Ekonomilerde kabuk değişimi ve Rusya örneği
Günümüz koşullarında tek bir kanala bağımlı olarak, riski tek merkezde tutarak ticaret yapmak neredeyse imkansız hale geldi. Bu şekilde çalışan birçok şirket var mutlaka fakat alıcılarınızın sayısı ne kadar az ise o kadar çok risk altındasınız demektir. Bu durumun aynısı ülkeler için de geçerli… Gerek…
Günümüz koşullarında tek bir kanala bağımlı olarak, riski tek merkezde tutarak ticaret yapmak neredeyse imkansız hale geldi. Bu şekilde çalışan birçok şirket var mutlaka fakat alıcılarınızın sayısı ne kadar az ise o kadar çok risk altındasınız demektir. Bu durumun aynısı ülkeler için de geçerli… Gerek ürettiğiniz ürünler bazında gerekse de ticaret yaptığınız diğer ülkeler bazında seçenekleriniz kısıtlıysa, olası problemlerle karşılaşma ihtimaliniz çok yüksektir.
Bu duruma birkaç açıdan bakacak olursak; yaş sebze ve meyve ihracat pazarlarımız dar olsaydı, Rusya krizi sektörü bitirme noktasına getirebilirdi. Sektörde seçenekler fazla olduğu için bir şekilde telafi edildi. Buna karşın sadece Rusya’ya çalışan ve belli kalemlerde ihracat yapan firmalar üretimlerini durdurmak zorunda kaldılar. Kapanan firmalar bile var.
Gelelim Rusya’nın kendisine… Ekonomisi petrol ve doğalgaza endeksli olan Rusya; petrolün varili 120 dolardan 35 dolar seviyelerine gerileyince S.O.S vermeye başladı. Rus ekonomi kurmaylarının bugünlerdeki tek gündem maddesi, ekonomideki darboğaz… Çünkü üretip sattıkları başka bir şey yok. Buldukları parayı da silaha yatırdılar şimdiye kadar.
Dünyada Rusya’ya benzeyen birçok ülke var. Bunların başında Arap ülkeleri geliyor. Petrolü çıkarıp satmaktan başka bir şey bildikleri yok. Kaynaklar tükenmeye başlayınca ya da petrole alternatif enerji kaynakları ortaya çıkınca yapabilecekleri hiçbir şey yok…
Bütün bunları hem ülkemizin ekonomi kurmaylarının hem de şirketlerin iyi analiz etmesi ve önlemleri şimdiden alması gerekiyor. Hem ürün hem de pazar çeşitliliğinizi arttırmaya gayret edin… Sevgiyle kalın…