Tosyalı Holding’den Libya’da 8,1 Milyon Tonluk DRI Tesisi Yatırımı
Tosyalı Holding, Libya’da 8,1 milyon ton kapasiteli dünyanın en büyük DRI tesislerinden birini kurmak için anlaşma imzaladı. İlk faz yatırımları hemen başlayacak olan proje, şirketin küresel büyüme hedeflerine güç katarken, yeşil çelik üretiminde de yeni bir dönemin kapılarını aralıyor.
Tosyalı Holding, Libya Bingazi’de dünyanın en büyük doğrudan indirgenmiş demir (DRI) tesislerinden birini kurmak üzere United Steel Company for Iron and Steel Industry (SULB) ile 8,1 milyon ton kapasiteli bir anlaşmaya imza attı. Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, 2,7 milyon ton kapasiteli ilk faz için yatırımlara hemen başlanacağını duyurdu.
Küresel Büyüme Hedefi
Dünyanın en hızlı büyüyen demir-çelik şirketlerinden biri olduklarını belirten Fuat Tosyalı, “2023’te dünyanın en büyük çelik üreticileri sıralamasında 63. sıraya yükseldik. Sürdürülebilirlik, teknoloji ve inovasyon odaklı yatırımlarımızla dünyanın önde gelen yeşil çelik üreticilerinden biri olma hedefimizde kararlıyız” dedi. Tosyalı, üç fazdan oluşacak Bingazi’deki tesisin ilk fazının, bölgenin ekonomik yapısına önemli katkılar sağlayacağını vurguladı.
Angola ve İspanya'dan Yeni Adımlar
Angola’da, devlet petrol şirketi Sonangol ile iş birliğine giden Tosyalı Holding, mevcut demir cevheri yatırımına ilave olarak entegre bir demir-çelik tesisi kurmayı planlıyor. İspanya’da ise kısa süre önce satın aldığı STS fabrikasının üretim kapasitesini 240 bin tona çıkarmak için yatırımlarını sürdürüyor. Tosyalı, bu tesisin Avrupa’daki büyüme hedeflerinin önemli bir parçası olduğunu ifade etti.
Cezayir’de Hidrojenle Çalışan İlk Tesis
Cezayir’deki Tosyalı Algérie tesislerinde, hidrojenle ticari üretim yapabilen dünyadaki ilk DRI tesisi devreye alındı. Yıllık 5 milyon tonun üzerine çıkan DRI üretim kapasitesiyle Akdeniz havzasının en büyük üretim kapasitesine ulaştıklarını belirten Tosyalı, “Yeni peletleme ve zenginleştirme tesisleriyle birlikte 4 milyon tonluk ilave kapasite yatırımlarımızı yıl sonuna kadar tamamlayacağız” dedi.
Teneke Üretiminde Yatırım Hamlesi
Türkiye’nin teneke ihracatının yüzde 70’ini gerçekleştiren Tosyalı Toyo tesislerinde, teneke üretim kapasitesini iki katına çıkararak 650 bin tona ulaşmayı hedeflediklerini belirten Fuat Tosyalı, bu kapsamda 200 milyon dolarlık yeni bir yatırımın devreye alınacağını açıkladı. Ayrıca, Tin Free Steel (kalaysız teneke) gibi ürünlerin üretimine yönelik yatırımların da sürdüğünü kaydetti.
Karbon Ayak İzi ve Haksız Rekabetle Mücadele
Fuat Tosyalı, sektörün yeşil dönüşüm yatırımlarına hız vermesi gerektiğini vurgulayarak, “Türk demir-çelik sektörü çevre dostu üretim modellerini benimsemeli ve karbon ayak izini azaltmalı. Bakanlığımızın aldığı anti-damping kararları önemli; bu kararların diğer ürünlere de genişletilmesini bekliyoruz. Türkiye de Avrupa ve ABD gibi Çin’e karşı daha sıkı koruma tedbirleri almalı” dedi.
İhracatta Güçlü Performans
2023 yılında 6 milyar dolarlık ciroya ulaşan Tosyalı Holding, bunun yaklaşık yarısını yurt dışı gelirlerinden elde etti. Fuat Tosyalı, şirketin ihracat satışlarının yüzde 60’ını oluşturduğunu belirterek, “100’den fazla ülkeye ihracat yapıyoruz. Artan ürün çeşitliliğimiz ve kapasitemizle ihracat coğrafyamızı genişletiyoruz” diye konuştu.
Sürdürülebilirlik Odaklı Başarı
Tosyalı Holding, Avrupa’nın en büyük boru üreticisi olarak Almanya’daki “Ren Su Boru Hattı” (RWTL) projesi gibi önemli çevresel dönüşüm projelerinde yer almaya devam ediyor. Şirket, global yatırımları ve sürdürülebilirlik odaklı projeleriyle sektöründe öncü olma vizyonunu sürdürüyor. Libya, Angola ve Cezayir’deki yatırımlarıyla Tosyalı Holding, bölgesel liderliğini pekiştirirken, küresel ölçekli büyüme hedeflerini de güçlendiriyor.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.