Termik Santral Kurulumunda Yerlilik Oranı Artacak
Kısa adı KBSB olan Kazan ve Basınçlı Kap Sanayicileri Birliğinin ICCI Enerji Fuarı ve Konferansı kapsamında düzenlediği TERMİK SANTRAL TEKNOLOJİLERİNDE YERLİLEŞME konulu oturumda Termik Santral kurulumunda yerli katkı payının arttırılması konusu masaya yatırıldı.
Kısa adı KBSB olan Kazan ve Basınçlı Kap Sanayicileri Birliği’nin ICCI Enerji Fuarı ve Konferansı kapsamında düzenlediği “TERMİK SANTRAL TEKNOLOJİLERİNDE YERLİLEŞME” konulu oturumda Termik Santral kurulumunda yerli katkı payının arttırılması konusu masaya yatırıldı. Moderatörlüğünü EÜAŞ Gn.Md. Halil Alış’ın yaptığı oturuma konuşmacı olarak EÜAŞ Proje ve Tesisler Daire Başkanı Şenol Yalçınkaya, KBSB Yön.Kur.Başkanı H.Ahmet İlhan , Tübitak Mam’dan Dr.Selçuk Ataş ve Mimsam Grup Gn.Md. Enver İlhan katıldılar.
EÜAŞ Gn.Md. Halil Alış yaptığı açılış konuşmasında , Termik Santral ekipmanlarını sayı olarak Türkiye’nin 1/10 ‘u kadar termik santrale sahip olan Polonya ve Macaristan’dan aldığımızı ve bu durumun artık değişmesi gerektiğini vurguladı.
Oturumda ilk söz alan Şenol Yalçınkaya , 2023 yılına kadar kurulu gücün 128.000 MW’a çıkacağını , ülkemizin 14 Milyar ton linyit rezervinin bulunduğunu , 2023’e kadar 38 Milyar USD tutarında kömüre dayalı santral kurulmasını planladıklarını söyledi. Yalçınkaya , her yıl enerji sektöründe kullanılan makine ve ekipmanlara 7-9 Milyar USD ödediğimizi belirterek, yerlilik oranının arttırılmasının önemine dikkat çekti. Yalçınkaya , bundan sonraki Termik santral ihalelerinde yerli oranının asgari % 40 olması şartını getireceklerini de ilave etti. Mimsan Grup Gn.Md. Enver İlhan “Biz Yaparız” başlıklı konuşmasında Türkiye’deki Termik Santral kurma kabiliyetine sahip 3-4 firmadan biri olduklarını , zaten şu anda 5 MW gücünde tesis yapabildiklerini , korkularımızı yenmemiz gerektiğini , Mimsan olarak Bosna Hersek’te ağaç kabuğu yakıtlı 10 MW bir tesisi anahtar teslimi kurduklarını ve devletin kendilerine güvenmesi gerektiğini anlattı.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.