Sorularımıza geçmeden önce bizlere kendinizden ve firmanızdan bahseder misiniz?
KMC Çelik Servis Merkezinin iştirakı olan Saccı Metal, Avusturya’nın dünyaca tanınmış çelik üreticisi “Voestalpine”nin Türkiye’deki tek yetkili distribütörü olarak 2009 yılında kuruldu. Şu anda da faaliyetlerine Dilovası’nda 12.000 m2’lik alan üzerine kurulu idari merkez ofisi ve deposu ile devam etmektedir.
Saccı Metal olarak hizmetlerimizi “Aşınmaya Dayanıklı ve Yüksek Mukavemetli” çelik gruplarında Voestalpine firmasının Türkiye’deki tek yetkili satıcısı olmanın getirdiği kalite güvencesi, teknik alt yapı ve kalite fiyat avantajları ile müşterilerimize sunmaya çalışıyoruz.
Ürün yelpazenizde neler bulunuyor?
“Aşınmaya Dayanıklı” ve “Yüksek Mukavemetli” olmak üzere 2 ana çelik grubunda iş ortaklarımıza hizmet vermekteyiz.
Aşınmaya dayanıklılık; çeliklerde mekanik sürtünme, darbe ve korozyona bağlı olarak malzeme ve kalınlık kayıplarının önüne geçilebilmesi; diğer bir değişle kullanım ömrünün arttırılabilmesi adına önem taşımaktadır. Bu çelikler çalışma koşullarındaki farklılıklara bağlı olarak farklı sertlik derecelerinde tercih edilmektedirler. Saccı Metal olarak biz “Aşınmaya Dayanıklı” çelik grubunda Durostat markası altında Voestalpine kalite güvencesi ile 400, 450 ve 500HB sertlikte malzeme tedarikinde bulunmaktayız. Ayrıca iş ortaklarımızın ihtiyaçları doğrultusunca yaz sonuna kadar 600HB’lik malzemelerin de tedarikine başlamayı planlıyoruz.
Yüksek Mukavemet ise; çeliklerde deformasyona karşı direnç ve elastikiyet gösterebilmesi adına önem taşımaktadır. Bu çelikler de yine çalışma koşullarındaki farklılıklara bağlı olarak dayanım gösterdikleri farklı basınç değerlerine göre tercih edilmektedir. Bu grup malzemelerde de Alform markası altında Voestalpine kalite güvencesi ile 700, 900, 960 ve 1100MPa mukavemete sahip malzeme tedarikinde bulunmaktayız. Ayrıca tedarikini yapmakta olduğumuz malzemeler için de çözüm ortaklarımız vasıtasıyla kesim ve büküm işlemleri kapsamında müşterilerimize ilave hizmet sunuyoruz.
Ürünleriniz ağırlıklı olarak hangi alan ve sektörlerde kullanılıyor?
Hizmet verdiğimiz sektör ve kullanıcı gruplarımızı; darbe, yük, korozyon ve sürtünme koşullarının ağır olduğu maden, inşaat (beton santralleri, çimento makinaları ve beton pompaları) sektörleri, savunma sanayi ve damper-treyler, iş makinaları (vinç, kepçe, kova) üreticileri olarak özetleyebiliriz.
Araç üstü ekipmanlar, iş makinaları, savunma sanayi, damper-treyler gibi üretim alanlarında neden mukavemeti yüksek çelikler tercih edilmeli? Bu çelikler kullanıcılara ne gibi avantajlar sağlıyor?
Aşınmaya dayanaklı ve yüksek mukavemetli çeliklerimiz öncelikle belirtmiş olduğunuz üretim alanlarında yapısal anlamda sahip oldukları özellikleriyle büküm, kaynak ve kesim işlemlerinde iş ortaklarımıza mükemmel işlenebilirlik sunmaktadır. Bu durum üreticiye enerji, hurda çıkışı v.b. alanlarda ciddi maliyet avantajı sağlamaktadır.
Buna ek olarak aşınmaya dayanıklı çeliklerimizin kullanıldığı nihai ürünler belirtmiş olduğunuz sanayilerde; maruz kalınan ağır çevresel ve uygulama koşullarına rağmen sağlanan uzun kullanım ömrü, farklı malzemeden üretilen ürünlere kıyasla daha hafif olmaları kapsamında sağlanan yakıt-enerji tasarrufu dolayısı ile son kullanıcıya ciddi maliyet avantajı yaratmaktadır. Bu da son kullanıcılar nezdinde üretilen ürün ve kalite güvencesi anlamına gelmektedir ki; iş ortaklarımız açısından özellikle bu durum rakiplerine karşı ciddi avantaj sağlamaktadır. Aynı şekilde yüksek mukavemetli çeliklerimiz de yük ve kaldırma ekipmanlarının daha hafif bir yapıya sahip olması ve aynı zamanda daha fazla ağırlık kapasitesiyle çalışmasına imkân sağladığından son kullanıcı nezdinde iş ortaklarımıza benzer avantajları sağlamaktadır.
Türkiye’de aşınmaya dayanıklı mukavemeti yüksek çeliklerin kullanım oranı yeterince yaygın mı? Kullanıcılar doğru malzeme seçimi konusunda ne kadar bilinçli?
Türkiye’de aşınmaya dayanıklı ve mukavemeti yüksek çeliklerin kullanımı son 10 yılda özellikle inşaat sektöründe yaşanan yükseliş ile birlikte artmış ve kullanımı yaygınlaşmıştır. Her ne kadar kullanım miktarları genel Türkiye demir ve çelik piyasası içerisinde çok küçük bir payı temsil etse de geçmişe dayalı yanlış malzeme kullanım alışkanlıklarının zaman içerisinde düzeltilmesi ile tüketim miktarlarında ciddi bir yükseliş gerçekleşecektir. Ancak günümüz rekabetçi ve geçmişe dayalı yanlış malzeme kullanım alışkanlıklarına bağlı piyasa koşullarında pazar payının arttırılabilmesi için bizlere büyük görev düşmekte. Bu tür özel çelik malzemelerin üretim ve nihai kullanım alanlarında sağladıkları avantajlar hakkında hem üreticilerinin hem de son kullanıcıların bilgilendirilmesi, kalite ve maliyet beklentilerinin geliştirilmesi gerekmekte.
Özellikle kısa vadeli iş ve maliyet avantajı sağlayan kullanım alışkanlıklarını kırabilmek adına üreticilerle iş ortaklıkları geliştirilerek; tüm malzeme alternatifleri sunulmalı, bu alternatifler arasından ortak bir çalışma ile ihtiyaca bağlı malzeme seçimi yapılmalı ve satış sonrası hizmetler kapsamında teknik destek sağlanarak toplam kalite ve maliyet optimizasyonu sağlanmalı.
Bu anlayış ile Saccı Metal olarak Mayıs ayında Voestalpine ile birlikte her yıl 3 çeyrek üzerinden planladığımız tanıtım toplantılarının ilkini İstanbul Divan Otel’de gerçekleştirdik. Sektörün önde gelen üretici ve son kullanıcılarının buluştuğu bu ilk toplantımızda tarafların soru ve sorunları çerçevesinde; malzemelerimizin kullanım yerleri, alternatifleri, diğer çelik malzemelere göre avantajları ve özel çeliklerde kaynak çözümleri hakkında konuştuk.
Yaptığımız bu toplantı sonrasında katılımcılardan aldığımız olumlu geri dönüşler ve toplantımıza katılamamış diğer üretici ve son kullanıcılardan, kısa vadede tekrarlanmak üzere gelen ikinci toplantı talepleri; bizleri hem iş anlayışımız kapsamında pazar ihtiyaçlarına cevap verebilmiş olmamız, hem de pazar payının arttırılması yönünde üzerimize düşen görevi yapabilmiş olmamızdan dolayı çok mutlu etti.
Piyasanın en büyük sorunlarından bir tanesi gerekli standartlara sahip olmayan standart dışı malzemeler… Bu durum sektörde ne kadar yaygın? Kullanıcılar kaliteli ürünü nasıl ayırt edebilir?
Maalesef daha öncede belirttiğim gibi geçmişe dayalı yanlış malzeme kullanım alışkanlıkları piyasada çok yaygın. Bu alışkanlıkların en başında özel çelik malzemeler yerine nispi olarak düşük maliyetli standart çelik malzemelerin kullanılması geliyor. Halen biz özel çelik tedarikçileri bu kapsamda yeterli düzeyde bilgilendirmeyi yapabilmiş, kullanıcılara ulaşabilmiş değiliz. Ancak bir diğer ve bence en önemli standart dışı malzeme kullanım alışkanlığının nedeni özel çelikler için uluslararası belirli tek bir kalite standardının olmaması.
Üreticiler kendi kalite ve üretim standartlarına göre ürettikleri malzemeleri farklı markalar altında piyasaya sürmekte. Buna bağlı olarak da farklı yapısal özellikleri olmasına karşın firmalar tarafından yapılan benzer adlandırmalar nedeni ile tüketiciler ihtiyaçlarına uygun doğru malzemeleri belirleyememekte. Bunun bir sonucu olarak da özel çelik kullanıcıları standart dışı malzemeleri çok fazla ayırt edememekte. Hâlbuki özel olarak üretilen malzemelerin yüzeylerinde üretici fabrikaların soğuk damgaları, döküm numaraları, ebatları ve kaliteleri yer almaktadır.
İlaveten malzemeler ile birlikte sağlanan sertifikalar hem konu malzemenin hem de üretici fabrikanın uluslararası standartlara göre yeterliliğini göstermektedir. Bu kimlik bilgilerinin yanı sıra kullanıcılar kalite bazında malzemeleri doğru değerlendirebilmek için kullanım öncesi-sırasında malzemelerin ebatlarına bağlı olarak; yüzey durumlarını, malzeme sevk paketlerini, malzemelerin doğrusal olup olmadıklarını kontrol etmeli ve malzemelerin kendi üretim süreçlerini nasıl etkilediklerine de dikkat etmeliler.
Yılın ilk yarısı firmanız açısından nasıl geçti? Yılın ikinci yarısından neler bekliyorsunuz?
2013 yılının 2.yarısı hem ekonomik hem de siyasal olarak tüm Türkiye’yi etkileyen gelişmelere sahne oldu. Kurlarda yaşanan hareketlenme, yılın son çeyreğinde oluşan siyasal belirsizlik ve neticesinde ortaya çıkan küçük çaplı devalüasyon, tüm sektörlerde durgunluğa sebep oldu. Seçimlerin aynı döneme denk gelmesi de üreticilerin tedirginliğini iyice arttırdı. Henüz 2014 yılının ilk günlerinde üreticiler atacakları adımları ve gerçekleştirmeyi planladıkları projeleri tekrar gözden geçirip yeni yol haritaları çizmek durumunda kaldı. Üretimde yaşanan daralma 2014 yılının ilk yarısının neredeyse tamamında devam etti ancak kimse beklediğini bulamasa da 2.çeyreğin sonunda yaşanan hareketlenme yılın diğer yarısı için umut sağladı.
Yaşanan bunca olumsuz gelişmeye rağmen de; Saccı Metal olarak kuruluşumuzdan bu yana yakaladığımız %25’lik büyüme oranını 2014 yılı ilk yarısına da taşımış bulunuyoruz. Böyle bir kriz ortamında dahi sağladığımız büyümeyi; sağlam finansal yapımıza, yönetim ekibinin 20 yıllık ulusal ve uluslararası çelik piyasalarındaki tecrübelerine ve risk değerlendirmesinde gösterdiğimiz başarıya borçlu olduğumuzu düşünüyorum.
2.yarıyla ilgili beklentilerimize geçmeden önce ülkemizin ne kadar hareketli ve stratejik bir bölgede bulunduğunun altını çizmek isterim. Henüz piyasalar tedirginliklerini üzerlerinden atamamışken yanı başımızda devam eden Suriye olaylarına Irak’ta yaşanan tatsız gelişmeler de eklendi. Şu anda bu durumdan ekonomik olarak etkilenilmemiş olsa da Türkiye’nin bu olaylara müdahil olma ihtimali dahi tüm piyasalarda olumsuz etki yaratabilecektir.
Bugün sadece Irak’ta faaliyet gösteren Türk inşaat firmalarının 20 milyar dolarlık iş hacmi ve bölgeye yapılan 12 milyar dolarlık ihracat göz önünde bulundurulduğunda olası etkinin ne denli ciddi olabileceği görülmektedir. Her ne kadar bu gelişmeler karamsar bir tablo ortaya koyuyor olsa da bölgede istikrarın sağlanması ve Türkiye’nin uzlaşmacı-barışçıl tavır sergilemesi halinde ekonomimiz açısından olası olumsuz etkiler ortadan kalkacaktır.
İnanıyorum ki oluşacak bu ekonomik istikrar, planlanan projelerin devamını sağlayacak, buna bağlı olarak da nitelikli çelik kullanımını 2014 sonu ve 2015 itibari ile arttıracaktır. Bu artış ile birlikte özel çelik fiyatlarındaki son bir yıllık sert düşüşün kademeli olarak yukarı yönde hareketlenmesini bekliyorum. Bu çerçevede Saccı Metal yılın diğer yarısında ilk yarıda yakaladığı büyümeyi aynı oran ve hatta üzerinde sağlayacaktır.
Kısa ve uzun vadede hayata geçirmeyi düşündüğünüz plan ve projeler neler?
Kısa vadede hem büyüme oranlarını hem de iş anlayışımız kapsamında belirlediğimiz 2014 hedeflerini gerçekleştirmek için, iş ortaklıklarımızı geliştirmeyi, tanıtım toplantılarımızı yaygınlaştırmayı, çözüm ortaklarımız ile birlikte hizmet kalitemizi daha da yükseltmeyi planlıyoruz. Uzun vade de sağladığımız tüm hizmetleri bir çatı altında toplayabilmek adına makine parkurumuzu genişletmeyi, iş ortaklarımızın mevcut ihtiyaçları doğrultusunda farklı çelik ve çelik dışı malzemelerin tedariki ile üretimi konularında yatırımlar yapmayı planlıyoruz.
Son olarak eklemek istedikleriniz…
Metal medya grubu olarak demir-çelik sektörüne yapmış olduğunuz katkılardan dolayı sizlere de teşekkür ederiz.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.