Toyota'dan yalanlama
Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye A.Ş., meslek hastalığı iddiasına ilişkin olarak "Japonya'dan bir heyetin geldiği, bu heyetin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile görüştüğü ve işçilerin şikayetlerini giderecek nitelikte 2.5 milyon dolarlık yatırım kararı alındığı haberlerinin doğruyu yansıtmadığını açıkladı. Şirket, yatırımların durdurulacağı" yönündeki haberlerin de kesinlikle doğru olmadığını bildirdi.
Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye A.Ş., basında bugün yer alan, "İşçi, çalışma ortamına parmak basınca Toyota ayaklandı", "Toyota işçisine çarptı, kaçacak" yönündeki haberler üzerine yazılı bir açıklama yaparak, söz konusu haberlerin gerçeği yansıtmadığın bildirdi.
"18 YILDA SADECE DÖRT MESLEK HASTALIĞI İDDİASI İLE DAVA AÇILDI, SGK'DA İDDİALARIN DOĞRU OLMADIĞI TESPİTİNDE BULUNDU"
Açıklamada, üretimin başlaması üzerinden geçen yaklaşık 18 yıl içinde sadece dört adet meslek hastalığı iddiası ile dava açıldığı belirtildi. Açıklama, şöyle devam etti.
"Devam etmekte olan bu davaların üç tanesi için Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından düzenlenen raporlarda, iddia sahiplerinin meslekte kazanma gücü kaybı yüzde sıfır olarak belirlenmiş, bir başka deyişle SGK Başkanlığı da meslek hastalığı iddialarının doğru olmadığı yolunda tespitte bulunulmuştur. Meslek hastalığı konusunda açılan 4'üncü ve son davada, SGK Yüksek Sağlık Kurulu, davacının ilgili hastalığının mesleki olmadığına dair kararını geçtiğimiz günlerde Mahkemeye bildirmiştir. Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye A.Ş., haberde belirtildiği üzere meslek hastalıkları ile ilgili hiçbir dava kaybetmemiş ve tazminat ödememiştir" denildi.
"2.5 MİLYON DOLARLIK YATIRIM VE BAZI BANKANLARLA GÖRÜŞÜLDÜĞÜ DOĞRU DEĞİL"
Haberde yer alan, Japonya'dan bir heyetin geldiği, bu heyetin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile görüşme yaptığı ve görüşmede işçilerin şikayetlerini giderecek nitelikte 2.5 milyon dolarlık yatırım yapacaklarını, bazı bakanlar ile görüşüldüğünü ve bu görüşmeler esnasında tazminat davalarından duyulan endişelerin dile getirildiğinin de doğru olmadığı bildirilen açıklamada, ortaya atılan bu iddiaların gerçekle bağdaşmadığı, zira, Japonya'dan Türkiye'ye herhangi bir heyet gelmediği ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve diğer bakanlıklar nezdinde görüşmeler yapılmadığı da bildirdi.
"ÇALIŞANLARIN SAĞLIĞINA VERİLEN ÖNEM DÜNYA STANDARTLARININ ÜZERİNDE"
Şirket tarafından yapılan açıklamada, çalışma koşullarının daha da iyileştirilmesinin sürekli bir faaliyet olarak yürütüldüğü, çalışanların sağlığına verilen önemin sadece Türkiye standartları değil, dünya standartlarının da üzerinde olduğu ifade edildi. İşçi sağlığı ve güvenliğinde ihtiyaç duyulan düzenlemelerin, sürekli olarak ve beklenmeksizin gerçekleştirildiği belirtilen açıklamada, "İddia edildiği üzere çalışanların şikayetlerini giderecek nitelikte 2.5 milyon dolar tutarında yatırım kararı alındığı doğruyu yansıtmamaktadır" açıklaması yapıldı.
"YATIRIMLARIN DURDURULACAĞI KESİNİKLE DOĞRU DEĞİL"
Açıklamada ayrıca, Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye A.Ş. tarafından, yatırımların durdurulacağı yönünde haberde yer alan ibarenin de kesinlikle doğru olmadığı belirtildi. Bugüne kadar 1.2 milyar Euro yatırımı bulunan şirketin, Türkiye'ye olan güveninin tam olduğu, yatırımları durdurmak şeklinde herhangi bir kararı olmadığı, aksine yatırımların artarak devam edeceği vurgulanarak, şöyle denildi:
"Bu durum, Toyota'nın Sakarya iline ve Türkiye'ye duyduğu güvenin en açık göstergesidir. İnsana saygıyı ön planda tutan şirketimizle ilgili bu tür asılsız haberler şirketimizin çalışanlarını ve tüm paydaşlarını derinden üzmektedir. Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye A.Ş. olarak, gerçekleri paylaşmak amacı ile fabrikamızın basın mensuplarına her zaman açık olduğunu belirtiriz."
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.