TEVİD Başkanı, Ahmet Tekin Çelikbilek, Derneğimiz Elektrikli Vinç Danışma Merkezi Olacak
Kendi bünyesinde oluşturacağı özel danışma kurulu ile sektörede üretici ve kullanıcıların her türlü taleplerine cevap vermeyi planlayan TEVİD, sektörün üretim ve hizmet kalitesini yükseltmeyi hedefliyor.
Kendi bünyesinde oluşturacağı özel danışma kurulu ile sektörede üretici ve kullanıcıların her türlü taleplerine cevap vermeyi planlayan TEVİD, sektörün üretim ve hizmet kalitesini yükseltmeyi hedefliyor.
Derneğinizin kuruluş amacı nedir? 2- Şu anda kaç üyeniz var?
Dünyanın en hızlı büyüyen ekonomileri arasındaki yerini alan Türkiye hemen her alanda büyümeye devam ediyor. Türkiye makine ’den otomotive kadar birçok alanda ciddi başarılara imza atarken imalat sektörünün bel kemiği olan Elektrikli Vinç üretimi de her geçen gün artıyor. Sektör temsilcileri tek çatı altında toplandı. Elektrikli Vinç İmalatçıları Derneği (TEVİD), Türkiye‘de sektörü temsil eden bir dernek olarak 2010 yılında kuruldu. Yaklaşık olarak sektörün yüzde 65’ini temsil eden derneğin üyelerinin toplam cirosu yaklaşık 100 milyon dolar seviyelerinde. Ülke istihdamına katkıda bulunan sektörde bugün 1000’den fazla çalışan yer alıyor. Bu rakamlar her geçen gün gerçekleşen katılımlarla artıyor. Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ve Kanunları çerçevesinde, ulusal ekonominin gelişmesine, kalkınmasına, verimliliğinin artırılmasına, sosyal, kültürel ve eğitsel yaşam seviyesinin yükseltilmesine katkıda bulunmak amacı ile kurulan TEVİD bu doğrultuda kaldırma makineleri sektöründe, vinç üretimi, kullanımı ve satışına ilişkin sermaye, kuruluş, teknoloji işbirliğini oluşturuyor. TEVİD’de üye şirketlerin tüm deneyim ve tecrübelerinin paylaşılmasının avantajları pekiştirilirken; diğer yandan kurumsallaşma çalışmaları, verimlilik analizleri, Ar-Ge çalışmaları, yönetimde yeniden yapılanma ve özellikle hayat boyu eğitim programları ile her düzeydeki çalışanlarının kişisel gelişimine özel bir önem veriyor.
3- Güncel çalışmalarınız hakkında bilgi verir misiniz?
Türkiye Elektrikli Vinç İmalatçıları Derneği kuruluşunun üzerinden kısa bir süre geçmesine rağmen sektörün sorunlarının çözümü için diplomasi turlarına başladı. İlk olarak 28 Ekim’de Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) Devlet Bakanı Zafer Çağlayan tarafından kabul edilen TEVİD üyeleri sektörün sorunları ve çözüm önerilerini Zafer Çağlayan ile paylaştılar. TEVİD üyeleri Türkiye’de vinç sektörünün sorunlarını aşmak amacı ile Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ile toplandı. TEVİD Yönetim Kurulu Başkanı Tekin Çelikbilek ve Yönetim Kurulu Üyeleri sektörün sıkıntılarının aşılabilmesi için hazırlamış oldukları öneri dosyasını Zafer çağlayan’a iletti. Çağlayan verilen dosyayı hemen inceleyerek gereken düzenlemenin yapılması amacı ile yetkili kişilerle anında temas kurarak ilgisini belirtti. Görüşmeden oldukça memnun kalan TEVİD üyeleri sektörün sıkıntılarının bakanın ilgisiyle en kısa zamanda çözüleceğinden emin olduklarını ve sektörün hızının artacağından kuşku etmediklerini dile getirdiler. Bugün sektörün çok güçlü olması ve üreticilerin dünyaya vinç ihraç etmesi Türkiye’nin sanayide Alman teknolojisiyle rekabet ettiğinin de göstergesidir. Bununla beraber ortalama 500 ton çekebilen vinçlerin ülkemizde üretilmesi Bakan Çağlayan’ın çok ilgisini çekti. Elektrikli vinç sektörünün sorunlarını dile getirecekleri bir platform olarak hayata geçti. Sivil Toplum Kuruluşları’nın (STK) gücüne inandığını toplantıda dile getiren Devlet Bakanı Zafer Çağlayan Türkiye’de STK bilincinin geliştiğini ve elektrikli vinç sektörünün örgütlenme için attığı adımları desteklediğini vurguladı. Toplantıda sektörün büyümesi için gerekli çalışmaların hızlandırılacağının sözünü veren Zafer Çağlayan TEVİD’in akredite bir kurum olması için elinden geleni yapacağını vurguladı. Genç bir yapılanma olmasına rağmen sektörün tüm temsilcilerini tek çatı altında toplayan TEVİD toplantılarına hızla devam edecek.
Yukarıda da belirttiğim üzere devletin tüm makamları ile yakın temasımız sürüyor. Bizim öncelikli hedefimiz kalite standartlarını oturtmak. Bu hedef sadece üreticiler için değil sektörde elektrikli vinç kullanan herkes için pozitif dönüş sağlayacak.
TEVİD referans alınacak kurum haline gelecek. Vinç ihtiyacı olan herkes bizim oluşturacağımız yapıya başvurarak ne tür vince ne kadar ödeyeceğini öğrenebilecek. Üretici belki de ihtiyacını karşılamayacak ya da ihtiyacının üzerinde bir ürünü satın almamış olacak. Bu organizasyona Elektrikli Vinç Danışma Merkezi olarak hizmet verecek.
5- Tüm bu sorunların içerisinde, bir sıralama yaparsak, ivedilikle çözülmesi gereken sorun hangisidir?
Vinç imalata sektörünü yasa ve kanunlarla denetim altına almak. Rekabet koşullarını iyileştirmek. Vinç üretecek firmaların Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’dan yeterlilik belgesi almasını zorunlu hale getirmek, düzenlemeleri yapmak yasaları çıkarmak.
Vinç kullanım ehliyet kurslarını mevzuata sokmak. Firmaların satın alma portföyüne TEVİD üyesi firmaları sokmak. Uluslar arası standartlara uygun üretim koşulları sağlatmak. Vinç konusunda danışılabilecek akredite kuruluş haline gelmek, ithalatı azaltıp ihracatı artırıcı çalışmalar yapmak. Vinçlerde periyodik bakımı zorunlu kıldırtmak. Yerli üreticilerin dünya markası olma çalışmalarına destek vermek
Devlet birimlerinde üreticiler adına etkinliklere katılmak.
6- Elektrikli vinç pazarında merdiven altı imalatçıların çok fazla olduğunu gözlemliyoruz. Merdiven altı imalatın önüne geçmek için ne tür çalışmalar yapıyorsunuz?
Bu bağlamda sadece dernek çalışmalarının yeterli olmayacağını düşünüyoruz. Standartları belirledikten sonra ki üretim aşamalarının hemen düzeleceğini beklemek doğru olmaz. Biz TEVİD olarak vinç kullanıcılara da görevler düştüğü inancındayız. Bu sebeple her türlü çalışmalarımızda üretici ve kullanıcı ile birlikte hareket etme kararlılığındayız. Bizler üretim standartlarımızda kaliteyi yükseltirken en önemli zorlayıcı unsurun müşteri beklentilerinde ki yükseliş olacağını unutmamak gerekli. İkinci bir çabamız ise yasal düzenlemeleri içeriyor. Üyelerimizin uyduğu standartlara uygun üretim yapmayan firmaların, Bakanlığın bize vereceği yetki ve yaptırımlarla denetlenerek, imalat koşullarının iyileştirilmesi ya da men cezası ile karşı karşıya kalmalarını sağlayacak yasal yetki düzenlemeleri.TEVİD’in denetim yetkisi sektörün standartlarını arttırma konusunda en olumlu adım olacaktır.
7- Üyelerinizin ihracat çalışmalarına katkınız oluyor mu?
TEVİD üyesi firmaları detaylı olarak incelediğinizde hepsinin kendi sektörlerinde öncü firmalar olduğunu görüyoruz. Üye firmalarımız uzun yıllardır yurt dışı piyasalarda Türk Vinç sektörünü en iyi şekilde temsil etmiş ve etmeye devam ediyorlar. Oluşturduğumuz ortak platform sayesinde dış pazarlarda yaşadığımız bürokratik ve diğer sorunları birlik olarak daha kısa zamanda çözebiliyoruz. Makine imalatı konusunda Türkiye büyük bir potansiyele sahip. Vinç imalatçıları olarak bizde bu potansiyeli en iyi şekilde kullanarak ülke ekonomisinde ki katkımızı her geçen gün arttırma gayreti içerisinde olacağız.
8- Son olarak Türkiye’de elektrikli vinç sektörünün geleceğine dair öngörüleriniz var mı? Sizce pazar önümüzdeki yıllarda nasıl bir seyir izleyecek?
Derneğimiz sektörün en büyük derneği olarak öne çıkıyor. Bizler hem sektörün ciro bazında en büyüklerinin tek çatı altından topladık hem de sosyal anlamda dünya ve Türkiye ekonomisine hakim üyelerimizle ciddi bir yapı oluşturduk. Sektörümüz artık görünür hale gelmek zorunda. Dünyada STK’ların önemi her geçen gün daha iyi anlaşılıyor. Dernek olarak hükümetimiz ile yakın temaslarda bulunuyor sektörün sorunlarının çözümü için tek yürek çabalıyoruz. Gelecekte vereceğimiz eğitimler ile sektörümüzü bilinçli bir yapıya kavuşturacağız. En küçük işçiden en yüksek cirolu şirketin sahibine kadar TEVİD herkesi tek çatı altında topluyor. Türkiye makine sektöründe ciddi adımlar atmaya devam ediyor. Yakın sürede yapılan PR çalışmaları ile dünya bizi daha iyi tanıdı. Aslında Türkiye’nin makine vinç sektöründe dünya pazarlarında önemli bir yeri var. Asıl sorun yerli tüketicinin makinesini, vincini dışarıdan almasıydı. Dünya ekonomiis dengelerinin her geçen gün iyiye gitmesi üretimin artması anlamına geliyor. Bu bağlamada sektörün büyümesi de kaçınılmazdır.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.