Çelik Piyasalarında Yalancı Bahar
Çelik fiyatları son 1 – 2 ayda inanılmaz bir ivme yakaladı ve yükselişe geçti. Çok değil, sene başında 250 – 300 dolar aralığında Uzakdoğu’dan sac geldiği hepimizin malumu… Bu kadar kısa süre içerisinde 600 – 700 dolar seviyelerine gelinmesi inanılır gibi değil. Bir yükseliş bekleniyordu fakat bu kadar…
Çelik fiyatları son 1 – 2 ayda inanılmaz bir ivme yakaladı ve yükselişe geçti. Çok değil, sene başında 250 – 300 dolar aralığında Uzakdoğu’dan sac geldiği hepimizin malumu… Bu kadar kısa süre içerisinde 600 – 700 dolar seviyelerine gelinmesi inanılır gibi değil. Bir yükseliş bekleniyordu fakat bu kadar sert olacağını kimse öngöremedi. Öncelikle fiyatlar neden yükseldi, ona değinelim…
FİYATLAR YÜKSELMEYE DEVAM EDECEK Mİ?https://t.co/yUy7j7qCZ7 pic.twitter.com/4fYXiTwoPg
— Demir Çelik Sektörü (@celiksektoru) 23 Mayıs 2016
Birinci etken, cevher ve hurda fiyatlarındaki yükseliş… Mart ayında 0,555 TL olan DKP hurdası, Mayıs ayı itibariyle 0,715 TL rakamlarına ulaştı. Neredeyse yüzde 40’lık bir artış söz konusu… Aynı durum cevherde de yaşandı. Sene başında 35 dolar seviyelerinde olan demir cevherinin ton fiyatı bugün 60 dolar düzeyinde… Yüzde 65 civarında bir artış olduğu görülüyor. Yine petrol fiyatlarındaki yukarı yönlü eğilim de çelik fiyatlarının artmasında etkili oldu diyebiliriz.
İkinci etken ise erimiş olan stokların doldurulma ihtiyacı oldu. 2015 yılının son çeyreğinden itibaren stoklar erimeye başladı. Dalgalanan fiyatlar, tedarikçi firmaları ürküttü ve sattıkları ürünü yerine koymak yerine nakitte kalmayı tercih ettiler. Yine üretimde hammadde olarak yoğun miktarlarda çelik kullanan sanayi kuruluşları da stoksuz ilerlemeyi tercih ettiler. 2016’nın başlarından itibaren boşalan stokları doldurma ihtiyacı hasıl oldu. Bu sebeple talepte suni bir artış meydana geldi. Talebin artması fiyatları yukarı doğru hareketlendirdi.
Üçüncü etken ise deniz nakliyelerinin kış şartlarına göre daha kolay yapılabilir hale gelmesi… Kışın denizaşırı nakliyelerde, mevsimsel koşullar itibariyle önemli zorluklar yaşanır. Bazen seferler ertelenir ve sevkiyatlar gecikir. Yerine göre navlun maliyetleri de artar. Bu sebeple çoğu firmalar siparişini erteler. Havaların ısınmasıyla ertelenen siparişlerin öne çekilmesi piyasalara belli ölçüde hareketlilik getirdi. Bu durum da fiyatlara bir şekilde yansıdı.
Fiyatlar Yükselmeye Devam Edecek mi?
Fiyatların kısa vadede çok önemli ölçüde yükseleceğini düşünmüyorum. 100 dolar aralığında aşağı – yukarı yönlü iniş çıkışlar mutlaka olacaktır fakat ne sert düşüş ne de sert yükselişler yaşanmayacaktır. Piyasada bazıları fiyatların 2015 sonu seviyelerine tekrar geri döneceğini söylüyor fakat bu bana göre tamamen hayalperestlik… Çünkü cevher fiyatları 50 dolar seviyesinin altına asla inmez. Dünyadaki ark ocaklı tesisler çalışmaya devam ettiği sürece hurda fiyatları da bu seviyelerde kalır. Gelelim fiyatların neden çok fazla yükselmeyeceğine… Az evvel bazı noktalara değindim zaten… Stokların erimiş vaziyette olması sebebiyle belli başlı alımlar yapıldı zaten. Bu da belirttiğim gibi fiyatlara yansıdı. Şuan stoklar 2-3 ay öncesi kadar boş değil. Dolayısıyla yeni toplu alımların olmayacağı aşikar… Yaşanan 2 aylık yalancı bahar havası sizleri yanıltmasın. Zaten son bir-iki haftada fiyatlar gerilemeye başladı bile… Bana göre temkinli olmaya devam edin…
Sevgiyle kalın…