VİKO; sosyal sorumluluk projeleriyle adından sıkça söz ettiriyor
VİKO İnsan Kaynakları ve Kurumsal Gelişim Direktörü Mutlu Kutlu ile gerçekleştirdiğimiz röportajımızı sizlerle paylaşıyoruz.
VİKO İnsan Kaynakları ve Kurumsal Gelişim Direktörü Mutlu Kutlu ile gerçekleştirdiğimiz röportajımızı sizlerle paylaşıyoruz.
Kurumsal sosyal sorumluluk (KSS) alanında etkin çalışmaları ile bilinen VİKO yeni bir ortaklık sürecinden geçti. Bu durumun, VİKO’nun KSS / Sürdürülebilirlik vizyonuna etkileri/katkıları konusunda öngörüleriniz nelerdir?
Bildiğiniz gibi teknoloji devi Panasonic tüm dünyada görsel ve işitsel elektronik cihazlarla tanınmaktadır. Oysa Panasonic’in kurucusu Konosuke Matsushita, iş hayatına 1918 yılında, tıpkı VİKO gibi elektrik tesisat malzemeleri üretimi ile başlamıştır. Gerek bu anlamlı tesadüf ve gerekse Panasonic ve VİKO’nun kurumsal değer ve kültürleri arasındaki uyum, kurumsal sosyal sorumluluk konusunda ortak paydada buluşacağımızın da bir göstergesi olmuştur. Panasonic’in kurucusu Konosuke Matsushita’nın daha sosyal sorumluluk kavramının neredeyse hiç konuşulmadığı 1978 yılında yayınlanan My Management Philosophy adlı kitabında yer alan “Bir şirketin her çağdaki temel sosyal sorumluluğu işletme faaliyetleriyle toplumu geliştirmek olmalıdır. Tüm işletme faaliyetlerinin bu misyon çerçevesinde yönetilmesi son derece önemlidir.” sözü bu köklü kuruluşun sosyal sorumluluğu ne ölçüde derinlemesine ele aldığının da bir kanıtı niteliğindedir.
Kurumsal Sosyal Sorumluluğun, VİKO’ya bu denli entegre olabilmesi nasıl sağlandı?
VİKO, sürdürülebilir kalkınmanın insana yatırım ve doğal kaynakların bilinçli kullanımı ile gerçekleşeceğine inanan bir yaklaşım ile büyüme yolculuğuna paralel olarak 1998 yılından bu yana yaşama değer katan kurumsal sosyal sorumluluk projeleri hayata geçirmektedir. Hz. Mevlana’nın “Bir mum diğer bir mumu tutuşturmakla ışığından bir şey kaybetmez.” sözü VİKO’nun topluma karşı olan sorumluluğuna esin kaynağı olmuştur. VİKO KSS uygulamaları, “Toplumsal Sorumlulukların Yönetimi” süreci kapsamında ve kurumsal bir değer olarak ele alınarak İnsan Kaynakları ve Kurumsal Gelişim Direktörlüğü sorumluluğunda yönetilmektedir. Ancak, bizler bu önemli sürecin sadece bir bölümün işi olmaması, tüm bölümlerin sürece dahil olması ve her bir projenin etki, değer katma ve sürdürülebilirlik ilkeleri ile yönetilmesi, performans göstergeleriyle sonuçların takip edilmesine özel önem vermekteyiz.
Kullanmakta olduğumuz Balance Scorecard’ın finans, müşteri, süreç, öğrenme ve gelişim boyutuna beşinci bir boyut olarak “toplum” boyutunu da eklememizin bu alanda örnek olan uygulamalardan olduğunu söyleyebilirim. Bu sayede yıllık strateji toplantılarında kurumsal sosyal sorumluluk hedeflerimizi belirliyor, hedeflerin takibi ve izlenmesini VİKO Scorecard yazılımı ile gerçekleştirebiliyoruz.
VİKO’nun enerji verimliliği konusunda önemli bir sosyal sorumluluk projesi yürüttüğünü biliyoruz. Projenin nasıl doğduğu ve detayları hakkında bilgi verir misiniz?
Takdir edersiniz ki gelecek kuşaklara daha yaşanabilir bir dünya bırakmak konusunda hepimizin son derece sorumlu olduğu bir dönemden geçiyoruz. Çünkü doğal kaynaklarımız hızla tükeniyor, çevre kirleniyor, enerji için yüksek bedeller ödüyoruz. Enerji verimliliği ve doğal kaynaklarımızın korunması, gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmak için alınacak sorumlulukların da önceliğini belirleyen kavramların başında geliyor. Biz de sürdürülebilirliği kurumsal değer kabul eden bir anlayışla, daha yaşanabilir bir dünya için sorumluluk almayı görev kabul ediyoruz. İşte bu yaklaşımdan aldığımız motivasyonla hayata geçirdiğimiz projemiz, ilköğretim çağındaki öğrencilere enerji ve doğal kaynaklarımızın korunması ve geri dönüşüm konularında bilinç oluşturmak amacıyla ve “Aydınlık bir Gelecek İçin Okullarda Enerji Verimliliği” sloganı ile 2012 yılında hayat buldu.
İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü ile imzaladığımız protokol ile hayata geçirilen proje kapsamında öncelikle İstanbul’daki ilk ve ortaokullarda görev yapan 1.450 eğitimci için enerji yöneticisi eğitimleri verildi. Okullarda gerçekleştirilen proje uygulamalarının pekişmesi için farkındalık afişleri ve tüm elektrik anahtarlarına “Gereksizse Kapat, Geleceği Aydınlat” uyarı yazısı asılıyor.
İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü’nün önemli desteği ile okullarımızda enerji verimliliği kulüplerinin kurulması sağlandı. Öğrencilerin projeye etkin katılımlarını sağlamak amacı ile oluşturulan Enerji Verimliliği Kulüplerinde görev alan öğrenciler, öğretmenleri ile birlikte enerji verimliliği konularında birçok çalışma gerçekleştiriyor. Öğrencilerin projeye aktif katılımlarını ve eğlenirken öğrenmelerini sağlamak amacı ile oluşturduğumuz VİKO Çocuk Tiyatrosu ise projenin amacına erişimi ve kalıcılığı bakımından gerçekten çok başarılı bir süreci oluşturdu.
Her yıl okullarda uygulanarak enerji verimliliği konusundaki sorumluluğun yerleşik bir bilinç haline gelmesini amaçlayan projemiz, İstanbul’daki ilk ve ortaokulların enerji tüketiminde belirgin bir azalma gerçekleştirmesine katkıda bulunmayı amaçlıyor. Her öğretim yılı sonunda ise projeye katılan okullar arasında düzenlediğimiz yarışma ile enerji verimliliği konusunda örnek uygulamalar gerçekleştiren okulların ödüllendirilmesini ve diğer okulların da özendirilmesini hedefliyoruz.
Proje kapsamında oluşturulan VİKO Çocuk Tiyatrosu’nun sahnelediği, teması enerji verimliliği olan Aydınlık Bir Gelecek isimli oyun, İstanbul’da her gün bir okulda öğrencilere ücretsiz olarak sahneleniyor. Yaklaşık üç yılda 330 bin ilkokul öğrencisine ulaşarak adeta bir rekora imza atan projemiz ile 2020 yılına kadar 1 milyon öğrenciye ulaşmış olmayı hedefliyoruz.
Projemizin ödüllendirme sürecini oluşturan ve jüri üyeliğini çok değerli akademisyenlerin yaptığı enerji verimliliğinde yılın örnek okulları ödül sürecine bugüne kadar yaklaşık 600 okul dahil oldu. Bu 600 okulun öğretmenleri ve özellikle de enerji verimliliği kulüplerinde yer alan öğrencileri düşünüldüğünde projenin çok geniş kitlelere yayılmış olmasını görmek bizim için gerçekten önemli bir gurur ve mutluluk sebebi. Bu yıl gerçekleştirdiğimiz ödül sürecinde dereceye giren bir okulumuzun öğrencilerinin geri dönüşümlü kıyafetlerle gerçekleştirdiği defile gerçekten görülmeye değerdi. Aslında bu örnek, öğrencilerimizin enerji verimliliği ve doğal kaynakların korunması konusunda kazandıkları bilinci ve projemizin amacına adım adım yaklaştığını da gösteriyor.
Son olarak dergimiz aracılığıyla iletmek istediğiniz bir mesajınız var mı?
Projemizin elde ettiği başarıda katkısı bulunan tüm paydaşlarımıza, eğitimcilere, bu projeyi tereddütsüz destekleyen İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü’ne ve projenin yayılımına sağladığınız katkı nedeni ile siz değerli medya temsilcilerine teşekkürlerimizi sunuyoruz.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.