Türkiye pazarında etkinliğimizi arttırmayı planlıyoruz
Hamuel Reichenbacher Türkiye Temsilcisi Mehmet Engin Bilgen ile gerçekleştirdiğimiz röportajınızı sizlerle paylaşıyoruz.
Hamuel Reichenbacher Türkiye Temsilcisi Mehmet Engin Bilgen ile gerçekleştirdiğimiz röportajınızı sizlerle paylaşıyoruz.
Öncelikle sizi ve firmanızı tanıyabilir miyiz?
2010 yılından bu yana Hamuel Reichenbacher firmasının da içinde bulunduğu Scherdel GmbH firmasının, Türkiye Temsilciliğini yapıyorum. HamuelReichenbacher olarak ise geçtiğimiz yıl Türkiye pazarında etkinliğimizi arttırmaya karar verdik. 1881 yılında kurulan Scherdel GmbH tüm dünyada 39 fabrikada hizmet veren, 4000 çalışanı ve ~500M Euro cirosu olan bir firmadır. Hamuel Reichenbacher ise Almanya’da 3 fabrikada üretim yapmakta ve kökleri Hamuel (1927) ve Reichenbacher (1955) yıllarına dayanmaktadır.
Firmanızın bünyesinde hangi faaliyetler gösteriliyor, müşterilerinize hangi ürün ve hizmetleri sunuyorsunuz?
HamuelReichenbacher aslında iki kardeş firmadır ve bunların uzmanlıkları birbirinden farklıdır: Hamuel, alaşımlı ve yüksek sertlikteki malzemelerin işlenmesinde uzmanlaşmıştır. Özellikle Türbin bıçaklarının üretilmesi konusunda yaptığı CNC makinalar bugün ABD’den Çin’e kadar pek çok ülkede kullanılmaktadır, bu konuda ki ihtisası sayesinde dünyada ki pek az üreticiden bir tanesidir. Hamuel, üst düzey makinalar için oldukça önemli olan mineral döküm teknolojisini kendi bünyesinde geliştirmiştir ve bu sayede ihtiyacı olan diğer CNC üreticileri için de ürün yapabiliyor.
Reichenbacher ise Alüminyum, kompozit ve ahşap malzemeler üzerine uzmanlaşmış bir firmadır. CNC makinalarımız 7 farklı aileden oluşmaktadır. Bunlar kullanıldıkları alanlara ve ihtiyaca göre oluşturulmuş çeşitli büyüklükteki CNC makinalardan oluşur. Reichenbacher aynı zamanda robotik çözümlerde sunmaktadır. Her iki kardeş firmanın da ortak özellikleri ise 3 ve 5 eksenli makinalar üretmesi, ürünümüze ve ihtiyacınıza özel makinalarını sizin için oluşturabilmesidir.
Müşterilerinizden gelen talepler doğrultusunda ürün yelpazenizi geliştiriyor musunuz? Mümkünse referanslarınızdan bazılarını öğrenebilir miyiz?
Kesinlikle öyle Butik bir üretici olduğumuz için zaten pek çok makinamız müşterimiz isteklerine uygun olarak üretiliyor bunun yanında neredeyse her sene ürün gruplarımızda müşterilerimizin işlerini daha ekonomik ve hassas olarak tamamlayabileceği yeni özelliklerde ekleniyor ve bunları Almanya’daki önemli fuarlarda sergiliyoruz. Hamuel firmasının birkaç referansı, Alstom, Dongfang, Jenoptic, Böhler, vs. Reichenbacher içinse, BMW, Bombardier, Hukla, Alno, Axis, HABA, vs’dir.
Ağırlıklı olarak hangi sektörlere hizmet veriyorsunuz? Ürünleriniz hangi alanlarda kullanılıyor?
Hamuel ağırlıklı olarak Havacılık, enerji, Makina ve otomotiv sektörlerine hizmet veriyor. Reichenbacher ise Otomotiv, Havacılık, Mobilya, inşaat (kapı, pencere vb) gibi sektörlere hizmet veriyor.
Sektörde en sık karşılaştığınız sorunlar nelerdir? Bunların iyileştirilmesi için çözüm arayışlarınız nelerdir?
En çok karşılaştığımız sorun bilgi kirliliği, finansman problemi ve kalifiye eleman sıkıntıları. Henüz çok yeni olmamız nedeniyle aktivitelerimiz kısıtlı ancak, geçtiğimiz yıl İstanbul’da düzenlenen VDW sempozyumuna katıldık. Bunun dışında Almanya’da çeşitli eğitim programlarımız var bu sayede CNC makine operatörlerinin yetkinliklerinin arttırılmasına destek oluyoruz.
Sektöre sunduğunuz en yeni ürünlerinizden, özelliklerinden ve getirdiği avantajlardan bahseder misiniz?
Hamuel tarafında entegre lazer tamir ünitesi ve mineral döküm teknolojisi. Reichenbacher tarafında ise robotlu işleme teknolojisi.
Pazar payınızı artırma adına yurtiçi ve yurtdışında yürüttüğünüz çalışmalar neler? 2014’te hangi fuar, seminer vb. etkinliklere katıldınız ya da katılacaksınız?
Ağırlıklı olarak müşteri ziyaretleri ve fuar katılımları yapıyoruz. Hamuel olarak 2014 yılında katılacağımız bazı fuarlar: AMB (Almanya),BI-MU (İtalya), MAKTEK (Türkiye Almanya stand alanında olacağız), JIMTOF(Japonya), vs… Reichenbacher olaraksa: AMB (Almanya), The Joinery&- FurnitureMan (İngiltere), Composit Europe (Almanya), MAKTEK (Türkiye)
Türkiye’de makina sektörünün genel durumu, pazar büyüklüğü ve gelişimi hakkında neler düşünüyorsunuz?
Türkiye’de makine sektörü oldukça hızlı gelişiyor, bu ülkemiz adına sevindirici bir gelişme üretim ve istihdamın artması adına ancak öte yandan satılan makinaların teknolojilerine baktığımız zaman talebin genellikle orta seviye teknolojili makinalara olması gelecekte çok önemli zıplama yapmayacağımızı gösteriyor ki; bununsa çok da iyi bir gelişme olduğunu düşünmüyorum.
Son olarak eklemek istedikleriniz nelerdir?
Biz de tıpkı diğer sektör temsilcileri gibi alışverişi düşünmeksizin elimizden geldiğince sanayicilerimizi bilgilendirmek destek olmak amacındayız, çünkü bunun en sonunda hem her iki taraf için hem de ülkemiz için iyi bir sonuç çıkaracağına inanıyoruz.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.