Türkiyenin En Büyük Full Otomasyonlu Tesislerinden Birine Sahibiz
2015 yılını başarılı bir şekilde geride bırakan Konkap A.Ş. 2016 yılı için önemli projeler geliştirmeyi hedefliyor. Siyasi açıdan istikrarın sağlanmasıyla birlikte yeni yılda sektör açısından 2015 yılına oranla daha başarılı işler yapılacağını düşünen Konkap A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Duygu Çınar; firmasına ve sektöre yönelik birtakım bilgileri bizlerle paylaştı.
KONKAP A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Duygu Çınar ile gerçekleştirdiğimiz röportajımızı sizlerle paylaşıyoruz.
Sorularımıza geçmeden önce kısaca kendinizden ve firmanızdan bahseder misiniz?
Konkap A.Ş. olarak 2013 yılında kurulan firmamızın Konya 4. Organize Sanayi Bölgesi’nde 20.000 m2 alanda inşaa edilen fabrikası Mayıs 2015 tarihinde çalışmaya başlamıştır. Konkap A.Ş. 4 ortak firma iştiraki ve 20 Milyon sermaye ile kurulmuştur. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı olarak Emin Arslan, Sami Güler ve Hasan Ali Nohutçu görev almaktadır.
Galvanizleme tesisinizin kapasitesi, teknolojisi ve donanımları hakkında bizleri bilgilendirir misiniz?
Tesisin teorik kapasitesi 60.000ton/ yıl’dır. Halen iki vardiyede çalışma yapılmaktadır. Tamamen fason SDG işlemi yapılmakta olup halen her hangi bir çelik üretimi söz konusu değildir.
Tesis başlıca şu kısımlardan oluşmaktadır:
• 12.5 mt.x 1.5mt.x2.7 mt. Ölçülerinde Hasco Galvaniz Ocağı ve Kettle
• Enclosure ocak üstü kapama ve Toz Tutma Filtre Ünitesi
• Tam kapalı Yüzey Temizleme odası
• Doğalgaz ısıtmalı Kurutma Fırını ve Kapak, konveyör Sistemi
• Atık su Arıtma tesisi • Scrubber Asit buharı tutma sistemi
• Toplam 13 adet 13 mt uzunluk ve 2.7mt derinlikte ısıtma ve havalı karıştırmalı PE kimyasal tankları
• Merkezi asit pompa istasyonu ve Aktuatör üniteleri
• Çürük Asit ve Taze Asit Depolama Tankları
• Baca Isı Geri kazanım Ekonomizer Sistemi
• Beyaz park konveyörü
• 2 adet Holler arası Motor tahrikli
• Transfer Arabası
• Monoray ve Köprü vinçler
• Yangın söndürme sprink sistemi
• 2 Adet Dış ortam için Kreyn Vinç
• Muhtelif ebatta Kantar Sistemi
• Trafo, Jeneratör, Kompresör, Doğal Gaz istasyonu ve yedek CNG dolum istasyonu, Yangın Pompa İstasyonu ve Su Deposu gibi yardımcı üniteler
• Çevre ve insan sağlığı en üst düzeyde tutularak hazırlanan tesis en modern teknolojiler ile kurulmuş ve komple fabrika otomasyonu uygulanmıştır.
• Kalite sürekliliği TSE ve ISO uyumlu kalite yönetim sistemi ile sağlanmaktadır.
Sıcak Daldırma Galvanizleme (SDG) yönteminin avantajları, muadil uygulamalara göre artıları hakkında bizlere neler söyleyebilirsiniz?
SDG yöntemi ile galvaniz ve boya uygulaması karşılaştırılırsa en kaliteli boyanın ömrü bile onlarca yıl olmamakta ve yeniden bakım ve boya gerektirmektedir. Elektrogalvaniz ile kaplama yöntemi ise sadece korozif olmayan iç ortamlarda kullanılabilmektedir. Her iki yöntemle yapılan kaplama uzun ömürlü olmamakta ve bakım gerektirmektedir. Halbuki SDG yöntemi ile kaplama bakım gerektirmeden onlarca yıl çeliği korumaktadır. Bu nedenle köprüler, çelik yapılar, otoban korkulukları, dorseler, Enerji nakil Hattı, aydınlatma ve baz istasyonu direkleri, iskele, vb. pek çok aksam ve yapılar için SDG vazgeçilmez durumdadır.
SDG uygulamasının son 5 yılda gösterdiği gelişim ve kullanıcıların SDG yöntemine bakış açısı hakkında neler söyleyebilirsiniz?
Gelişmiş ülkelere göre ülkemizde galvanizli ürün üretimi çok geride kalmıştır. SDG’nin şartnamelerde daha çok yer alması ve standartların yükseltilmesi ile beraber SDG ihtiyacı artmaktadır. Son yıllarda Ülkemizde bu ihtiyacı gören müteşebbisler sektöre yatırım yapmakta ve yeni modern tesisler kurulmaktadır. Türkiye çok dinamik bir pazara sahip bulunmakta ve uluslararası standartları yakalamada çok hızlı hareket etmektedir. Henüz batı ülkeleri gibi alt yapı yatırımları tamamlanmadığı için ülkemizde kat edilecek hala çok yol bulunmaktadır. Bu nedenle daha uzun yıllar sektörün büyümeye devam edeceğini düşünüyoruz.
2015 yılı firmanız açısından nasıl geçti? 2016 yılından neler bekliyorsunuz?
Yeni kuruluş olarak bu yıl eksikliklerimizi görüp tamamladık. Ama genelde memnuniyet verici oldu diyebiliriz. 2016 yılından beklentilerimiz oldukça fazla, öncelikle istikrar ortamında ticaretin gelişeceğini hepimiz biliyoruz. Bu nedenle 2016 yılında istikrar olması halinde Türkiye büyümesine devam edecektir. Yeni gelişen standartların uygulanmasında denetim organlarının daha iyi görev yapmalarını beklemekteyiz, örneğin iskele yönetmeliği SDG olarak değişmesine rağmen kontrol olmadığı için firmalar halen boyalı iskele üretimine devam etmektedir.
Dağıtım şirketlerinin SDG direk zorunluğu getirmesine rağmen 3. şahıslar için her hangi bir zorunluluk gelmemiştir, bu konularda ve diğer sektörlerde de SDG uygulama zorunlulukları getirilip uygulamaya geçirilmesini beklemekteyiz.
Son olarak dergimiz aracılığıyla iletmek istediğiniz bir mesajınız var mı?
Artık Türkiye’nin kısa vadeli düşünmekten vazgeçip uzun vadeli planlı işler gerçekleştirmesi gereklidir. Modern ve gelişmiş refah ülkelerini yakalamaya talip olan bir Türkiye’de kamu ya da özel her yatırımcının artık kalıcı eserler bırakması gerekiyor ki SDG sektörü de buna gerçekten hizmet etmektedir. Ben kamu ve özel yatırımcılarımızın uzun vadeli yatırımlar için daha fazla çaba göstermelerini ve bu konuda tanıtımlar yapılmasını, tüm imalat pozlarına SDG’nin dahil edilmesini ve bu konuda ülkede bir kalıcı bilinç oluşturulmasını yöneticilerimizden talep etmekteyim.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.