Çelik sektörünün üzerindeki yüklerin acilen kaldırılmalı
Yılın ilk çeyreğinde yüzde 11,6 oranındaki büyümenin ardından, Türkiye ekonomisi ikinci çeyrekte de yüzde 8,8 ve yılın ilk yarısında yüzde 10,7 gibi oldukça yüksek bir büyüme performansı göstererek dünyanın ikinci en hızlı büyüyen ekonomisidir. Ayrıca yılın ilk yarısında yüzde 10'un üzerinde büyüyen…
Yılın ilk çeyreğinde yüzde 11,6 oranındaki büyümenin ardından, Türkiye ekonomisi ikinci çeyrekte de yüzde 8,8 ve yılın ilk yarısında yüzde 10,7 gibi oldukça yüksek bir büyüme performansı göstererek dünyanın ikinci en hızlı büyüyen ekonomisidir. Ayrıca yılın ilk yarısında yüzde 10'un üzerinde büyüyen imalat ve inşaat sektörleri, ekonomideki büyümeye önemli bir katkı sağlıyor. İmalat sanayi içerisinde demir çelik sektörümüz ise yüzde 21,3 oranındaki büyüme ile ekonomideki toparlanmaya en fazla destek veren sektörler arasındadır. Çelik sektörümüz söz konusu büyüme oranı ile dünyanın en büyük 15 çelik üreticisi ülkesi arasında en yüksek büyüme performansını sergileyen ülke olarak dikkatleri çekti.
En önemli pay yassı ürün üretimindeki artıştır
Bu sonucun ortaya çıkmasında en önemli pay 2008 yılından itibaren hareketlenmeye başlayan ve 2010 yılından itibaren hız kazanan yassı ürün üretimindeki artıştır. Söz konusu üretim artışı sayesinde bir taraftan Türkiye'nin yassı ürün ithalatı azalırken, diğer taraftan da ihracatının hızla artmaya başladığı gözleniyor. İhracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 125'ten yüzde 141 seviyesine çıkmış bulunuyor.
2010 yılının Ocak-Temmuz döneminde 617 bin ton seviyesinde bulunan Türkiye'nin yassı ürün ihracatı bu yılın aynı döneminde yüzde 162 oranında artışla 1 milyon 617 bin ton seviyesine yükselirken, yassı ürün ithalatı yüzde 13,6 oranında düşüşle, 4,3 milyon tondan 3,7 milyon tona gerilemiş ve bunun etkisi ile çelik ürünlerinde ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 125'ten yüzde 141 seviyesine çıkmış bulunuyor.
Önümüzdeki aylarda ve özellikle 2012 yılında, yeni kapasitelerin tam olarak kullanılabilir hale gelmesiyle dünya ekonomisindeki daralma beklentilerine ve çizilen karamsar tablolara rağmen, çelik sektörümüz gerek ihracata gerekse ülkemizin ekonomik büyümesine olan katkısının daha da artırması bekleniyor.
Çelik sektörünün üzerindeki yüklerin acilen kaldırılmalı
Elde edilen tüm olumlu sonuçlara rağmen, çelik sektörünün hala kurulu kapasitesinin etkin bir şekilde kullanılmıyor, söz konusu kapasitelerin ekonomiye kazandırılabilmesi için, çelik sektörünün üzerindeki yüklerin acilen kaldırılmasına ihtiyaç duyuyoruz. Ancak bu şekilde çelik sektörümüzün dış ticaret ve ödemeler dengesi açığının kapatılmasına olan katkısının maksimum seviyeye çıkabileceğini düşünüyoruz.