Vinç Sektörünün Patronları Sektörü Masaya Yatırdı
Piyasada vinç imalatı yapan ve yaptığını söyleyen firma sayısı çok fazla.(400e yakın) Hal böyle olunca kalite ve fiyat konusunda önemli sıkıntılar yaşanıyor. Bu durumun gözden geçirilmesi gerekekiyor.
Orkun ÇELİKBİLEK / KM Kümsan
"Sektörde gereginden fazla firma var”
Piyasada vinç imalatı yapan, yaptığını düşünen, yaptığını iddia eden yüzlerce firma var. Bu büyük bir handikap… Bizim gibi bir ülkede olmaması gereken bir durum. Gelişmiş ülkelere baktığınızda vinç sektöründe faaliyet gösteren firma sayısı 10’u geçmez. Mesela Almanya’daki vinç firmalarının sayısı 10’u geçmez. Sayıları artmamakla birlikte azalıyor. Bir derneğimiz yok, dolayısıyla Çalışma Bakanlığı ile görüşüp sektöre bir standart getirme noktasında diretme yapamıyoruz.
Standart olmayınca herkes vinç üreticisi olarak piyasaya çıkıyor. Bir kaynak makinası olan, az çok çelik konstrüksiyon işinde çalışmış insanlar mühendislikten yoksun olarak kendisini vinç üreticisi diye lanse ediyor. Sektörümüzde bir an önce dernekleşmek ve bir standart belirlemek gerekiyor.
Alp Ahmet TAMER - Eren GÜLKAN / Kılavuz Makina
“Sektörün bir derneği yok”
Pazarda bu denli büyük bir sektörün halen birliği olmaması oldukça düşündürücü ve üzücüdür.
Ancak bu yıl ilki düzenlenen ve Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ve Başbakanlık Dış Ticaret Müşteşarlığının desteği, Türkiye İş Makinaları Distribütörleri ve İmalatçıları Birliği (İMDER) ve İstif Makinaları Distribütörleri ve İmalatçıları Derneği (İSDER) organizasyonuyla gerçekleşen zirvede, sektörde yeni yapılanma konularında görüş alışverişinde bulunulmasını, bu eksikliğin çözümünde umut verici buluyorum.
Birtakım yasal düzenlemelerde ve güncel örnek vermek gerekirse krizlerde ne kadar kuvvetli olursa olsun firmalar tek başına hareket ettiği zaman başarılı olamıyor.
Hasan PARLAK / Parlak Sistem
“Piyasada 400 e yakın vinç firması var”
Piyasada vinç imalatı yapan ve yaptığını söyleyen firma sayısı çok fazla.(400’e yakın) Hal böyle olunca kalite ve fiyat konusunda önemli sıkıntılar yaşanıyor. Bu durumun gözden geçirilmesi gerektiğine inanıyorum.
Ben kurulacak olan derneğin problemleri çözeceğini düşünüyorum. Böyle bir girişimin taraftarıyız ve şimdiden bu oluşuma destek vereceğimizi beyan edebilirim.
Ekonomik kriz ilk olarak bizim sektörümüzü etkiledi fakat şu günlerde piyasa hareketlenmeye başladı. Önümüzdeki günlerin daha iyi olacağını düşünüyorum. Hem yurt içinde hem de yurt dışında fuarlara katılarak alternatif pazarlar arıyoruz. Bu tür çalışmalarımıza 2009 yılı boyunca devam edeceğiz.
Mete ÖZARAR / Özarar Vinç
“Demir çelik sektörünün yarım asırlık çözüm ortağıyız”
Özarar dünyanın ve Türkiye’nin en önde gelen demir çelik üreticilerinin yarım asra dayanan bir süreçte çözüm ortaklığını yapmakta ve bu fabrikalara vinç sistemleri kurmaktadır. Örneğin; Ereğli Demir Çelik tesislerinde 56 adet, Borusan Mannesman tesislerinde 66 adet Özarar markalı vinçler uzun senelerdir hizmet vermektedir. Bunun yanında başlıca müşterilerimiz arasında Arcelor Mittal, İskenderun Demir Çelik, Diler Demir Çelik, Asil Demir Çelik, Çolakoğlu, Döktaş, Tezcan, Bamesa, Rozak, Cevher Döküm, Çemtaş, Çimtaş, Grup Metal, İzmir Demir Çelik… vs. Özarar markalı vinçler birçok limanda, tersanede ve denizcilik işletmesinde kullanılmaktadır.
Recep ÖZDENDİNLER / Kren Vinç
“Kurumsallaşmayı ilke edindik”
“Kurumsallaşmayı ilke edinen firmamız ISO 9001, TSE, CE belgelerini de alarak icraata geçirmiş, imalat ve üretim planlamada gerekli yazılım ve cihazlarla, tecrübeli ve araştırmacı teknik alt yapısı ile Ar-Ge departmanımızı geliştirerek, günümüz teknolojisini takip ederek sürekli daha iyi, daha kaliteli ve seri bir şekilde üretim yapmak, iş teslimi sürelerini kısaltmak, arızaları minimum düzeye indirip, hızlı bir servis ağı kurarak, müşteri memnuniyetinden alacağımız desteklerle haklı bir şekilde markalaşarak ülkemize hizmet etmek istiyoruz”.
Kren Vinç, halen Büsan 3. Özel Organize Sanayi Bölgesinde 1850 m2 kapalı 4200 m2 fabrika binasında faaliyetlerini sürdürüyor.
Selami TEKİN / Tekin Vinç
“Ekonomik kriz bizim sektörümüzü de etkiledi”
Ekonomik kriz çoğu sektör gibi bizim sektörümüzü de ziyadesiyle etkilemiştir. Bazı firmalar bu krizden fazlasıyla etkilenerek, üzülerek söylüyorum aramızdan ayrılmıştır. Tabi ki bu söylemlerim klasikleşmiş ve her kriz ortamında sarf edilen sözler olarak lügatımıza girmiştir. Yalnız, bu krizi diğer krizlerden ayıran özelliği dünyanın böyle bir darlığa düşmüş olmasıdır.
Atlattığımızda dışa bağımlılığı azalmış ve daha güçlü bir Türkiye olacağımız muhakkaktır. Piyasaların önümüzdeki süreçte izleyeceği yol, daha temkinli ve sağlam adımlar atarak ilerleme yolu olacaktır diye düşünüyorum.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.