Türk uzun mamul ihracatçıları Latin Amerika'yı hedefliyor
Türkiye'nin Latin Amerika'ya uzun mamul ihracatları
Türkiye'nin Latin Amerika'ya uzun mamul ihracatları
Türkiye'nin Latin Amerika'ya uzun mamul ihracatları
Arjantin'in Türk menşeli uzun mamullerdeki ani artışı gündeme getirmesinin hemen ardından, diğer Latin Amerika ülkeleri de Türkiye'den gelen ithalatlarda ciddi artışlar gözlüyor. Ancak bu bölgelerde anti-damping önlemleri alınması pek olası gözükmüyor.
Şili'deki ticaret kaynakları, Ocak-Kasım döneminde Türkiye'den Şili'ye gelen profil ithalatlarının bu yıl 2009'a kıyasla 140'lık bir artış gösterdiğini belirttiler. Ancak Şili pazarı, Arjantin ve Brezilya'ya kıyasla daha açık bir pazar olduğundan, Şili'nin gündeminde herhangi bir anti-damping önlemi yer almıyor.
Steel Business Briefing'in görüştüğü bir tüccar, "Deprem ve tesis kapanışlarıyla birlikte, bu yıl Şili açısından zor bir yıl oldu. İthal malzemeleri tabii ki memnuniyetle karşıladık. Önümüzdeki birkaç yıl Şili'de güçlü tüketim seviyeleri gözlenecek ve Şili, kişi başına düşen çelik tüketimi en yüksek Latin Amerika ülkesi olacak gibi gözüküyor; bu nedenle ithalatlardaki artış devam edebilir" yorumunda bulundu.
SBB'nin yerel pazar kaynaklarından edindiği bilgiye göre, diğer Latin Amerika ülkelerinde de, Türk menşeli uzun mamul ithalatlarında artışlar gözlendi. Örneğin aynı kıyaslamaya göre Guatemala'da 250, Kosta Rica'da 300, Paraguay'da da yaklaşık 200 oranında artış görüldü.
Özellikle Paraguay, devam eden grev ve uzun mamul üreticisi Acepar'daki bakım çalışmalarına yapılan yatırımın yetersiz kalması sonucu, bu yıl üretiminde aksaklıklar yaşadı.
Uluslararası Gemi Geri Dönüşüm Birliği'nin yeni başkanı bir Türk
ISRA başkanlığına Adem Şimşek seçildi
Steel Business Briefing'in Türkiye Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği'nden (Gemisander) aldığı bilgiye göre, Uluslararası Gemi Geri Dönüşüm Birliği'nin (ISRA) 13 Aralık'ta Hong Kong'da düzenlenen genel kurulunda başkanlığa Adem Şimşek seçildi. Şimşek, Gemisander'in de başkanlığını yürütüyor.
Şimşek, görevde olduğu dönemde daha sağlıklı bir gemi hurda endüstrisi için çalışacağını ve gemi söküm kapasitesinde artış hedefleneceğini bildirdi.
Çin'deki Changjiang Ship-Recycling Yard tersanesinden Li Hongwei de ISRA'nın başkan yardımcılığına seçildi.
Türkiye ham çelik üretiminde 14 artış bekleniyor
Türkiye uzun ham çelik üretimi
Bin ton. Kaynak: DÇÜD
Kasım 2010 Ocak-Kasım 2010 Ocak-Kasım 2009
Kütük 1,791 19,770 18,800
Toplam 2,478 26,115 23,119
Türkiye uzun ham çelik üretimi
Türkiye ham çelik üretiminin 2010'da 14 artışla yaklaşık 29 milyon tona ulaşması bekleniyor. Türkiye Demir Çelik Üreticileri Derneği (DÇÜD) Genel Sekreteri Veysel Yayan, Steel Business Briefing'e verdiği bilgide, uzun mamullere ayrılan ham çelik üretiminde sadece 5'lik bir artış beklendiğini söyledi.
Türkiye'nin ihracatlarının da tonaj bakımında 6 düşmesi bekleniyor; ancak ihracatların değeri 2010'da geçen yıla kıyasla 10 artacak.
Kasım ayında, bir haftalık bayram tatili nedeniyle, uzun mamuller için ham çelik üretimi ufak bir düşüşle 1.8 milyon tona indi. Ekim üretimi ise 2 milyon ton olarak kaydedilmişti; bu da şu ana kadar bu yılın zirvesine işaret etmektedir. Kasım ayında toplam ham çelik üretimi ise 2.5 milyon ton olarak kaydedildi.
Daiyang SK Türkiye'deki paslanmaz çelik üretimini artırıyor
Daiyang SK kapasiteyi yukarı çekiyor
Koreli sermayeye ait Daiyang SK Metal (DY SK) şirketi, Steel Business Briefing'e verdiği bilgide, Çorlu'daki paslanmaz çelik soğuk haddeleme fabrikasında, yeni tesislerle birlikte kapasitenin 90,000 ton/yıla çıkacağını bildirdi.
DY SK'nın sözcüsü SBB'ye yaptığı açıklamada, yeni tesisin hemen hemen hazır olduğu ve testlerin devam ettiği bilgisini verdi ve tesisin Şubat 2011 sonu itibariyle ticari üretime başlayacağını kaydetti.
DY SK, şu an 30,000 ton/yıllık bir kapasiteyle 450-850mm genişliğinde ve 0.1-0.8mm kalınlığında 304 tipi ve 430 BA paslanmaz saclar üretiyor. Yeni tesisin, 1,219mm genişliğine ve 3mm kalınlığına kadar 304 2B tipi ve gofrajlı malzemeler üretebileceği öğrenildi.
Şirket, üretim için sıcak band ihtiyacını çoğunlukla Kore'den karşılıyor; ürünlerini ise Türkiye yerel pazarı ile Doğu Avrupa pazarlarına tedarik ediyor.
DY SK'nın hissedarları, daha önce de aktardığımız gibi, Daiyang (70) ve SK Networks (30) şirketleridir.
Dahilde işleme rejiminde bürokrasi hafifletiliyor
Dahilde işleme rejimi ve Türk çelik üreticileri
Türkiye Dış Ticaret Müsteşarlığı (DTM), dahilde işleme rejimi kapsamında ikincil işlem görmüş ürünleri fire olarak kaydettirmekten dolayı kısa süre önce cezaya çarptırılan Türk çelik üreticileri için genel af getiriyor ve bürokrasiyi yumuşatıyor. Steel Business Briefing'in Türk Demir Çelik İhracatçıları Birliği'nden aldığı bilgiye göre, Türk tesisler, 13 Mayıs 2011'e kadar fireye çıkarılmış maddeleri yeniden ikincil işlem görmüş ürünler olarak kaydettirebilecekler.
Türk Demir Çelik Üreticileri Derneği (DÇÜD) Genel Sekreteri Veysel Yayan, SBB'ye yaptığı açıklamada, sadece çelik tesislerinin değil, tekstil ve gıda üreticileri gibi dahilde işleme rejiminden yararlanan diğer tüm imalatçıların da gümrük kontrollerine ve cezaya tabi tutulduğunu belirtti.
SBB'ye konuşan Yayan, "Fire oranları üreticiden üreticiye göre değişiyor. Bunların nedeni DTM ile üreticiler arasında bazı yanlış anlaşılmaların olmasıdır. DTM şu an, üreticiler için aşırı bürokrasiyi hafifletmiştir" açıklamasında bulundu.
Türkiye'nin boru ihracatları on bir ayda 1.5 milyon tona ulaştı
Türkiye'nin boru ihracatları
Ortadoğu ve Kuzey Afrika (MENA) bölgesi ile ABD'den yapılan alımlar sonucu, Türkiye'nin boru ihracatları Kasım ayında da güçlü bir görüntü çizdi. Ancak Kasım ihracatları yine de Ekim seviyelerinin biraz altında kaldı. Steel Business Briefing'in piyasa kaynaklarından aldığı bilgiye göre, alıcılar 2011 başında ellerinde fazla stok bulundurmak istemediğinden, bu düşüş trendinin yılsonuna kadar devam etmesi bekleniyor.
İstanbul Maden ve Metal İhracatçı Birlikleri (İMMİB) tarafından yayınlanan verilere göre, Türkiye'nin Kasım ayı çelik boru ihracatları, geçen yılın aynı ayına göre 26 artışla 137,994 tona çıktı. Ancak bu rakam, 162,017 tonluk Ekim 2010 ihracatlarının 15 gerisinde bulunuyor.
2010'un ilk on bir ayında Türkiye'nin toplam ihracatları, geçen yılın aynı dönemine göre 8 artışla 1.52 milyon tona ulaştı.
Kasım ayında Irak 23,910 tonluk ithalatıyla yine güçlü bir alıcı oldu. Cezayir de, devam eden projeler nedeniyle Türkiye'den boru alımlarını sürdürdü ve 21,966 tonluk ithalat gerçekleştirdi. Bu ülkeleri Ürdün (12,394 ton) ve ABD (11,126 ton) izledi.
Avrupa'da talep ve fiyat beklentileri güçlendi
Avrupalı şirketlerin talep beklentileri ©SBB 2010
Katılımcıların 'si
Talep artışı İstikrar Talep düşüşü
13 Aralık haftası 57 30 13
6 Aralık haftası 39 47 14
Haftalık değişim +18 -17 -1
The Steel Index pazar araştırması sonuçları
The Steel Index'in (TSI) bu hafta yayınladığı karbonlu çelik pazar araştırması sonuçları, Avrupa'daki fiyat ve talep artışı beklentilerinin geçen haftadan bu yana güçlü bir şekilde arttığını gösteriyor. Ancak ABD'de tepe noktalara ulaşmış olan beklentiler bu haftaki ankette zayıflama gösterdi; bu da genelde piyasa algısındaki bir değişimin habercisi olarak görülmektedir. Stok seviyelerine ilişkin olarak da, ankete katılan şirketlerin yaklaşık yarısı stoklarını istikrarlı seviyede tutmaya devam ediyor.
Avrupa'da önümüzdeki üç ay içerisinde talepte artış beleyen şirketlerin oranı 39'dan 57'ye çıktı; Avrupalı şirketlerin 30'u ise istikrarlı bir talep öngörüyor (tabloya bakınız). ABD'de ise önümüzdeki üç ay talepte artış bekleyen firmaların oranı 78'den 61'e inerken, ABD'lilerin 36'sı istikrarlı bir talep bekliyor. Global olarak ise şirketlerin 58'i talebin artacağını, 9'u ise talebin azalacağını tahmin ediyor.
Fiyatlarda artış bekleyen Avrupalı şirketlerin oranı 62'den 70'e çıktı; Avrupalıların 14'ü ise önümüzdeki üç ay fiyatların istikrarlı olacağını düşünüyor. Fiyatlarda artış bekleyen Kuzey Amerikalı şirketlerin oranı 78'den 72'ye gerilerken; talepte düşüş bekleyenlerin oranı 21'e çıktı. Global olarak ise, önümüzdeki üç ay fiyatlarda artış bekleyen firmaların oranı 68'den 70'e yükseldi; fiyatlarda düşüş bekleyen firmaların oranı ise değişmeyerek 18 seviyesinde kaydedildi.
Avrupa, Kuzey Amerika ve Asya'daki şirketlerin yaklaşık 50'si, stoklarının önceki haftaya kıyasla yine istikrarlı olduğu bilgisini verdi. Ancak Avrupa'da stoklarında düşüş kaydeden şirketlerin oranı 26'dan 37'ye çıktı.
Çoğunluğu Steel Business Briefing'e ait olan TSI hakkında daha fazla bilgi almak için www.thesteelindex.com websitesini ziyaret edebilirsiniz.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.