Vapur ihalesi iptal edildi
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, başta Gemi Mühendisleri Odası olmak üzere gemi inşa sektörünün şartnamesine sert tepki gösterdiği ve ihalesinde sadece bir firmanın geçerli teklif verdiği 15 yolcu vapuru satın alma ihalesini iptal ettiklerini açıkladı.
Yeni Asır'ın gerek ihale öncesi gerekse de sonrasındaki eleştiri ve talepleri sürekli gündemde tuttuğu ihale tekrarlanacak. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun, yeni ihaleye çıkarken gelen olumlu eleştirileri de dikkate alacaklarını açıklaması, sektörün tepki gösterdiği şartnamede de değişikliğe gidebileceği şeklinde yorumlandı. Sektör, özellikle şartnamede belirtilen gemilerin karbon kompozit malzemeden yapılması şartı nedeniyle, bu gemilerin sadece yurtdışında bir-iki tersanede yapılabileceği, bu vapurları Türkiye'de bir üreticinin yapmasının mümkün olmadığı eleştirisinde bulunuyordu. Sektör, bu şartın değişmesi halinde bu vapurların yurtiçinde çok daha ucuz maliyetle yapılabileceğini vurguluyordu.
ESAS İPTAL NEDENİ Dün basın mensuplarıyla sohbet toplantısında bir araya gelen Kocaoğlu, 15 yolcu vapuru ve yedek parça alım ihalesinin yüksek fiyat, düşük fiyat sorgulamasını geçemediği için iptal etiklerini söyledi. Süreç içinde olumlu eleştirileri de dikkate alarak vapur ihalesi yolculuğuna devam edeceklerini açıklayan Kocaoğlu, "Tek kişiye ihale verilmez" gibi
söylemler olduğunu belirterek şunları kaydetti: "Tabii mevzuatı ne kadar biliyorlar, bilmiyorlar ona birşey diyemeyeceğim. Ama biz vapur ihalesini iptal ediyoruz. Ufak tefek başka nedenler de olabilir ama esas iptal nedenimiz verilen teklifin bizim yaklaşık maliyetimizden aşırı yüksek olması. Bu konuda önümüzdeki süreçte değerlendirmemizi yapıp süreç içindeki yapıcı eleştirileri de dikkate alarak vapur ihalesi konusunda yolumuza devam edeceğiz."
'PROJELERİ KONUŞTUK'
Geçtiğimiz günlerde yaptığı Ankara ziyareti hakkında da bilgi veren Kocaoğlu, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile de yaklaşık 2 saat süren bir toplantı yaptıklarını ifade etti. Kocağlu, görüşmede tramvay, gıda ve inşaatçılar çarşısında yol düzenlemesi, hızlı trenin Basmane'ye kadar uzatılması konularının öne çıktığını söyledi. Binali Yıldırım ile sadece kendi bakanlığını değil, İzmir ile ilgili bütün konuları masaya yatırdıklarını belirten Kocaoğlu, bazı konularda önümüzdeki günlerde önemli gelişmeler olacağını ifade etti.
Kocaoğlu, Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakçı ile de bir araya geldiklerini, Üçkuyular-Halkapınar tramvay projesinin öne çıktığını belirterek, "Belli projelere yurtdışı finansmanına izin verilmesi ile ilgili görüşmelerde bulunduk. İzin konusunda iki tane husus öne çıkıyor:
Biri DPT yatırım programına alınmış olması, zaten bu olmasa Hazine'ye müracaat edemiyorsunuz, ikincisi de ilgili belediyenin Hazine'ye gecikmiş borcunun olmaması, zaten bizim borcumuz yok" şeklinde konuştu.
'KENTİN ZARARINA'
Kordon'daki bazı işyerlerinin tentelerinin naylonla kapatılmasının yanlış olduğunu belirten Aziz Kocaoğlu, çirkin görüntü oluştuğunu ve buna kesinlikle izin verilmeyeceğini söyledi. Tente konusunda üzücü bir dayatma ile karşı karşıya olduklarını belirten Kocaoğlu, "Oranın naylon ya da herhangi bir malzeme ile kapatılmasının şehrin görünümüne uygun olmadığı toplum genelinde de hem fikir olunan bir konu. Eğer sigara yasağı söz konusu ise, dört tarafının naylonlarla çevrilerek İzmir Kordon'unun naylonlarla kapatılması doğru değil. Ayrıca yangın tehlikesi nedeniyle insan sağlığı söz konusu. Eğer biz bu tentelere müsaade edersek bir sabah bakmışsınız ki, prefabrike veya tuğlalarla örülmüş duvarları görürüz. Belediye ile bu kadar zıtlaşmanın doğru olmadığı, kimsenin de bu tavır içinde olmaması gerektiği kanısındayım. Basın mensuplarından da destek istiyorum. Bunu malzeme yapmak belediyenin ve İzmir'in zararına" dedi.
Kocaoğlu, CHP İzmir İl Başkanı Tacettin Bayır'ın önerdiği tenteleri uygulayan işyerlerine müdahale edilmediği yönündeki bir soruya da "Oradaki örnek tente İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yönetmeliği ve çalışmasını etkilemez, orada bir örnek var, o örnek bizim kurullarımızdan, kent estetiği birimimizden geçmiş bir proje değil" şeklinde cevap verdi.
KRUVAZİYER LİMANI
Başkan Aziz Kocaoğlu, bir soru üzerine kaldırım işgali konusunda hem ilçe belediyelerine hem de Büyükşehir'e büyük görev düştüğünü söyledi. Kaldırım işgali konusunda Kabahatler Kanunu uyarınca uygulanan 154 liralık cezanın caydırıcı olmadığını vurgulayan Kocaoğlu, "Dışarıda oturulmasın demiyoruz, belli boyutta esnafa izin verilmesinde fayda var. Herkesin birlikte çalışması gerekir" dedi.
Kruvaziyer limanının yap-işlet-devret modeliyle yapılacağını, yoğunluk, trafik artışı gibi konularda çalışma yaptıklarını DLH yetkililerine öneriler ileteceklerini belirten Kocaoğlu, kruvaziyer limanına da, Konak tünellerine de karşı olmadıklarını sözlerine ekledi. Kocaoğlu, "DLH Yeni kruvaziyer limanını yap-işlet-devretle yapılması yönünde bir sunum yaptı. Biz orada, o konuyla ilgili kent açısından düşüncelerimizi belirttik. Bu görüşler çerçevesinde de arkadaşlar notlarını aldı. Trafik yoğunluğu, artışı gibi konularda önerimiz oldu. Bunların tartışılması yönünde mutabık kaldık. Yoğunluk artışı bir planlama kuralı. Buna planlama yaparken uymak zorundayız. Bunu da herkesin bilmesini istiyoruz ki biz ne Konak Tüneli'nin yapılmasına ne de kuruvaziyer limanın büyütülmesine karşıyız. Dosyalar hazırlandığında Büyükşehir destek verecek" dedi.
Daha önce hatırlanacağı gibi GİSBİRİN Açıklaması vardı:Gemi İnşa Sanayicileri Birliği (GİSBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kıran, önceki gün yapılan vapur ihalesinde tek bir firmanın yeterli teklif vermesinin bekledikleri bir gelişme olduğunu belirterek, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'ndan ihaleyi iptal etmesini beklediklerini açıkladı. Kocaoğlu'ndan yeni bir ihale açılmasını istediklerini, yeni bir şartname hazırlanması için davet beklediklerini belirten Kıran, "Bu ihalenin muhammen bedeli 300-350 milyon lira. Hollandalı firmanın verdiği teklif ise bu rakamın çok üstüne çıktı. Bu nedenle büyük ihtimalle ihalenin iptal edilmesini bekliyoruz. Türk gemi inşa sanayicileri olarak bu gemileri muhammen bedelin yarısına mal etmeye hazırız" dedi. Kıran, "Hatta yeni ihale yap-işlet-devret modeliyle yapılsın. Böylece para da Büyükşehir'in cebinde kalır, bankaya boşuna faiz ödenmez. Gemileri 7-8 sene işleten firma, tekrar belediyeye devreder" dedi.
Kocaoğlu'nu ihale öncesi İzmir'de ziyaret ettiklerini hatırlatan Kıran, o ziyarette de ihaleye tek geçerli teklifi Hollandalı Damen firmasının vereceğini açıkladıklarını söyledi. Kıran, "Ziyarette 18 firmanın şartname aldığı söylendi. Ancak bu firmalar ihale şartnamesini görmek için şartname aldılar. Yoksa şartnamede istenen nitelikte gemi üretecek durumda değiller. Hollandalı firmanın verdiği teklif olan 186 milyon euro ise muhammen bedelin çok üzerinde. Üstelik bu rakamın içinde alınacak 2 araba feribotu ve limanların iyileştirilmesi yok. Beklentimiz Büyükşehir Belediye Başkanı'nın ihaleyi iptal etmesi yönündedir" diye konuştu. GİSBİR, Gemi Mühendisleri Odası, Türk Loydu, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin bir araya gelerek yeni bir şartname hazırlaması gerektiğini belirten Kıran, Turyol firmasından da danışmanlık alabileceklerini söyledi. Kıran, "En optimum projeyi birlikte hazırlayalım. Hatta 3-4 ayrı gemi tasarlayıp bunları İzmir halkının tercihine sunalım. Türk tersaneleri olarak gemileri muhammen bedelin yarısına inşa ederiz. Gemiler tek bir tersane yerine parça parça farklı tersanelerde yapılabilir. Gerekirse konsorsiyum da kurarız. Ancak bunun için gemilerin alüminyum ya da sac olması gerekiyor. Karbon kompozitte ısrar edilirse yine tek bir firma teklif
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.