Çelik üretimi ve tüketimindeki artış sürüyor
AB ülkeleri daralan piyasalarla boğuşup, krizden çıkma hesapları yaparken ve kemer sıkma politikalarını gündemlerinde tutarken, Türk çelik sektörü her geçen gün büyüyor ve gelişimini sürdürüyor. Birçok sektör yaz aylarında durgunluktan şikayet ederken, demir çelik sektörümüz rekor üstüne rekor kuruyor.…
AB ülkeleri daralan piyasalarla boğuşup, krizden çıkma hesapları yaparken ve kemer sıkma politikalarını gündemlerinde tutarken, Türk çelik sektörü her geçen gün büyüyor ve gelişimini sürdürüyor. Birçok sektör yaz aylarında durgunluktan şikayet ederken, demir çelik sektörümüz rekor üstüne rekor kuruyor. Demir Çelik Üreticileri Derneği’nden aldığımız verilere bakıldığında; Temmuz ayında, Türkiye’nin toplam ham çelik üretiminin, Ocak ayında ulaştığı rekor seviyeyi aşarak, 3 milyon 135 bin ton seviyesinde gerçekleştiğini görüyoruz. Yılın ilk 7 aylık döneminde ise, Türkiye’nin toplam ham çelik üretimi % 9.3 oranında artışla, 21.06 milyon tona ulaşırken, kütük üretimindeki artış % 16 seviyesinde gerçekleşti. 2011 yılını dünyanın 10. en büyük çelik üreticisi olarak tamamlayan Türkiye, Ocak-Temmuz dönemindeki ham çelik üretim miktarı ile, 2012 yılının başında ulaştığı sekizinci sıradaki yerini korumaya devam etti.
Önceki yıllarda yassı – uzun dengesizliği sektörün en büyük sorunlarından biriydi. Bugüne baktığımızda bu sorun hala devam ediyor fakat yassıda ithalatçı kimliğimizden kurtulup net ihracatçı konumuna geçtiğimiz için bu konu pek dillendirilmiyor. Ama hem üretim hem de tüketimde uzun mamuller liderliği elden bırakmıyor.
Çelik tüketimine baktığımızda, yılın ilk yarısında % 8 civarında bir artış göze çarpıyor. İlk yarıda uzun ürünlerin tüketimi % 11 civarında artış gösterirken, yassı ürünlerin tüketimindeki artışın % 4.7 seviyesinde kaldığını görüyoruz. Türkiye’nin çelik tüketimindeki artışın, yılsonuna kadar mevcut seviyesini koruyacağı tahmin ediliyor.
İhracata gelince; Mayıs ayından itibaren hızlanan ihracattaki toparlanma eğilimi, Temmuz ayında da devam etti. Geçici İMMİB verilerine göre, Temmuz ayında, toplam çelik ürünleri ihracatı, geçen yılın aynı ayına kıyasla, kısmen katma değeri düşük olan yarı ürün ihracatındaki artıştan, kısmen de fiyatlar genel seviyesindeki gerilemeden dolayı, miktar bakımından % 11.6 oranında artışla, 1.63 milyon tona yükselirken, değer bakımından artış % 2.6 seviyesinde kaldı. Ancak Haziran ayındaki seviyesine kıyasla, toplam çelik ürünleri ihracat miktar ve değerinde % 15 civarında gerileme gözlendi.
Yaz aylarının sona ermesiyle Ortadoğu ve K. Afrika ülkelerine yapılacak ihracatın gözle görülür şekilde artması, Yıl sonu itibariyle, Türkiye’nin ham çelik üretiminin, 2011 yılındaki 34.1 milyon tondan, 37 milyon ton seviyesine, ihracatının ise, % 8 civarında artışla, 18.5 milyar dolar düzeyine ulaşması bekleniyor. Şimdiden hepinizin mübarek Ramazan Bayramı’nı kutluyor; sağlık, mutluluk ve esenlik dolu günler diliyorum. Sevgiyle kalın.
Mustafa ASLAN