Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Engin Aksoy: KOBİ'lere hazır çözümler sunuyoruz
Vodafone Türkiye İcra Kurulu BaşkanYardımcısı Engin Aksoy ile gerçekleştirdiğimiz röportajımızı sizlerle paylaşıyoruz.
Vodafone Türkiye İcra Kurulu BaşkanYardımcısı Engin Aksoy ile gerçekleştirdiğimiz röportajımızı sizlerle paylaşıyoruz.
Türkiye’nin önde gelen GSM Operatörlerinden biri olan Vodafone, müşterilerine özel çözümler sunmaya devam ediyor. Türkiye’de en çok tercih edilen operatörlerin başında gelen Vodafone, son dönemlerde yapmış olduğu çalışmalar ile adından sıkça söz ettiriyor.
Öncelikle bizlere kendinizden bahseder misiniz?
Profesyonel yaşamıma 1994 yılında Coca Cola İçecek’te başladım. 1997- 2000 yılları arasında Michelin’de Satış Bölge Müdürü olarak görev yaptım. 2000-2008 döneminde Nike şirketinde önce Satış ve İş Birimi Yönetiminden sorumlu İcra Kurulu Üyesi olarak, daha sonra Avrupa, Orta Doğu ve Afrika bölgelerinden sorumlu Satış Direktörü olarak çalıştım. Vodafone Türkiye’ye Nisan 2008’de Bireysel İş Birimi Satış Direktörü olarak katıldım. Daha sonra Bireysel ve KOBİ’den Sorumlu Saha Satış Direktörü olarak görev aldım. 1 Temmuz 2012’den tarihinden itibaren Vodafone Türkiye Kurumsal İş Biriminden Sorumlu İcra Kurulu Başkan Yardımcılığı’nı sürdürüyorum.
Günümüzde teknoloji her geçen gün değişiyor ve gelişiyor. Vodafone; bu yenilikleri takip edip en hızlı şekilde kullanıcılarına aktarabilen bir şirket. Bu başarıyı nasıl sağlıyorsunuz?
Günümüzde büyükten küçüğe tüm işletmeler hızla değişen pazar koşullarına adapte olmaya çalışıyor. İşlerini büyütmek ve başarılarını sürdürmek isteyen KOBİ’lerin de değişime ayak uydurmaları gerekiyor. Büyük firmalardan farklı olarak KOBİ’lerin kaynakları kısıtlı. Sürekli yeni yatırım yapacak güçleri yok. Dolayısıyla, ellerindeki kaynaklarla daha fazlasını yaparak 1 değil 2 üretmeleri gerekiyor. Tüm bu handikaplar KOBİ’lerin hızla dijitalleşmesiyle aşılabilir. Vodafone İş Ortağım olarak hayata geçirdiğimiz Yarına Hazırım Platformu’yla amaçlarımızın başında KOBİ’lerimize mobil teknolojiye ulaşmanın ve kullanmanın kolay olduğunu göstermek geliyor. Biz, müşterimizin ihtiyacını anlayarak, bu ihtiyaçları karşılayan ve gelecekte oluşacak potansiyel ihtiyaçlara bugünden yanıt veren çözümler sunuyoruz. Büyük şirketler gibi KOBİ’ler de dijitalleşmede mesafeleri hızla katediyor. Fakat gidecek daha yolumuz olduğunu görüyoruz. Yarına Hazırım Platformumuz kurulduğu günden bugüne 700 binden fazla müşteri tarafından ziyaret edildi. 17 bine yakın işletme Dijitalleşme Endeksini hesapladı ve ihtiyaçlarını öğrendi. Dijitalleşme endeksini hesaplayan her iki müşterimizden biri, Yarına Hazırım Ekibi’nin verimliliğini artıracak önerilerini dinlemek için davet etti. Lansmanımızdan bu yana yaptığımız çalışmalarla Türkiye’de işletmelerin dijitalleşme endeksini %48’ten %52’ye çıkardık. Hedefimiz daha büyük. Türkiye’nin dijitalleşme endeksini %75’e çıkarmak için çalışıyoruz.
Vodafone çekim gücü ve mobil internet kalitesiyle şahıs kullanıcılarının yanı sıra şirketler ve KOBİ’ler tarafından da tercih edilen bir operatör. Bu bağlamda bizlere Vodafone’nin büyük şirketlere ve KOBİ’lere yönelik sunmuş olduğu hizmet ve ayrıcalıklardan bahseder misiniz?
Yarına Hazırım Platformuyla teknolojiye erişim için KOBİ’lere hazır çözümler sunuyoruz. Bunların başında mobil teknolojiler geliyor. Mobiliteyle işletmeler verimliliğini artırıyor, hız kazanıyor, operasyonel süreçleri kolaylaştırıyor ve daha da önemlisi rekabetçi olma yolunda büyük aşama kaydediyorlar. Örneğin mobil çözümlerle işlerin uzaktan yürütülmesi, anlık takip edilmesi, saha araçlarının ve elemanlarının verimliliklerinin kontrol edilmesi mümkün oluyor. Microsoft ile Vodafone’un global iş birliğini Türkiye’ye taşıyoruz. Microsoft Office 365’i Vodafone’lu işletmelerin hizmetine sunuyoruz. Microsoft Office 365 sayesinde işletmeler dünyanın herhangi bir yerinde, aradıkları herhangi bir dokümana cep telefonları üzerinden erişebiliyor, dosyalarını yeniden düzenleyip bilgisayar başına geçmeden de oluşturabiliyor. Böylelikle ofis dışı verimliklerini artırıp müşterileriyle çok daha etkili bir iletişim zemini kurabiliyor.
Kısa ve uzun vadede hayata geçirmeyi düşündüğünüz projelerinizi bizlerle paylaşır mısınız?
Türkiye’de tüm işletmeleri yarına hazırlarken, başarı hikayelerini de tüm Türkiye’yle paylaşıyoruz. Vodafone’la başarıya ulaşan işletmelerin tüm Türkiye’ye dijitalleşme konusunda ilham vermelerini istiyoruz. “Yarına Hazır İşletmeler Anlatıyor” serisini bu hedefle hayata geçirdik. Artan rekabette verimliliklerini artırmak, müşteri kazanmak ve ekiplerini yönetmek için farklı ihtiyaçlarına uygun çözümleri Yarına Hazırım Platformu’yla tespit edip Vodafone’la dijitalleşen her ölçekten işletme, bu seride yer alabiliyor. “Yarına Hazır İşletmeler Anlatıyor”, başarı hikayelerini yazılı basın, online mecralar ve TV üzerinde paylaşmayı hedefliyor.
KOBİ’lerin verimliliğini nasıl ölçüyorsunuz? Verimlilik artıran uygulamaları hangi kriterlere göre öneriyorsunuz?
Yarına Hazırım Platformumuzu, KOBİ’lerin farklılaşan iş yapış şekillerine göre verimliliklerini artıracak, rekabette öne geçirecek teknoloji yatırımlarını tanımlayabilmeleri ve kurumların ihtiyaçlarını öğrenmeleri için hayata geçirdik. www.YarinaHazirim.com adresinde kısa, kolaylıkla doldurulan ve her profildeki işletmenin ihtiyacını öğrenmesini sağlayan kısa ve kolaylıkla doldurulan soru formunda işletmelere 100 puan üzerinden Dijitalleşme Endeks’lerini ücretsiz hesaplama imkanı sunuyoruz. Dijitalleşme Endeksi’ni hesaplayan işletmeler, iş yapış şekillerine yönelik ihtiyaçlarını öğreniyor. Değişen pazar koşullarına ayak uydurmak için hangi ürünleri kullanmaları gerektiğini uzman Yarına Hazırım ekibinden öğreniyor. İşletmelerin yarına bugünden hazır olmalarını sağlayacak, verimliliklerini artıracak çözümler geliştiriyoruz. Bu uygulamada bir kargo şirketinden avukatlık bürosuna ya da bir bakkal ile bir beyaz eşya bayisine kadar birçok farklı profildeki işletmenin ihtiyaçlarını analiz eden uygulama sonunda, işletmelerin farklı ihtiyaçlarına özel verimliliklerini arttırmaları için öneriler sunuyoruz.
KOBİ’lerin dijitalleşmede en büyük ihtiyaçları neler?
Yarına Hazırım anketinde ortaya çıkan tabloya göre Türkiye’deki işletmeler var olan çözümleri kullanmıyor. Örneğin her 10 işletmeden 4’ü sahada araç kullanıyor. Ancak %73’ü araçlarını takip etmiyor. Her 10 işletmeden 6’sı ürün ve hizmetlerini düzenli takip ederek satış gücünü büyütebileceği bir yazılım kullanmıyor. Her 10 işletmeden 6’sı müşteri bilgilerini düzenli takip ederek müşteri kazanımını arttırabileceği bir yazılım kullanmıyor. Her 10 İşletmeden 6’sı müşterilerine tanıtım faaliyetlerine ihtiyaç duyuyor ama bu işletmelerin %80’i bu ihtiyacına yardımcı olacak teknolojileri kullanmıyor.
KOBİ’lere yönelik çözümlerinizde başarı öyküleriniz neler?
Burda Bebek
Burda Bebek, saha operasyonlarında görevli 80 çalışana Vodafone iletişim altyapısına sahip tablet dağıttı. Çalışanların her an her yerden kurumsal uygulamalara erişimine imkan veren bu tabletler sayesinde saha operasyonlarını daha iyi organize etti. Satış süreçlerini hızlandırarak gelirinde olumlu gelişmeler yaşadı. Burda Bebek, saha çalışanları ve bayilerinin performansını hızlı ve doğru değerlendirebildiği için yıllık raporlarını daha çabuk çıkarabildi. Veriler ışığında yıllık planlarını yapabilir hale geldi. Kullandığı Vodafone Araç Takip Sistemi’yle Burda Bebek’in yakıt giderleri %8 oranında düştü. Müşteri sayısı ise 11.000’den 27.000’e yükseldi. Bir yıl içinde 6 yıllık büyüme rakamına erişen Burda Bebek, Dijitalleşme Endeksi’ni %55’ten %70’e çıkardı
Gülal Hırdavat
Gülal Hırdavat 1980 yılında inşaat ve tarım gereçlerinin ticaretini için kuruldu. 1990’larda hızlı büyüme grafiği yakaladı ve birkaç yıla kadar istikrarlı bir şekilde sürdürmeyi başardı. Ancak başarının tanımı, büyümesi kontrol edilebilir olmaktan çıktığı zaman değişmeye başladı. Gülal Hırdavat Kurucusu Doğan Sezgin, “Stokumuzda 15 bin kalem ürün vardı. Ama asla tam sayıyı bilmiyorduk. İş süreçlerimizi de iyi yönetemez hale gelmiştik. Büyümemiz durağan hale gelmeye başlamıştı. Artık profesyonelleşmek ve teknolojik yatırım gerekiyordu” diyor. Yarına hazırım ekibi sayesinde Microsoft Office 365 ile tanışarak kurumsal bir altyapıya kavuşan Gülal Hırdavat Office 365’in tüm özelliklerini kullanıyor. Dijitalleşme ile genel giderlerinde %2,5 azalma olurken, tedarik ve sevkiyat süreleri 2 kat hızlandı.
Note Kozmetik
2010 yılı sonunda kuruldu. Note ve Ellaro markalarıyla adından giderek daha çok söz ettirdi. Pazarda köklü geçmişe sahip uluslararası markalarla rekabet ediyor. Öncelikle Dijitalleşme Endeksi’ni hesapladı. Vodafone Locate mobil uygulaması ve Vodafone SüperNet’li tabletleri kullanmaya başladı. Ürünlerin noktaya ulaştığını bildikten sonra Vodafone SuperNet’li tabletler ile anlık stok durumlarını görebiliyor, müşterilerinin cari hesaplarını kontrol edebiliyor, siparişleri anında sisteme girebiliyor. Dijitalleşme Endeksi %65’ten %90’a yükseldi. 1 yıl içerisinde 600 satış noktasına ulaştı. Satış ve dağıtım süreçleri %50 hızlandı. Perakende nokta ziyaretlerinde % 25 artış yakaladı.
LightApp
2011 yılında biri elektrik diğeri elektronik mühendisi olan iki girişimci arkadaş tarafından kuruldu. 4 yılda hızla büyüdü ve Türkiye’nin önde gelen aydınlatma projelerini yürüttü. İşlerinin büyümesi ile birlikte farklı teknolojik ihtiyaçları ortaya çıktı. Vodafone Yarına Hazırım ekibinin analizi sonucunda LightApp Red Business, Microsoft Office 365 ve CRM çözümlerini kullanmaya başladı. Böylece kurum içerisindeki tüm dokümanlar bulut ortamına taşınmış oldu. Her cihazdan ve her an kolayca erişebilecekleri e-posta hizmeti sayesinde tüm çalışanlar çok daha büyük kapasitelere sahip e-posta alanları elde ettiler. Dijitalleşme Endeksi %50’den %75’e yükseldi. Teklif süresini 4 günden 4 dakikaya indirdi. Aylık verdiği teklif sayısı %300 arttı. 50 müşteriyi defter, excel gibi manuel süreçlerle kontrol edebilirken şu anda 1.500 müşterinin doğum gününü, ziyaret ettikleri zamanı, ne sattıklarını bile takip ediyor.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.