Vinç sektörüne yön veriyoruz
K-M Kümsan Vinç Sistemleri’nin sektörümüzdeki pek çok firmadan farklı olarak çok geniş bir ürün yelpazesi var. Çünkü kendi ürettiğimiz ürünlerin yanı sıra özellikle Avrupa’da sektörünün lideri olan firmaların Türkiye ana distribütörlüğünü yürütüyoruz. Kendi üretimimiz olan ürünleri şöyle sıralayabiliriz;
Orkun ÇELİKBİLEK
1977 İstanbul doğumluyum. Bilkent Üniversitesi İktisat Bölümü’nden mezun olduktan sonra K-M Kümsan’da önce Genel Müdür Yardımcısı; 2007 yılı itibariyle de Genel Müdür olarak görev yapmaya başladım. Halen firmanın Genel Müdürü olarak çalışma hayatıma devam ediyorum.
K-M Kümsan Vinç Sistemleri vinç sektörüne 1973 yılında Çelikbilek Koll. Şti. ve Kümsan A.Ş. adıyla girdi. Gelişimin getirdiği değişimle Türkiye'nin vinç ihtiyacını en hızlı şekilde karşılamak adına sektörün kalbi olan İstanbul Tuzla'da 10 bin metrekarelik bir alanda müşterilerine en iyi şekilde hizmet vermeye devam eden firma; ceraskal, halatlı vinç, tek kirişli gezer köprülü vinç, çift kirişli gezer köprülü vinç, portal vinç, pergel vinç, monoray vinç ve çelik konstrüksiyon imalatı konusunda yaptığı çalışmaların yanı sıra, bu ürünlerin ithalat ve ihracatını da yapıyor. Firmanın Genel Müdürü Orkun Çelikbilek ile yapmış olduğumuz söyleşiyi sizlerle paylaşıyoruz.
K-M Kümsan Vinç Sistemleri ürün yelpazesinden bahseder misiniz? Ürünleriniz hangi sektörlerde yoğun olarak kullanılıyor?
K-M Kümsan Vinç Sistemleri’nin sektörümüzdeki pek çok firmadan farklı olarak çok geniş bir ürün yelpazesi var. Çünkü kendi ürettiğimiz ürünlerin yanı sıra özellikle Avrupa’da sektörünün lideri olan firmaların Türkiye ana distribütörlüğünü yürütüyoruz. Kendi üretimimiz olan ürünleri şöyle sıralayabiliriz;
• 500-16.000 kg kapasiteli tek kirişli gezer köprülü vinçler
• 1000-100.000 kg kapasiteli çift kirişli gezer köprülü vinçler
• 2000-200.000 kg kapasiteli portal vinçler
• 250-5000 kg kapasiteli pergel vinçler
• Monoray vinçler ve çelik konstrüksiyonlar
Distribütörlüğünü yürüttüğümüz firmalar ve ürün yelpazesi ise şöyle;
• R.STAHL (Halatlı, Elektrikli Zincirli ve Ex-proof Vinçler-Almanya)
• WAMPFLER (Enerji Taşıma Sistemleri-Almanya)
• VETTER (Pergel Vinçler ve Döndürme Aparatları-Almanya)
• GIS (Elektrikli Zincirli Vinçler, KB Sistem-İsviçre)
• LOC (Transpalet ve İstifleme Makineleri-Fransa)
• YALE (Elektrikli Zincirli Vinçler, Kaldırma ve İstifleme Makineleri-Almanya)
• MARCOLIFT (Sanayi Tipi Kaldırma Platformları-İtalya)
• FORJAS-IRIZAR (Kanca-İspanya)
Ürünlerimiz özellikle demir-çelik, gemi inşa gibi ağır sanayi olarak nitelendirebileceğimiz sektörlerde yoğunlukla kullanılmakla birlikte; insanın beden gücüyle yük kaldıramadığı her alanda da hizmet veriyor.
Türk vinç sektörünün dünü, bugünü, gelişmişliği ve pazar büyüklüğü hakkında neler söyleyebilirsiniz?
Geçmişten bugüne genel bir değerlendirme yaptığımızda vinç ihtiyacının yapılan yatırımlar nedeniyle ciddi anlamda arttığını görmek mümkün. Özellikle toplu taşıma sektörü ve gemi inşa sanayine yapılan yatırımlar ciddi bir iş potansiyelini beraberinde getirdi ancak; ne yazık ki buna paralel olarak merdiven altı olarak tabir ettiğimiz firmalar da mantar gibi çoğalmaya başladı. Geçmişte bir elin parmaklarını geçmeyen vinç üreticilerinin yerini biraz da fiyata bağımlı olan bilinçsiz seçimler nedeniyle merdiven altı firmalar almaya başladı. Ancak yatırımlara verilen önem ve AB uyumluluk süreci nedeniyle birkaç yıl içerisinde bu firmaların sektörden tamamen silineceğini ve bu işi hakkıyla yapan firmaların kalacağını düşünüyoruz. Pazar büyüklüğüne gelince; pazarı ciddi anlamda elinde tutan 3 bölge var:
Marmara, İç Anadolu ve Ege Bölgesi. Bu bölgeler hemen hemen tüm Türkiye’nin ihtiyacını karşılıyor. K-M Kümsan Vinç Sistemleri olarak bu bölgelerde ortaya çıkan vinç ihtiyaçlarını en kısa zamanda karşılamak ve müşterimize ilk elden ulaşmak adına 2007 yılı itibariyle yeni bölge müdürlükleri açmaya başladık. 2007 yılının Kasım ayında Bursa Bölge Müdürlüğümüz hizmete açıldı. Şu an İzmir Bölge Müdürlüğümüzle ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Ayrıca Türkiye genelinde 2008 yılında pek çok bölge müdürlüklerimiz de hizmete girecek.
Sektörünüzdeki en önemli noktalardan birisi Satış Sonrası Hizmet. Firmanız bu konuda müşterilerine ne gibi hizmetler sunuyor?
Özellikle bizim sektörümüz için satış sonrası hizmetler satıştan çok daha önemli. Çünkü ürünün kullanımı ve bakımı diğer sektörlerden farklı olarak daha fazla önem arz ediyor. Bu nedenle satış sonrası hizmetlerimizi daha sağlıklı ve hızlı vermek adına H2O Makine ve San. Tic. A.Ş.’yi kurduk. H2O Makine satış sonrası hizmetlerinin yanı sıra servis, yedek parça ve montaj hizmeti de veriyor. Bunun yanı sıra vinç kullanan işletmelere belirli periyotlarda vinç operatör eğitimi verme konusunda gerekli çalışmaları da yürütüyoruz.
İthalat ve ihracat çalışmalarınızı bizimle paylaşır mısınız?
Şu anda Türkiye’de yapılanma çalışmalarımızın yanı sıra yurtdışına yönelik çalışmalarımız da devam ediyor. Güncel olarak Irak, Abu Dhabi, Fas, Azerbaycan, Suudi Arabistan’a yönelik vinç sistemleri çalışmalarını yürütüyoruz. 2008 yılında burada ürünümüzün tanıtımı, satışı ve servisini verecek birçok firmayla anlaşmalar yapmak ve yurtdışında da etkinliğimizi artırarak iş ağımızı genişletmek istiyoruz. Bunun dışında ithal grubumuza ise 2008 yılında 3 önemli Avrupa markasını daha ekleyeceğimizi belirtmek istiyorum. Bu firmalar vinç sektöründe yer alan sektörünün lideri konumundaki firmalar. Çelikbilek Grup olarak sektörümüzde en geniş ürün portföyüne sahip olan firmayız. Bu yüzden müşterilerimizin kaldırma ve istifleme makineleri konusunda tüm ihtiyaçlarını tek elden karşılama seçeneğini sunan yegane firmalardan biri konumundayız.
2007 yılı firmanız açısından nasıl geçti, 2008’den neler bekliyorsunuz?
2007 yılı yeni yatırımların yılı olduğu için özellikle İsdemir ve Anadolu Ray projeleriyle çok ciddi işlere imza attık. Bu ölçekteki çalışmalarımıza 2008 yılı içerisinde de tüm hızıyla devam edeceğiz. 2008 yılı bizim için gerçekten önemli; çünkü 2006 yılı itibariyle ağırlık verdiğimiz Ar-Ge çalışmalarının sonuçlarını 2007 yılı itibariyle görmeye başladık ve sektörümüzde kullanım kolaylığı ve kaliteyi bir arada bulunduran yeni ürünler tasarlamaya başladık.
Kısa ve uzun vadede gerçekleştirmeyi düşündüğünüz projeler nelerdir?
İş merkezi, yurtdışı ve yurtiçi bayilere ağırlık vermek, kurumsallaşma çalışmaları beraberinde profesyonelleşme, satış sonrası servis hizmetlerini artırmak, sürekli eğitime önem vermek. Aynı zamanda K-M Kümsan Vinç Sistemleri olarak 2006 yılı itibariyle kurumsallaşma çalışmalarına ağırlık vermiş durumdayız. Kurumsal danışmanlık hizmetiyle başladığımız bu çalışmalar sonucunda firmalarımızı Çelikbilek Grup adı altında toplamaya karar verdik. Konuyla ilgili çalışmalarımız tüm hızıyla devam ediyor.
Son olarak sektörünüzde bir dernekleşme durumu söz konusu değil. Bununla ilgili neler yapılabilir?
Sektörümüzde dernekleşme ne yazık ki henüz söz konusu değil. Bu konuyla ilgili sektörün gerçekten önemli bir geçmişe sahip olan firmalarının bir araya gelerek çalışma yapması gerekiyor. Böyle bir çalışmaya girilmesi konusunda her zaman için bu oluşum içerisinde yer alacağımızı belirtmek istiyorum.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.