TUBİTAK ile beraber yürüttüğümüz projelerimiz var
Ar-Ge çalışmalarına son derece önem veren ve TUBİTAK ile beraber yürüttüğü pek çok projeleri olan Act Otomotiv son dönem çalışmalarıyla adından sıkça söz ettiriyor. Genel Müdür Kemal Aydın, Act Otomotiv firmasının yapmış olduğu çalışmaları ve piyasaya sunmuş olduğu yeni ürünler hakkında detaylı bilgileri sizler için paylaştı.
Sorularımıza geçmeden önce bizlere kendinizden ve firmanızdan bahseder misiniz?
Firma ortağım Tolga Vurgunlu ve ben otomotiv sektöründe çeşitli kademelerde görev aldıktan sonra 2005 yılında ACT Otomotiv’ i kurarak, otomotiv sanayiine tasarım, imalat ve mühendislik konularında anahtar teslim çözümler sunmaktayız. 2012 yılında Uludağ Üniversitesi Ulutek Teknoparkı’ nda kurmuş olduğu Ar-Ge Ofisi ile metal işleme ve birleştirme makinaları konusunda Ar-Ge faaliyetlerine başlamıştır. Hali hazırda 8’i mühendis, toplam 25 kişilik kadrosuyla KOSGEB ve TÜBİTAK destekli projeleri ile ürünlerini geliştirmektedirler.
Müşterilerinize sunmuş olduğunuz ürün ve hizmetler neler?
Kuruluşundan bu yana ana ve büyük yan sanayilere otomasyonlu montaj hatları, özel makina ve ekipmanlar, kontrol fikstürleri ve kaynak jigleri tasarım ve imalatı yapmaktadır. 2008 yılından beri ürünlerini Almanya, Fransa, İspanya, Çek Cumhuriyeti ve Fas’ daki müşterilerine ihraç etmektedir. Ar-Ge faaliyetlerimizin sonucu olarak Türkiye’ de ilk kez üretilen ve Mactera markasıyla haziran ayında satışa sunulan Servo Kontrollü Perçin Makinası’ dır. Özellikle otomotivde kullanılan mekanizma parçalarında perçin yüksekliğini kontrol altında tutmak için geliştirilen bu makinamız mekanizmalı parça üreten firmalar tarafından büyük ilgi görmüştür. Bu ürünümüzle Almanya ve Romanya’ ya ihracatımız başlamıştır.
Ağırlıklı olarak hangi sektörlere hizmet veriyorsunuz? Firmamız, ağırlıklı olarak otomotiv sektörüne hizmet vermektedir. Ar-Ge çalışmalarınız hakkında bilgi alabilir miyiz?Mümkünse referanslarınızdan bazılarını öğrenebilir miyiz?
Ar-Ge çalışmalarımıza 2012 yılında Ulutek Teknoloji Geliştirme Bölge’ sinde kurduğumuz organizasyonla başladık.2012 ‘den buyana tamamladığımız irili ufaklı yirmi Ar-Ge projesi bulunmakta. KOSGEB’ in Ar-Ge İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama Programı’ nı Servo Kontrollü Perçin Makina’ sı ile geçen yıl Eylül ayında tamamladık. Hâlihazırda TUBİTAK’ la beraber yürüttüğümüz ve başlatacağımız 5 adet büyük proje bulunmakta. Özellikle çalışmalarımızı teknolojik katma değeri yüksek ürün ve proseslere yönlendirmiş bulunmaktayız. Başta Toyota ve TOFAŞ olmak üzere birçok OEM’ e hizmet vermekteyiz. Yurtiçi ve yurtdışı Pazar payınız satışlarımızı arttırdık. Mevcutta 4 olan model sayımızı 2014 yılı sonunda 8’ e çıkarıp, pazar payımızı günden güne arttırmak istiyoruz.
Yurtiçi ve yurtdışı Pazar payınız dan bahsedecek olursak; Pazar payınız, cironuz ve üretim rakamlarınız hakkında bilgi alabilir miyiz?
Satışına yeni başladığımız Servo Perçin Makinasına ilave olarak pazarın istediği Pnömatik Perçin Makinasını da ürün gamımıza ekleyip,satışlarımızı arttırdık. Mevcutta 4 olan model sayımızı 2014 yılı sonunda 8’ e çıkarıp, pazar payımızı günden güne arttırmak istiyoruz.
2014 yılından beklentileriniz neler? Önümüzdeki dönemlerde ACT Otomotiv neler yapmayı hedefliyor?
ACT olarak hedefimiz otomotiv sanayisinin ve Türkiye’ nin büyüme hedeflerine paralel büyümesini sürdürmektir. Tamamlanan projelerimizin seri üretimi ile ilgili yatırımlarımız ve yeni Ar-Ge projelerimiz için gerekli yatırımları planlıyoruz. Markamız Mactera’ yı Türk Makina Endüstrisi’nde bilinen ve güvenilen bir marka haline getirmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.
Son olarak eklemek istedikleriniz…
Makina endüstrisinde son yıllarda (Almanya, Amerika ve Çin’ de) “Smart Production”, “Smart Manufacturing”, “Smart Factory” kavramları konuşulmaya başlanmış, internete dair her şeyin üretimde daha fazla kullanılması ile dijital üretim sistemlerinden, akıllı üretim sistemlerine geçiş, yeni trendler olarak kavramsallaşmaktadır. Almanların Endüstri 4.0 başlığı altında sistematiğe dökmeye başladıkları bu senaryoya göre, Mactera markası adı altında üreteceğimiz makinaları akıllı fabrikalara uygun olarak geliştirmeye ve tasarlamaya başlayacağız.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.