumun halen aşırı derecede belirsiz ve öngörülemeyen olduğunu ifade etti. Alberti'ye göre, nakliye ücretleri beklenmedik şekillerde değişmeye devam ediyor, bu da maliyet dinamiklerini tahmin etmeyi imkansız kılıyor.
Bu durumun sonucunda, tüm büyük nakliye firmaları Süveyş Kanalı'nı tercih etmek yerine İyi Umut Burnu'nu çevrelemeyi tercih ediyorlar. Nakliye maliyetleri artarken, teslimat süreleri de artıyor. Kriz öncesinde, AB-dışı ülkelerden Süveyş Kanalı aracılığıyla yapılan teslimatlar yaklaşık 30 gün sürerken, şimdi bu süre 45 ila 55 günü buluyor.
Çelik İhracatında Lider Ülkeler
Assofermet ayrıca çoğu çelik sevkiyatının İtalya ve Avrupa'ya Süveyş Kanalı üzerinden geçtiğini hatırlattı. 2023'te olduğu gibi geçmiş yıllarda da Hindistan, Çin, Vietnam, Japonya, Tayvan ve Güney Kore bölgeye çelik ürünleri ihraç etme konusunda liderler arasındaydı. 2023 yılında, bu ülkeler toplamda İtalya'ya 5.48 milyon ton çelik ihraç etti, bu da üçüncü ülkelerden toplam ithal edilen miktarın (%7.42 milyon ton) %73.8'ini oluşturdu.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.