Ttso’da Gemi İnşa Kümelenmesi Bilgilendirme Toplantısı
KOBİ İşbirliği ve Kümelenme Projesi kapsamında yürütülen Gemi İnşa Kümelenmesi Bilgilendirme Toplantısı, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı Suat Hacısalihoğlu ve gemi inşa sanayicilerinin katılımıyla yapıldı.
Toplantıda konuşan Başkan Hacısalihoğlu, kümelenmenin ucuz girdi sağlama ve rekabet avantajı açısından son derece önemli bir uygulama olduğunu söyledi. Kümelenmenin önemini ve bunun yanı sıra mantığını da doğru kavramak gerektiğini vurgulayan Başkan Hacısalihoğlu, “Türkiye kümelenmede ne yazık ki çok geç kaldı. Batıda bu iş 100 yıl önce başladı. Dünyada da çok uygulaması var. Geç de olsa Ekonomi Bakanlığı bu konuda bir adım attı, önemli çalışmalar yapılıyor. Her şey KOBİ’ler için, yeter ki bu işin önemini ve mantığını doğru kavrayalım. Kümelenmenin özünde girdi maliyetlerinin düşürülmesi yoluyla rekabetçi ortama uyum sağlanması vardır. Amerika’da, Avrupa’da, Japonya’da aynı sektördeki firmalar kümelenme yoluyla işbirliği yaparak ucuz girdi temin ediyor ve kaliteli üretim yaparak rekabette avantajlı hale geliyorlar” dedi.
İş dünyasının artık dış piyasalara açılmaya odaklanması gerektiğinin altını çizen Başkan Hacısalihoğlu, globalleşmeyle sınırların ortadan kalktığını ve ticaret anlayışının da değiştiğini kaydederek “Artık dünyaya ne satabiliriz diye bakmalıyız. Globalleşmeyle sınırlar kalktı. Artık hedefimiz dış pazarlar olmalı. Kendimizi dışa açmalıyız. Dış dünyada olan bitenin farkında olmalıyız. Kabuğumuzu kıralım, dışarıya açılalım. Dünyayı, teknolojiyi, gelişmeleri yakından takip etmeliyiz. Her şeyi devletten beklemek doğru değil, iş özel sektöre düşüyor” diye konuştu.
Toplantıda daha sonra Proje Koordinasyon Ofisi Uzmanlarından Emrah Ayvaz, kümelenmenin ne olduğu, kümelenmeye verilen destekler, kümelenmenin faydaları ve hedefleriyle ilgili bir sunum yaptı. Ayvaz, kümelenmenin faydalarını şu şekilde sıraladı:
“Ortak hizmet ve mal alımı gibi yöntemlerle girdi maliyetlerinin düşürülmesi, küme markasının oluşturulması ile pazarın genişletilmesi ve yeni pazarlara giriş, yerel iş ağlarının oluşturulması, uluslararası iş ağlarına entegrasyon, kamu ihaleleri için ortaklıklar, çok ortaklı girişim ve projeler için ‘teşvik’ ve ‘destek’ , üniversite-sanayi işbirliğini teşvik programları, Ar-Ge, pazarlama, finansal kaynaklara ulaşım.”
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.