Tosçelik Elazığ’da Doğalgaz Sektörünü Buluşturdu
Ülkemiz çelik sektörünün dev kuruluşu Tosçelik, “Doğalgazda Tosçelik” etkinlikleri kapsamında, Gazmer ve Elazığgaz işbirliği ile Tosçelik markalı doğalgaz borularının üretimi, kalite yönetimi, satış ve pazarlama kanalları, doğalgazda eğitim, belgelendirme, sektörel standartlar, ve Elazığ’da doğalgaz uygulamaları konularına ilişkin, tüm ilgili kurum ve kişilere yönelik bir bilgilendirme toplantısı düzenledi
Ülkemiz çelik sektörünün dev kuruluşu Tosçelik, “Doğalgazda Tosçelik” etkinlikleri kapsamında, Gazmer ve Elazığgaz işbirliği ile Tosçelik markalı doğalgaz borularının üretimi, kalite yönetimi, satış ve pazarlama kanalları, doğalgazda eğitim, belgelendirme, sektörel standartlar, ve Elazığ’da doğalgaz uygulamaları konularına ilişkin, tüm ilgili kurum ve kişilere yönelik bir bilgilendirme toplantısı düzenledi.
Toplantıya GAZMER Genel Müdürü Mustafa Ali Akman, Aksagaz Genel Müdür Yardımcısı Cansal Coşkun, Elazığgaz Bölge Müdürü Zülküf Turhan’ın yanısıra Elazığ Belediyesi, Fırat Üniversitesi, Makina Mühendisleri Odası, Organize Sanayi Bölgesi, Tesisatçılar Odası, yetkili mühendislik şirketleri ve doğalgaz tesisat ustaları katıldılar.
“Türkiye’de Çeliğin Geleceği Tosçelik’tir”
İlginin oldukça yoğun olduğu toplantının açılışında konuşan Tosyalı Holding Pazar Geliştirme Müdürü Şenol Fitoz, şirketin dünü, günümüze kadar olan gelişimi ve planladıkları yatırımlar hakkında bilgi vererek “Tosçelik Türkiye’de ve dünyada çeliğin geleceğini temsil etmektedir” dedi. Tosçelik’in büyüme ivmesini her geçen yıl biraz daha arttırdığını ve bu sayede geçtiğimiz yıl Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşunun içinde 45’inci sıraya oturduğunu vurgulayan Fitoz, “Bu başarıyı özel sektör açısından değerlendirdiğimizde, çelikle uğraşan Türkiye’nin en büyük kuruluşu ünvanını elimizde bulunduruyoruz” dedi. Fitoz, 2015 yılına kadar yapacakları ilave 3,5 milyar dolarlık yatırımla hem Türkiye hem de dünyada bu konuda büyük kuruluşlardan biri olma unvanını da elde edeceklerini kaydetti.
“Müşterilerimizi İş Ortaklarımız Olarak Görüyoruz”
Tosçelik’in, doğalgaz ürünleri konusunda üretimden satış sonrası sürece kadar gerekli olan tüm belge ve sertifikalara sahip olduğunun altını çizen Fitoz, şöyle devam etti:
“Türkiye’de şu anda EPDK tarafından lisans verilmiş olan 62 adet gaz dağıtım şirketinin tamamına akredite konumdayız. Bizler sizleri aslında müşterilerimiz olarak görmüyoruz. Biz bir iş yapıyor, bir ürün ortaya çıkarıyoruz sizler de bu ürünleri satın alıyor, kullanıyorsunuz bu nedenle sizleri de iş ortaklarımız olarak düşünüyor ve öyle değerlendiriyoruz.
“Doğalgaz Sektöründe Eğitim, Belgelendirme, Standardizasyon ve Ar-Ge Çalışmaları”
GAZBİR adına bir konuşma gerçekleştiren GAZMER Genel Müdürü Mustafa Ali Akman da, doğal gaz sektöründe eğitim, belgelendirme, Ar-Ge ve sektörel standartlar hakkında bilgi verdi. GAZBİR olarak öncelikli amaçlarının; doğalgazı kullanan müşterilere güvenli ve kesintisiz doğalgaz arzı sağlamak olduğunu belirten Akman, bugün Türkiye doğalgaz dağıtım sektörünün, 62 lisans sahibi şirketle 50’nin üzerinde şehre doğalgaz ulaştırdığını hatırlattı.
Akman, şöyle devam etti: “4646 sayılı Doğal Gaz Piyasası Kanunu ve ilgili mevzuat, sektör kalite ve verimliliğini artırmaya yönelik hükümler koymakla beraber; sektör olarak, hizmet kalitesini belirlenmiş sınırların üzerine taşıma istek ve gayretinde olduğumuz bir gerçektir. Tüm bunları yaparken, sektör içindeki stratejik ortaklarımız olan, kurum ve kuruluşlarla, yoğun işbirliği içerisindeyiz.”
“Doğalgaz Piyasasında Yatırımların Temelini Oluşturan Ürün Borudur”
Doğalgaz boru üretimi, teknik mahiyetiyle sektörün önemli bir gereksinimi ifade ettiğini belirten GAZMER Genel Müdürü Akman, “Doğalgaz piyasasında yatırımların temelini oluşturan ürün borudur. Özellikle çelik boru sistemleri dağıtım şebekemizin ana omurgasını oluşturmaktadır. Nihai hizmet noktamıza ulaşırken, ulusal ve uluslararası normlara haiz, tüm üretim süreci bağımsız muayene kuruluşları tarafından izlenmiş ve raporlanmış, mekanik ve tahribatsız testlerden başarı ile çıkmış boru sistemlerini kullanmaktayız. Tosçelik’in, üretimden belgelendirme sürecine kadar, ilgili standart ve normlar kapsamındaki tüm şartları sağladığı ve GAZMER tarafından Türkiye doğalgaz pazarında kullanım uygunluğu aldığını kaydeden Akman, “Diğer taraftan, Tosyalı Holding; ithalata dayalı büyüyen bir ekonomide, hammaddeden üretime kadar tamamen ülke kaynaklarının kullanıldığı yıllık 1,2 milyar dolar ihracatıyla ülkemizin dış ticaret açığını kapamada büyük fayda sağlayan en önemli aktörlerdendir” şeklinde konuştu.
“Doğalgaz’da Güvenlik İçin Öncelikle Kaliteli Malzemeye Gereksinim Vardır”
Aksa Doğalgaz Genel Müdür Yardımcısı Cansal Coşkun ise, sektörün bu tarz toplantılara ihtiyacı olduğunu belirtti. Doğalgazın güvenlik esaslı bir sektör olduğuna dikkat çeken Coşkun, “ Doğalgaz’da güvenlik için öncelikle kaliteli malzemeye gereksinim vardır. Tosyalı Holding de sektörel büyüklüğü, köklü yapısıyla ve marka değeriyle bizim bu hassasiyetimize, güvenlik kaygımıza katılmış oluyor. Bizler de, bu tip malzemelerin kullanılmasına gönül rahatlığı ve memnuniyetle onay veriyoruz” şeklinde konuştu.
“Elazığ’a 22,5 milyon TL’lik Yatırım Yaptık”
Elazığgaz’ın Aksa Doğalgaz’ın bir dağıtım firması olduğuna dikkat çeken Cansal Coşkun, Aksa Doğalgaz’ın, 24 ilde doğalgaz dağıtım faaliyetinde bulunduğunu anımsatarak, şöyle konuştu: “Sektörün büyümesinde Aksa Doğalgaz gibi lokomotif firmalar büyük rol oynamıştır. Bilindiği gibi Elazığgaz’ın dağıtım lisansı 2007 yılının başlarında verildi. Aynı yıl içinde ilk çalışmalar başladı ve 2008 yılında ilk gazı Elazığ’a ulaştırdık. İlk gazımız 23 Eylül 2008 tarihinde temsili bir törenle yakıldı. Şu ana kadar Elazığ’a 22,5 milyon TL’lik bir yatırım yaptık ve bu yatırımlarımız devam ediyor.
“Doğalgazda Eğitimli İnsan Gücünün Önemi”
Mesleki Eğitim Projeleri Derneği (MEP-DER) Başkanı Hasan Yayla, tesisatçı gözüyle doğalgaz sektörüne ilişkin değerlendirme yaptı. Türkiye’de doğalgazın yaygınlaşmaya başladığı yıllarda iç tesisat firmalarının birçok sorun yaşadığını belirten Hasan Yayla, şöyle devam etti:
“Alaydan yetişen insan gücü var, mektepten gelen insan gücü çok az. Tosyalı Holding’le zor ama doğru bir yola girdik. Tosyalı Holding sponsorluğunda, Meslek Liselerinin Tesisat bölümünde okuyan öğrencilere teknik eğitim desteği, mesleki eğitim ve malzeme yardımı yapıyoruz. Tosyalı Holding,bu konuda bize cesaret verdi.”
“Tosçelik’te Doğalgaz Üretimi ve Kalite Yönetimi”
Tosçelik Kalite Kontrol ve Güvence Şefi Emre Özer ise, “Tosçelik’te Doğal Gaz Boru Üretimi ve Kalite Yönetimi” konulu bir sunum gerçekleştirdi. Tosçelik’te üretilen malzemelerin kalitesi ve güvenilirliği konusunda yüzde 100 garanti verdiklerini belirten Özer, “Üretilen malzemeler birçok aşamada kontrol edildikten sonra testler yapılır ve son aşamalar tamamlandıktan, kalitesi ve güvenilirliği doğrulandıktan sonra kullanıma sunulur” dedi.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.