Demir Çelik Sektörü, ANKIROS 2012’ye Hazır…
Demir-demir dışı metaller içerisindeki demir çelik ürünleri de dâhil olmak üzere, Türkiye’nin 8 aylık dönemdeki toplam demir çelik ürünleri ihracatı, geçen yılın aynı dönemine kıyasla, miktar bakımından % 10.9 artışla 13.6 milyon tona, değer bakımından ise % 5.1 artışla 11.5 milyar dolara ulaştı. Global…
Demir-demir dışı metaller içerisindeki demir çelik ürünleri de dâhil olmak üzere, Türkiye’nin 8 aylık dönemdeki toplam demir çelik ürünleri ihracatı, geçen yılın aynı dönemine kıyasla, miktar bakımından % 10.9 artışla 13.6 milyon tona, değer bakımından ise % 5.1 artışla 11.5 milyar dolara ulaştı. Global çelik piyasalarındaki daralmaya rağmen, çelik ihracatı artış eğilimini sürdürürken, ortalama birim fiyat seviyelerinin geçen yılın aynı dönemine kıyasla gerilemiş olması nedeniyle, değer bakımından ihracat artışı, miktar bakımından yükselişin gerisinde kaldı. 8 aylık dönem içerisinde geçen yılın aynı dönemine kıyasla; Türkiye’nin kütük ihracatı, % 28.6 artışla 2.1 milyon tona, yassı kaplama mamul ihracatı % 67.1 artışla 442 bin tona, çubuk ihracatı % 29.2 artışla 6 milyon tona, profil ihracatı % 2.8 artışla 1.2 milyon tona, boru ihracatı % 10.1 artışla 1.2 milyon tona ve inşaat aksamı ihracatı % 26.3 artışla 435 bin ton seviyesine ulaştı. Euro bölgesindeki krizin etkileri, özellikle yassı çelik ihracatında hissedildi. Söz konusu dönem içerisinde; slab ihracatı % 70.7 düşüşle 16 bin tona, sıcak sac ihracatı % 54.5 düşüşle 636 bin tona, soğuk sac ihracatı % 35.8 düşüşle 57 bin tona geriledi. Aynı zamanda filmaşin ihracatı da % 6.1 oranında düşüş göstererek 760 bin ton seviyesinde gerçekleşti. 2011 yılının Ocak-Ağustos döneminde, Türkiye’nin toplam ihracatının % 12.4’ünü oluşturan çelik ürünleri, sanayi sektörleri arasında üçüncü en büyük ihracatçı sektör olurken, bu yılın aynı döneminde, toplam ihracat içerisinde % 11.8 oranındaki payı ile otomotivin ardından en büyük ikinci ihracatçı sektör konumunu elde etti. Türk çelik sektörü, Ağustos ayındaki demir-demir dışı metaller içerisindeki demir çelik ürünleri de dâhil olmak üzere toplam ihracatını, geçen yılın aynı dönemine kıyasla % 23.7 gibi çarpıcı bir oranda artırarak 1.7 milyon tonluk ihracat gerçekleştirdi. Söz konusu ihracatın değeri ise, yıllık bazda % 4.2 oranında artışla 1.4 milyar dolara yaklaştı.
İMMİB verilerine dayanarak elde edilen bu rakamlara bakıldığında AB ülkelerinde yaşanan daralmanın Türk çelik sektörüne olan olumsuz etkileri açık şekilde görülüyor. Buna rağmen hem miktar hem de değer bakımından geçen yıla oranla yakalanan ihracat artışı sektörün yüzünü güldürdü diyebiliriz. Son çeyrekte ihracattaki artışın hızlanmasını ve sektöre ivme kazandırmasını bekliyoruz.
ANKIROS, ANNOFER ve TURKCAST 2012 Fuarları
Metalurji sektöründe dünyanın en önemli fuarlarından biri konumunda olan ve Hannover-Messe Ankiros Fuarcılık tarafından organize edilen ANKIROS 2012 - “11.Uluslararası Demir-Çelik ve Döküm Teknolojileri, Makina ve Ürünleri İhtisas Fuarı”, 13-16 Eylül 2012 tarihleri arasında TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenecek. Fuar, aynı mekanda eş zamanlı olarak, ANNOFER 2012 - “10. Uluslararası Demir Dışı Metaller Teknoloji, Makina ve Ürünleri İhtisas Fuarı” ve TURKCAST 2012 - “5.Döküm Ürünleri İhtisas Fuarı”na da ev sahipliği yapacak. Sektörün bu önemli buluşmasında Demir Çelik Store Dergisi katılımcı olarak yer alacak ve tüm katılımcı – ziyaretçi firmalara ücretsiz dergi dağıtımı yapacak. Fuarın tüm sektöre hayırlar getirmesini temenni ediyoruz.
Mustafa ASLAN