Emtia Sektöründe Global Talep ve Fiyat Değişimleri 2014 te Çalkantılı Olacak
Global emtia talep ve fiyat dalgalanmasında gelişmekte olan piyasalar ve gelişmiş piyasalar arasında çatışmalar 2014 te de hız kesmeyeceğe benziyor. Bankaların fiyat beklentileri ve talep değişimlerinde ki yoğun dalgalanmalarda bizlere bunu hissettiriyor. Yazımızda çelik, bakır, platin, altın ve diğer…
Global emtia talep ve fiyat dalgalanmasında gelişmekte olan piyasalar ve gelişmiş piyasalar arasında çatışmalar 2014 te de hız kesmeyeceğe benziyor. Bankaların fiyat beklentileri ve talep değişimlerinde ki yoğun dalgalanmalarda bizlere bunu hissettiriyor. Yazımızda çelik, bakır, platin, altın ve diğer metaller için hammadde fiyat beklentilerine değineceğimiz gibi ayrıca talebi etkileyen konulara da yer vermeye çalışacağız. Ülke bazlı metal tercihleri üzerinden yola çıkmamız ile birlikte dünyanın güçlü bankalarının fiyat tahminlerine de yer vereceğiz.
Hindistan yüksek dereceli demir cevheri ve kok haline gelebilir taş kömürü ile geniş rezervlere sahip beşinci büyük rezerve sahiptir. Bu minerallerin çelik yapımında anahtar girdileri oluşturmasının yanında işlenmiş çelik toplam maliyeti üzerinden %50 paya sahiptir. Ucuz işgücü ve teknik nitelikli mühendislere erişim ve demir ve ülkedeki çelik yapımında yarım yüzyılı aşkın uzmanlık ile Hindistan kesinlikle güçlü ama kendi kendine yetebilen durumu söz edilmeyen bir çelik endüstrisine sahiptir.
Güçlü iç talebin Hindistan’da sektörün büyümesini desteklemesi bekleniyor. Ekonomik kalkınmada geçerli talep artışı ile Hindistan tarihte verilen trendinin altında iken, Hindistan önümüzdeki on yıl ortasına kadar yıllık yaklaşık 250 MT çelik tüketme potansiyeline sahip olacağı tahmin ediliyor. Ancak, Hindistan yerel üretimi ile talebi beslemek ve gelişen çelik endüstrisini kurması ne zaman mümkün olacak bilinmez.
Çin merkezli CITIC Pasifik, Avustralya’da 8 milyar Dolar yatırım ile geliştirmekte olduğu demir cevheri madeninde ilk üretime başlamaya yakın olduğunu bildirdi. CITIC’ in yaptığı açıklamada planların 4 yıl gerisinde olan ve hedeflerin üzerinde maliyet yaratan madende, kurulan 2 üretim hattından ilkinde hazırlıklar Temmuz ayından bu yana devam ediyor ve üretime başlanmasına yaklaşıldı. Gelecek 6 ayda bu üretim hattının tam kapasite ile çalışır hale getirilmesine odaklanılacak.
MEPS (Çelik sektöründe danışmanlık hizmeti veren uluslararası bir firma), Asya’da çelik fiyatlarının bu yıl dibe vurmasını bekliyor.2014 yılı başında yeniden stoklamalar yolu ile çelik üreticilerin siparişi artabilir. Ham madde maliyetleri de yükseliş gösterebilir. Yılın ilk yarısı için çelik fiyatlarında artış olacağı düşünülüyor.
Almanya Çelik Federasyonu, 2014 yılında çelik talebinin, tüketicilerin yeniden stok biriktirmeye başlamalarının da etkisi ile büyüyeceğini öngördü. ThyssenKrupp ve Salzgitter gibi önde gelen çelik üreticilerinin bünyesinde barındıran Federasyon, 2014 yılında çelik talebinin % 3 artacağını tahmin ediyor.
Bakır taleplerinde altyapı yatırımları ve konut inşaatlarının 2014 yılında Çin’in bakır ithalatını artırması bekleniyor. Nihai kullanıcılar ve üreticiler arasında yapılan araştırmaya göre Çin’in rafine bakır tüketimi gelecek yıl % 5-6 aralığında artış gösterecek. Bu, 2013 yılında 8,1 milyon ton olması beklenen üretimin 2014 yılında 8,6 milyon tona kadar yükseleceği anlamına geliyor.
Dünya’nın en büyük nikel ve platin üreticisi olan Rusya merkezli Norilsk Nickel, dünya genelinde zarar eden üretim kapasitelerinin kapatılması sonrasında global nikel ve platin fiyatlarının 2014 yılında hafif şekilde artmasını beklediğini bildirdi. Hali hazırda dünya çapında nikel üretim kapasitesinin 1/3 fazlasını zarar ettiğini ve bunun önemli bölümünün 2013 4. çeyrekte kapatılmasının beklendiğini ifade eden Norilsk Nickel satış bölümü başkanı Berlin, “Fiyatlar oldukça düşük, Nisan ayından bu yana üreticilerin yüzde 35-40′ı zarar ediyor. Üretim tesislerinde kapanmalar 4. çeyrekte başlar” diye konuştu.
ABD li yatırım bankası Goldman Sachs Group 2014 yılı için emtia grubu beklentilerinde %15 lik fiyat düşüşü bekliyor. ABD ekonomisinin aşağı yönlü risklere rağmen büyümesinin hızlanacağını düşünen Goldman altın, demir cevheri, soya fasulyesi ve bakırın gelecek yıl en az %15 düşebileceğini söylüyor.
Demir Cevheri : Gelişmiş ekonomiler ve gelişmekte olan ekonomilerin en önde tercihlerinden biri olan demir cevheri şuan Çin’ in Tianjin limanında ton başına fiyatı 135 dolar, analistler 2014 yılının ikinci ve üçüncü çeyreği için ortalama fiyatın arz fazlası nedeni ile ton başına 108 dolar olacağını tahmin ediyorlar.
Bakır Cevheri: Bakır cevherininde aynı konu ile yılın ilk çeyreğinde yükseliş yaşasa bile ortalama fiyat olarak düşüncesi Londra metal borsasında ton başına 6,200 dolar seviyesine gerileyebileceğini belirtiyorlar. Londra borsasında şuan 6,989 dolardan işlem görüyor.
Altın: Kıymetli madene gelince durum zaten şuan ki fiyatlara bakınca yatırımcıların dikkatini çekiyor. Goldman Ağustos raporunda direterek 1050 dolar ile 1100 dolar aralığına gevşeme öngörüsüne devam ediyor.
2014 Yılında Metal sektörünü etkileyecek başlıca konuları sizler için sıralarsak :
Öncelikli konu her zaman ki gibi ABD ekonomisi olacak. FED artık toparlanma sinyallerini kaile alarak para politikasında uyguladıkları genişlemeyi azaltarak sermaye akımlarını ABD ye geri çekilmesi için ortam yaşatabilecek. Sermaye akımları ABD ye girdiğinde sanayi gücü gelişen ülke de hammadde ihtiyaçları artacak ve bu durumda sanayi grubu metallerine yansıyabilecek.
Avrupa kanadında ise biraz belirsizlik var. Krizden kurtulmuş görülse de Avrupa Birliği finansal birlik yönünde adımlar atıyor. Bu bakımdan para birimini etkileyebilecek konular ile dalgalanmaya devam edecektir. Beklentiler yüksek ve paranın değerinin düşmesinin enflasyon ve işsizliğin azalması yönünde etki edeceği düşünülmekte. Bu durumda birlik ülkelerinin ekonomileri de gelişime ve sanayi grubunun daha iyi konumlara gelebileceğine dair işaretler verilmekte. Bilhassa otomotiv sektörün de yakın takipte kalındığında 2013 yılı üretimi rekor bir düşüş yaşamıştı. Bu durumun 2014 yılında artık değişeceği ve hızlı bir yükseliş yaşanabileceği söylenmekte.
Çin büyümesi öne çıkan bir başka konu ve hükümet kanadı büyüme hızında yavaşlama öngörüyor. 2013 büyümesinin %7,2 seviyelerinde takılırken, 2014 ortalama büyümesinin %7,5 olacağı söylendi. Bununla beraber yapılan reformlara baktığımızda ülke inşaat sektörü hızlı bir büyüme yaşayabilir. Ayrıca otomotiv ve savunma sektörleri de yoğun ilgi alanlarına girdi. Metal sektörünün en çok ilgilendiği bu 3 sektör grubunda yükselişlerin yaşanması endüstriyel metal talebini yükseltebilir. Fiyatlarda ucuz hammadde anlayışını reformlar ile yavaşlatma düşüncesi Çin politikasının merkezi olursa fiyatlarda daha hızlı toparlanma yaşatabilir.