Fıkıh ile 4.0
Elimde bir akreditif var. Alaşımlı sac alınmış Almanya’dan… Temmuz’da teslim; 790 euro/mt fabrika teslimi… O tarihlerde bizde ticari kalite sac fiyatı 450 Euro/mt FOB civarında… Alman malı % 76 daha yüksek fiyatlı. Demir Çelik Store’un Temmuz sayısına bakıyorum. 2017’nin ilk 5 ayında çelik üretimini…
Elimde bir akreditif var.
Alaşımlı sac alınmış Almanya’dan… Temmuz’da teslim; 790 euro/mt fabrika teslimi… O tarihlerde bizde ticari kalite sac fiyatı 450 Euro/mt FOB civarında…
Alman malı % 76 daha yüksek fiyatlı.
Demir Çelik Store’un Temmuz sayısına bakıyorum. 2017’nin ilk 5 ayında çelik üretimini en çok arttıran ilk 3 ülke:
- Brezilya % 14.2
- Türkiye % 11.5
- Hindistan % 7.4
Üretimini en az arttıran ilk 3 ülke :
- Japonya % 1.5
- İtalya % 1.5
- Güney Kore % 1.6 Üretimini çok arttıranlara bakıyorum, az gelişmiş. Az arttıranlara bakıyorum, çok gelişmiş.
790 Euro’ya sac satan Almanya bile üretimini % 2.3 arttırırken, biz % 11.5 daha fazla çelik üretmeye başlamışız ilk 5 ayda.
Almanya, Japonya gibi ülkeler artık bizim kadar beceremiyorlar mı fazla çelik üretimini?
Bundan bir ders çıkar mı?
Biz acaba gelişmişlerin bıraktıkları işlere giriyoruz da, onlar başka yerlere mi gidiyor?
Sanayi, 3 devrimle gelişmiş. Dördüncüsü gündemde ve güncel.
- 1.0 İLK DEVRİM: Su buharının sanayide kullanılması 1784’te başlıyor. Biz 1824 de ilk buharlı gemi “ Swift” i almışız . Adını “ Buğ “ koymayı başarmışız. Yani, 40 yıl sonra buharın gücüyle tanışmışız.
- 2.0 İKİNCİ DEVRİM: Elektriğin seri üretimde kullanılması ve Henry Ford’un üretim bandı tasarımı. 1840’da telgraf ve 1880’de telefonun bulunması. Ama İstanbul elektriği 1914’de görmüş.
- 3.0 ÜÇÜNCÜ SANAYİ DEVRİMİ : 1971’de mikro bilgisayarın ve 1976’dan sonra PLC , elektronik hatlar, otomasyon, internet ve türevlerinin yaygınlaşması. Günümüz halen bu endüstri devrimi içindedir.
- 4.0 4.0 SANAYİ DEVRİMİ: 2010’da ilk defa konuşuluyor. 2013’de Almanya’da adı konuyor. Bizde ilk defa 2016’da bahsi geçiyor.
Gelecek buysa biraz 4.0 sanayi devrimini inceleyelim . Neler oluyor, neden oluyor, biz neredeyiz ?
Sanayi üretiminde doğu, batının koltuğunu ele geçirmeye çalışıyor. Batı da, karşı atak yapmak istiyor. Çin emek yoğun çalışmak zorunda. Batı değil. Bu batının avantajı. 4.0 Üstelik hızlı, rekabetçi, ucuz, çevreci…
Robot makinalar akıllanacak. Bugüne göre % 30 daha fazla üretecek. Hem de % 25 daha ucuza…
Çünkü makine yanlış yaptığında fark edecek. Kendini düzeltecek. Yalnız yiyecek sektöründe yılda 50 milyar dolarlık tasarruf sağlanacağı hesaplanıyor. 4.0’ın içinde birbiriyle iletişim kuran, birbirini uyarıp yönlendiren akıllı ve öğrenebilen robotlar var. Şirketin genel müdüründen üretimdekine kadar herkeste anlık haberleşme var. Gelecek 10 yılda datalar 50 misli artacak. Her şey takip edilecek. İnsanlar bile belki “chip “lenecek.
Yalnız data toplamak yetmeyecek, bunları işlemek gerekecek. Data saklamak güçleştiğinden “ cloud “ a geçilecek. İşçiler işi gözlükle takip edecek. Bilgiler gözlükte görünecek. Mesela yangın alarmı çalacak, ne yapılacağı söylenecek. Mesela sabah uyandırma alarmı çalması bile farklı olacak. Trafiğe, hava durumuna göre, sizi erken veya geç uyandıracak.
Gidilecek yolu söyleyecek. Üretimde esneklik artacak. Tek bir malzeme bile çok daha kısa zamanda talebe göre üretilebilecek. Üretimde insan olmayacak. Mesela 1000 çeşit ve 1 milyon adet gömlek kolaylıkla üretilebilecek. Robotlar çalışacak. Az insan, az elektrik kullanılacak. İnsan payı %25 e düşecek ( muhasebe, pazarlama vs gibi işlerde ) çünkü insan pahalı ve çok hata yapıyor. Bugün olmayan yeni meslekler çıkacak.
Finlandiya çok ilerleyecek. Dünyanın “ silicon vadisi “ olacak diyorlar. Şu an % 8 “ hi-tech/yüksek teknoloji “ üretimi var. Bizde ise ileri teknoloji üretimi binde 8. Fabrikalarımızın ancak % 40’ı internete bağlı.
Şu an Türkiye, 4.0 sanayi devrimine uzak. 3. Sanayi devrimi civarında bir yerlerdeyiz. Emek yoğun çalışıyoruz. Ucuz mal üretiyoruz. Teknik eğitime önem vermiyoruz.
1. Sanayi devrimine 200-300 yıl sonra geçmişiz..
2. Sanayi devrimini 100 yıl sonra görmüşüz..
3. Sanayi devrimini 30-40 yıl kaçırdık.
4.0 devrimi yeni başladığı için, şimdilik Almanya’dan 3,5 yıl geride görünüyoruz.
Yeni fıkıhlı, cihatlı okul müfredatıyla 4.0 a doğru gider miyiz dersiniz?
2023 vizyonumuzla Almanya’yı Finlandiya’yı yakalayıp dünya lideri olabilir miyiz?
2023 vizyonumuzla geçen yılki 32 milyonluk çelik üretimimizi 132 milyona çıkartsak, 4.0 mı, 0.4 mü olur?
Çok kalmadı, 6 yıl sonra görürüz.