Erciyes Çelik Halat, ürünleriyle sektöre yenilik getiriyor
Boydak Holding bünyesinde farklı sektörlerin ihtiyaçları için ECH markasıyla çelik halat üreten Erciyes Çelik Halat, yeni ürünleriyle halat sektöründe adından söz ettirmeye devam ediyor. Ürettiği enerji iletim hatları için çelik öz, genel yük kaldırma amaçlı endüstriyel halat, monotron halatlar, endüstriyel yaylık tel ürünlerinin yanında yüksek hızlı asansörler için özel halat sınıfına giren 6,5 ve 10 mm halatlarına da yeni özellik kazandıran Erciyes Çelik Halat, maliyet artışı ve zaman kaybını da sıfıra indiriyor.
Boydak Holding bünyesinde farklı sektörlerin ihtiyaçları için çelik halat üreten Erciyes Çelik Halat, yeni ürünleriyle halat sektöründe adından söz ettirmeye devam ediyor. Ürettiği enerji iletim hatları için çelik öz, genel yük kaldırma amaçlı endüstriyel halat, monotron halatlar, endüstriyel yaylık tel ürünlerinin yanında yüksek hızlı asansörler için özel halat sınıfına giren 6,5 ve 10 mm halatlarına da yeni özellik kazandıran Erciyes Çelik Halat, maliyet artışı ve zaman kaybını da sıfıra indiriyor.
“Yeni ürünlerimizle zaman, maliyet ve ithalatı önledik”
Yeni ürünlerinin Türkiye’de üretilmeyen ve ihtiyacın tamamının ithalat ile karşılanan 6,5 mm ve 10 mm asansör halatını ön gergili olarak üretmeye başladıklarını belirten Erciyes Çelik Halat Genel Müdürü Orhan Özsaraç, “Yeni ürünlerimizle birlikte hem maliyet artışını hem zaman kaybını hem de ithalatını önlemek istedik. Ayrıca asansörlerin bina içine montajları yapıldıktan ve belli bir süre kullanıldıktan sonra halatta uzama meydana gelir ve kabin durması gereken mesafeden daha aşağıda durur. Bu nedenle asansör montajı yapan firmaların belirli aralıklarda ortaya çıkan bu durumu düzeltmek için tekrar tekrar ayarlama yapmaları gerekir. Bu durum da maliyet ve zaman kaybı demektir.
Ön gergili olarak ürettiğimiz yeni ürünlerimizle asansör halatlarımızda bu tip durumların yaşanmasını minimum seviyeye indirdik. İlave olarak 6,5 mm halatı üretmek suretiyle ihtiyacın ithalat yoluyla karşılanmasının bir miktar da olsa önüne geçtik ve tedarikinde yaşanan sıkıntıları da ortadan kaldırdık. Böylece malzemenin ithalatını azaltarak ülke ekonomisine de katkı sağladık. Şu an 6,5 mm asansör halatları için TÜV sertifikası alım aşamasındayız” diye konuştu.
“Türkiye’de standartların yerleşmesi gerekiyor”
Halatların kendi içerisinde hem cinsi hem de güvenliği baz alarak çeşitlendiğini de belirten Orhan Özsaraç, “Avrupa Birliği ülkelerinde ve dünya genelinde özel halat sınıfına giren pek çok halat cinsi bulunuyor ve belli standartlarla piyasaya sunuluyor. Biz de ülkemizde bu standartların yerleşmesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Sektörde özellikle olması gereken kalite standartlarının çok altında ve Uzak Doğu menşeli ucuz ithal halatlar bulunuyor. Bu tip halatlar da hem iş güvenliğini hem de insan hayatının risk altına girmesine neden oluyor” dedi.
Firmaların halat seçerken mutlaka kalitesinden emin oldukları markalardan alım yapmaları ve aldıkları ürünlerin sertifikalarını mutlaka üreticilerden istemeleri gerektiğini de belirten Özsaraç, “İlave olarak halatın çalışan bir malzeme olduğunu ve şartlara bağlı olarak belirli bir ömrünün olduğunu unutmamak gerekiyor. Bu yüzden ömrünü tamamlamadan bunları değiştirmek de önemli.
Bu doğrultuda belirli sürelerde sistemde çalışan halatların örneğin çaplarında meydana gelen düşüşleri, tel kırıklarının olup olmadığını kontrol edilmesi ve çalışma ömrünün bir miktar daha artırılması adına yağlama işlemleri gibi kritik bakımlarının yapılması gerekiyor” diye konuştu.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.