Dünyanın gözü kulağı Çin'de
Yassı Çelik Sektörü, genel hatlarıyla 2017 yılını bir önceki yıllara nazaran biraz daha moralli olarak kapatıyor. Bilindiği üzere, yassı çelik fiyatlarının oluşmasında üç ana hammaddenin fiyat oluşumu ve veya bu hammaddelerdeki fiyat değişimi, çeşitli oranlarda ama doğrusal olarak yassı çelik fiyatlarını…
Yassı Çelik Sektörü, genel hatlarıyla 2017 yılını bir önceki yıllara nazaran biraz daha moralli olarak kapatıyor. Bilindiği üzere, yassı çelik fiyatlarının oluşmasında üç ana hammaddenin fiyat oluşumu ve veya bu hammaddelerdeki fiyat değişimi, çeşitli oranlarda ama doğrusal olarak yassı çelik fiyatlarını etkiliyor. Bunlar cevher, kömür ve hurda fiyatları… Aşağıdaki karşılaştırma Aralık ayı ortası son 4 yılın çok genel rakamlarını içeriyor. Usd bazlı fiyatlar.
2014 2015 2016 2017
Cevher 67 40 80 70
Kömür 108 78 235 200
Hurda 314 186 290 350
Bu ana hammadde fiyatları, üzerine üretim maliyetlerini ilave ettiğimizde bulunan rakamı; piyasada oluşan yassı çelik fiyatlamalarıyla mukayese edildiğinde 2016 yılının 2015 yılından daha iyi bir yıl olduğunu, 2017 yılının ise 2016 yılından daha iyi olduğunu gösteriyor. 2015 sonunda 300 usd civarında oluşan yassı sıcak fiyatlaması 2017 yılını 600 usd civarında bir rakamla kapatacak gibi gözüküyor. Oluşan fiyat dengesinin rakamsal değerinden bağımsız, düşen piyasalarda bütün oyuncular moralsiz oluyor. Bu bağlamda 2017 çok da kötü olmayan bir yıldı dersek abartılı bir ifade olmaz.
Yaklaşık 16,500,000 tonluk bir yassı tüketimi rakamı oluşacak 2017 yılında... İthalatımız yaklaşık 8,000,000 ton civarı bir rakamla kapanacak. 2016 yılında 3,000,000 ton olan yassı ihracatımızın ise yaklaşık %50 civarı bir artışla 4,500,000 ton civarında (çok genel) kapanacağını tahmin ediyorum. 2017 yılı içinde yine sert fiyat hareketlerini gördüğümüz ancak tüketim açısından moralli geçen bir yıl oldu. Yıl içerisinde %20’lik bir marj aralığında fiyatların hareket ettiğini gördük. Bu %20’lik marjın oluşması da, yassı çelik fiyatlamasına direkt etki eden hurda, kömür ve cevherin oluşan pazar fiyatları ciddi etkili oldu. Yıl içerisinde 135-200 usd arasında oluşan kömür, yıl içerisinde 270-350 usd arasında oluşan hurda ve yine yıl içerisinde 55-90 usd arasında oluşan cevher fiyatları, yassı çelik fiyatlamalarında etkili oldu.
Çelik ticaretinde dünyadaki birinci gündem korumacılık… Her ülke kendi üreticilerini korumak amacıyla yurtdışından, kendi üreticilerinin üretim maliyetleri altında ithalata çok da sıcak bakmıyor. Ülke olarak biz bunu yassıda 2017 yılında iyi kullandık ve ihracatımız arttı. 2018 yılında da özellikle Amerika ve Avrupa’da oluşan korumacılık önlemlerini iyi değerlendirmeye devam edebilirsek ihracata yönelirsek yassı çelik sektörümüzün daha da moralli olacağını göreceğiz. İç piyasaya baktığımızda, yassı çelik talebinin moralli olduğunu, özellikle finansal olarak KGF’nin tüketim ve üretim açısından, sektöre ciddi katkı sağladığını belirtmemiz gerek. Yassı Çelik son kullanıcılarında kapasite kullanım oranları birçok sektörden daha yüksek oluştu. Yassı çelik sektörü nihai üründe artık bir hammadde sektöründen çıkıp müşteri ilişkileri ve iletişim içerikli bir sektör olmaya başladığını görüyoruz. Yeni üretim kapasitelerinin devreye girmesi, yeni yatırımlarla artık sadece fiyatla malzeme satmanın zorlaşacağı bir sektör olmaya başlayacak gibi geliyor.
2018 yılında her zaman olduğu gibi yine tüm dünyanın gözü Çin’de olacak. Toplam çelik üretiminin %50’sini üreten Çin’den gelecek her haber, Çin’in büyümesinden tutun, üretim kapasitesi gündemi, çevre kirliliği gündemi, ithalatta veya ihracatta uygulayacağı teşvik ve veya gümrük vergileri, ülke stoklarında bulunan hammadde stok seviyeleri vs gibi tüm bunlar gerek yassı gerekse uzun çelik sektörü için birinci haber olmaya devam edecek. Çin’in çelik ihracatı 2017 yılında çok ciddi düştü. Bu düşüşte, ihracat pazarlarında karşı karşıya kaldığı korumacılık tedbirleri, kendi iç pazarındaki büyüme önemli etkenler oldu. Tüm bu gündem konuları yine 2018’de tüm sektör oyuncularının dikkat edeceği önemli konular olacak. 2018 yılında ülke büyümesiyle doğru orantılı… Tüketim artışı, ihracat pazarlarında daha kuvvetli bir sektör bekliyorum. Yine fiyat hareketliliği yaşayacağız. Ama bu geçmiş yıllardaki gibi çok sert olmayıp %20-25 civarında bir marj içinde olacaktır diye tahmin ediyorum. İç piyasada oluşan fiyatlamalar, dünya fiyat dengelerinden çok orantısız olduğu zaman son kullanıcı sanayici ithalata yönelmekte. Umarım 2018 yılında dünyada oluşan Pazar fiyat hareketlerinin dengeli bir şekilde yansıması ve sert yükseliş ve düşüşlerin olmadığı bir yıl olur.
Sağlık, afiyet ve huzur içerisinde nice yıllar diliyorum.