İlk 500'de Demir Çelik Firmaları
İstanbul Sanayi Odası tarafından her yıl açıklanan Türkiye’nin en büyük ilk 500 sanayi kuruluşu listesinde yine demir çelik firmalarının ağırlığı hissedildi. Türk demir çelik sektörünün her geçen gün büyümesi, üretimdeki artışlar ve Türk şirketlerinin değerlerini arttırmaları İSO’nun ilk 500 listesine…
İstanbul Sanayi Odası tarafından her yıl açıklanan Türkiye’nin en büyük ilk 500 sanayi kuruluşu listesinde yine demir çelik firmalarının ağırlığı hissedildi. Türk demir çelik sektörünün her geçen gün büyümesi, üretimdeki artışlar ve Türk şirketlerinin değerlerini arttırmaları İSO’nun ilk 500 listesine de yansıdı.
Erdemir, İçdaş, İsdemir, Çolakoğlu Metalurji, Kroman Çelik, Borçelik, Diler Demir Çelik, Ege Çelik, Kaptan Demir Çelik, Borusan Mannesmann, Assan Demir ve Sac Sanayi, İzmir Demir Çelik, Yazıcı Demir Çelik, Kardemir ilk 50 arasında yer alırken; Ekinciler Demir ve Çelik Nursan Çelik, Yücel Boru, Tosçelik, Noksel ve Çebitaş gibi demir çelik sektörünün önde gelen firmaları ilk 100 arasında yer aldı.
Birçok alanda yapılan değerlendirmelerde geçen yıl en fazla kar eden kuruluşlar içinde ilk sırayı yine Tüpraş aldı. 2006 yılında 884,7 milyon YTL olan Tüpraş'ın vergi öncesi karı, 2007 yılında yüzde 41,5 oranında artarak 1 milyar 252 milyon 197 bin 224 YTL olarak gerçekleşti. Tüpraş böylece son 3 yılda da en fazla kar eden kuruluş oldu. En fazla kar eden kuruluşlar sıralamasında Erdemir 784 milyon 931 bin 318 YTL dönem karı ile ikinci sırada yer alırken, Ford Otomotiv de, 600 milyon 37 bin 391 YTL kar ile üçüncü sırada geldi. Ford Otomotiv 'in sıralamadaki yeri geçen yıla göre bir basamak yükselirken, Erdemir'in sıralamasında bir değişiklik olmadı. Demir Çelik Store Dergisi olarak ilk 500 arasına giren demir çelik firmalarını tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum…
Bu sayımızda Karabük’teki haddehaneleri mercek altına aldık. İç Anadolu Bölge Temsilcimiz Davut Karacan bu bölgedeki tüm haddehaneleri ziyaret ederek sorunlarını dinledi, sektör temsilcilerinin görüşlerini aldı. Uzun zamandan beri Karabük’te kütük sıkıntısının yaşandığını sizlerde en az benim kadar iyi biliyorsunuz. Haftalarca ateşlenmeyen haddehaneler, kütük alacağı günü iple çeken haddeciler neredeyse tüm sektörün dilinde… Bir haddehanenin ateşlenmesi için en az 150 ton kütüğe ihtiyacı var. Çünkü miktar daha az olursa enerji maliyetleri dahi karşılanamıyor. Bu nedenle haddecilerin birçoğu zaman zaman çalışabiliyor, yılın önemli zamanlarında haddehanelerde şalterler kapatılıyor. Bu duruma daha fazla katlanamayan bazı dernek ve kuruluşlar 2010 yılında faaliyete geçmek üzere “Karmet” adında bir izabe kurmaya karar vermiş durumdalar. Hayata geçirilecek bu projeyle Karabüklü haddecilerin sorunlarının çözüleceğine inanıyor ve onları sonuna kadar destekliyoruz…
Kaynak: Demir Çelik Store / Ağustos - Eylül 2008