Türkiye'nin en büyük kapasiteli hidrolik silindir üreticisiyiz
Kayahan Hidrolik Yönetim Kurulu Başkanı Sevda Kayhan Yılmaz ile gerçekleştirdiğimiz röportajımızı sizlerle paylaşıyoruz.
Kayahan Hidrolik Yönetim Kurulu Başkanı Sevda Kayhan Yılmaz ile gerçekleştirdiğimiz röportajımızı sizlerle paylaşıyoruz.
Türkiye’deki en büyük kapasiteye sahip hidrolik silindir üreticisi konumunda olan Kayahan Hidrolik; 32 bin metrekaresi kapalı olmak üzere 100 bin metrekarelik alanda faaliyetlerini sürdürüyor. Referanslarından % 80’i AB ülkeleri olan firma, Ar-Ge çalışmalarına da önem veriyor. Türkiye’den yapılan hidrolik silindir ihracatının yüzde 60’ına yakınını yalnız başına karşılarken, ülke ekonomisine yaptığı katkılarla da adından sıkça söz ettiriyor.
Öncelikle sizi ve firmanızı tanıyabilir miyiz?
Konya’da 1965 yılında doğdum. 1988 yılında ODTÜ İşletme Bölümü’nden mezun oldum. Çocukluğumdan beri makina sektörünün içindeyim. Aile şirketlerimizin yönetim kurulu başkanlıklarının yanı sıra, Makine İmalatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanlığı, Makine ve Aksamları İhracatçıları birliği ve Makine Tanıtım Grubu Yönetim Kurulu Üyeliği, Konya Sanayi Odası Meclis Başkan Vekilliği görevlerini yürütmekteyim.
İlk paramı, döküm kumunun içindeki ergimiş madeni mıknatısla toplayıp, babama satarak kazandım. Sonra matkapla, rovelverde çalıştım, montaj yaptım. Yani liseyi bitirene dek aslında yaptığım vasıfsız işçilikti. Üniversiteden sonra büroya geçtim, hemen hemen her bölümde çalıştım: Teknik resim çizdim, maliyet muhasebesi yaptım, ithalat/ihracat işlemlerini öğrendim. Sonra firmaya ve kendime bir hedef koydum: Güçlenmek için yurt dışında müşteri bulmalıydık. Böylece dış ticarete başladık. Kısacası çocukluk yıllarımda başlayan makina sektöründeki çalışmalarıma halen aynı şevk ve kararlılıkla devam ediyorum.
Dünyaya 2000’li yıllarda açılan Kayahan Grup bugün, Türkiye’deki en büyük kapasiteye sahip hidrolik silindir üreticisi konumunda bulunmaktadır. Kayahan Hidrolik Makine Endüstri ve Ticaret A.Ş., KONSANTAŞ Konya Döküm Makine Sanayi ve Ticaret A.Ş., HİDROTUR Hidrolik Silindir Makine Metalürji ve Maden Sanayi Ticaret A.Ş. ve Kayahan İç ve Dış Ticaret A.Ş.’den oluşan Kayahan Grup, 32 bin metrekaresi kapalı olmak üzere 100 bin metrekarelik alanda faaliyetini sürdürmektedir.
Firmanızın bünyesinde hangi faaliyetler gösteriliyor, müşterilerinize hangi ürün ve hizmetleri sunuyorsunuz?
1950 yılında Konya’da kurulmuş olan Kayahan A.Ş., Türkiye’deki en büyük boyutsal kapasiteye sahip hidrolik silindir üreticisidir. Kayahan; kendisi bir aile şirketi olmasının ve aileden üç kuşağın aktif olarak yönetimde olmasının yanı sıra çalışanlarında da aynı aileden üç neslin birlikte emek harcadığı bir gruptur… 245 kişinin çalıştığı büyük bir ailedir Kayahan. Şirketin önemli bir yanı da, bu kadar erkek egemen bir iş alanında olmasına rağmen orta ve üst kademede kadınların oldukça aktif olmalarıdır. Şu an itibariyle 1,8m dış çapa ve 15m boya kadar silindir imalatı yapabilmekteyiz. Ayrıca tamir-bakım atölyemiz de mevcuttur. Isıl işlemler hariç sert krom kaplama, honlama, derin delik delme, kaynak gibi tüm üretim süreçleri kendi bünyemizde gerçekleştirilmektedir.
Uzmanlık alanımız ağır sanayide kullanılan, özel amaçlı ve büyük ebatlı, müşteriye özel hidrolik ve pnömatik silindirler üretmek. Avantajımız ise makina parkımızın büyük ebatlı silindirleri aynı anda çok sayıda üretebilmektir. Farkımız ise kaliteyi kontrol altında tutabilmek için imalat ve montaj sırasında yüzde 100 kontrol yapmamızdır. 2013 yılı hidrolik silindir üretimimizin yüzde 90’ı başta Avusturya, Almanya ve Fransa olmak üzere AB ülkelerine ihraç edilmiştir. Üretimimiz, ISO 9001:2008 yönetim, EN 1090.2-2008 kaynak kabul ve TS EN ISO 3834-2 kaynak kalite standartlarına uygun olarak gerçekleştirilmektedir
Müşterilerinizden gelen talepler doğrultusunda ürün yelpazenizi geliştiriyor musunuz? Mümkünse referanslarınızdan bazılarını öğrenebilir miyiz?
Firma olarak siparişe göre üretim yaptığımız için oldukça esnek bir yapımız ve teknik altyapısı güçlü ürün geliştirme birimimiz var. Yıllık 500 çeşidin üzerinde farklı tipte silindir üretmekteyiz. Tek tek isim vermek çok yerinde olmaz çünkü aynı sektörde de müşterilerimiz var. Bunun yerine, referanslarımızın %80’i AB ülkelerinden diyebiliriz.
Ağırlıklı olarak hangi sektörlere hizmet veriyorsunuz? Ürünleriniz hangi alanlarda kullanılıyor?
Hizmet verdiğimiz ana sektörler çimento/ maden/iş makinaları, demir ve çelik fabrikalarının özel hidrolik presleri, baraj kapağı silindirleri, limanlarda kullanılan yüksek kaldırma gücündeki vinçler, hidrolik pres silindirleridir.
Sektörde en sık karşılaştığınız sorunlar nelerdir? Bunların iyileştirilmesi için çözüm arayışlarınız nelerdir?
Firmaların Ar-Ge için akademik destek alamaması önemli bir sorun oluşturmaktadır. Türkiye olarak henüz teknoloji geliştiremiyoruz, sadece var olanı kullanabiliyoruz. Bu nedenle sanayinin akademisyenlerle iş birliği içerisinde olması zaruridir. Biz Türkiye makina sanayisi olarak teknoloji ve bilgiyi üretip satabildiğimiz zaman aslında dünya klasmanında ileri gidebileceğiz. Akademik kurumların Ar-Ge faaliyetlerinden ekonomik gelir sağlamasının yolu yeni kanun ve yönetmeliklerle açılmalı ki bu konularda çalışan akademik personel sayısı, yapılan akademik çalışma sayısı ve sanayi kuruluşları ile yapılan iş birliklerinin sayısı ve niteliği artsın.
Sektöre sunduğunuz en yeni ürünlerinizden, özelliklerinden ve getirdiği avantajlardan bahseder misiniz?
Yıllardır dikey teknoloji kullandığımız honlama ve sert krom kaplama üretimlerimizi daha hızlı ve verimli yatay uygulamalara doğru kaydırdık. Yatay honlamada CNC teknolojisini kullanan ve 15 metre honlama yapabilen tek Türk firmasıyız. Nikel-Krom kaplama konusundaki yatırımımızı ise yeni tamamladık. Artık NiCr kaplı hidrolik silindirler de üretebiliyoruz. Üstünde çalıştığımız iki önemli proje var, bunu ilerleyen günlerde müşterilerimizle paylaşacağız.
Türkiye’de hidrolik ve pnömatik ve makina sektörlerinin genel durumu, pazar büyüklüğü ve gelişimi hakkında neler düşünüyorsunuz?
Türkiye’den yapılan hidrolik silindir ihracatının yüzde 60’ına yakınını yalnız başına karşılayan bir şirket olarak, ülke ekonomimize yaptığımız katkının haklı gururunu yaşıyoruz.
Gerek yurt içinde, gerekse yurt dışında yeterince rekabet edebilmek; 2023 vizyonu içerisinde hedeflenen 500 milyar dolarlık ihracat hedefine gereken katkıyı üretebilmek için faaliyet gösterdiğimiz Konya’nın teşvik politikalarıyla daha fazla desteklenmesini bekliyoruz. Ayrıca ülke genelinde makine imalatının desteklenmesi gerektiğine inanıyoruz çünkü makine üretimi kalkınmanın temel taşıdır.
Kısa ve uzun vadede hayata geçirmeyi düşündüğünüz plan ve projeleriniz neler?
Rekabet gücümüzün olduğu boyca veya çapta en büyük silindirleri üretebilmenin yanı sıra ürettiğimiz silindirlerde krom ve nikel kaplama teknolojisini kullanmak önemsediğimiz konular arasındadır.
Ayrıca, tampon silindirleri üzerinde ürün geliştirme faaliyeti sürdürmekteyiz; bu ürün gamında Avrupa’nın en önemli üretim firması olma hedefindeyiz. Yılda 6 bin-8 bin adetlerde olan silindir üretimimizi artıracak donanıma ve pazara ulaşmak, bu hedefimiz doğrultusunda gereken yatırımları yapacak güçlü bir ekonomik ve teknik yapıyı kurup muhafaza etmek ileriye yönelik hedeflerimizdendir.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.