10. Kalkınma Planı ve Ana Hatları
Kalkınma Bakanlığı tarafından hazırlanan 10’ncu Kalkınma Planı mecliste kabul edildi ve böylece Türkiye’nin 2014-2018 dönemini kapsayan yol haritası belli oldu. Planın ana hatları 2023 hedefleri doğrultusunda oluşturuldu. Plana göre Türkiye 2018’in sonunda 1.3 trilyon dolarlık bir ekonomik büyüklüğe…
Kalkınma Bakanlığı tarafından hazırlanan 10’ncu Kalkınma Planı mecliste kabul edildi ve böylece Türkiye’nin 2014-2018 dönemini kapsayan yol haritası belli oldu. Planın ana hatları 2023 hedefleri doğrultusunda oluşturuldu. Plana göre Türkiye 2018’in sonunda 1.3 trilyon dolarlık bir ekonomik büyüklüğe ulaşacak. 2023 hedefleriyle de uyumlu olarak 2018’e kadar ortalama yüzde 5.5 büyüyecek. Aynı yılın sonunda kişi başına düşen milli gelir 16 bin dolar olacak. Peki 10’ncu Kalkınma Planı’nda başka neler var? Dilerseniz ana başlıklara bir göz atalım…
Öncelik Sanayide
2023 yılı için belirlenen ihracat hedeflerinin gerçekleştirilmesi açısından güçlü bir imalat sanayine ihtiyaç duyulacağına dikkat çekilen plana göre, ilgili dönemde sanayinin geliştirilmesine ve rekabet gücünün artırılmasına yönelik atılacak adımlarla sanayi sektörünün yüzde 6.4 oranında büyümesi ve GSYH içerisindeki payının bir miktar artması öngörülüyor. Tarım sektörünün yıllık ortalama yüzde 3.1 oranında büyümesi ve GSYH içerisindeki payının plan dönemi sonunda yüzde 6.8’e gerilemesi bekleniyor.
İşsizlik Oranı Yüzde 7.2’ye Düşürülecek
Planda yıllık ortalama yüzde 2.9 oranında istihdam artışıyla toplamda 4 milyon yeni istihdam yaratılması öngörülüyor. Gelişmeler doğrultusunda, işsizlik oranı tedrici bir düşüşle 2013 yılı için beklenen yüzde 9.2 seviyesinden, plan dönemi sonunda yüzde 7.2 seviyesine indirilecek. Bu dönemde ortalama işsizlik oranı ise yüzde 8.2 olacak.
Körfez Ülkelerinden Gelecek Yatırımlar
Planda gelişmekte olan piyasalara yatırımcı ilgisinin giderek artmasının Türkiye’ye kazandırabileceği en büyük kaynaklardan birisinin Körfez bölgesindeki sermaye olacağı ifade edildi.
Kaya Gazı ve Bor Madeni
Kalkınma Planı döneminde bor ihracatı yaklaşık 2 kat artacak. Geçen yıl 0.8 milyar dolar olan bor ihracatı 2018’de 1.5 milyar dolara ulaşacak. Kaya gazı konusunda kapsamlı araştırma faaliyetleri yürütülecek. Sondaj metrajında ise 3 kat gelişme kaydedilecek. 2012’de tahmini 1 milyon metre olan sondaj metrajı, 2018’de 3 milyon metreye çıkacak.
E-ticaret
Plana göre geçen yıl 30.7 milyar lira olan e-ticaret işlem hacmi, 2018’de 170 milyar liraya çıkacak.
5 yılın sonunda dev projeler bitirilecek
Kalkınma Planı’nda enerji ile ilgili hedeflere geniş yer ayrıldı. Plana göre Avrupa’ya gaz satışında ve iletiminde aktif rol üstlenilecek, komşu ülkelerle elektrik ticareti kapasitesinin artırılmasına yönelik altyapı oluşturulacak. TANAP tamamlanacak, ENTSO-E sistemi ile tam entegrasyon sağlanacak, komşu ülkelerle yürütülen yüksek gerilim elektrik iletim hattı projeleri bitirilecek. Planda yer alan hedefler gerçekleşirse Türkiye zenginler liginde yer alan bir ülke olacak. Olur mu dersiniz? Olmaması için bir sebep yok.
Sevgiyle kalın…
Mustafa ASLAN
Genel Koordinatör